• 588249閱讀
  • 33877回復

◤紅軍研究所◢ - ☆ You'll Never Walk Alone ☆ 永不言敗! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23520  發表于: 2014-04-14
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:你有冇睇波嫁, 作客3 :0 嬴聖人, 作客3 :0 嬴曼聯,  作客6 :3嬴卡迪 佢都係打正選, 其他果D佢都有唔少出場時間, 總之一唔出古天奴或史達寧就到佢, 咁都唔算主力?
你上次又話S. Naismith 係大後備啦, 上場又正選出場, 佢之前差唔多一係正選, 一係就後備入替.
....... (2014-04-14 12:42)

三場!

但你明明話十連勝架喎…………

三場正選佔十連勝入面三成…………

如果講數據,呢個數據弱到不能再弱。

你究竟知唔知咩叫統計?

P.S. 祖阿倫近十場打左4場正選。
[ 此帖被freezefox在2014-04-14 14:50重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23521  發表于: 2014-04-14
utadahikaru20:你有冇睇波嫁, 作客3 :0 嬴聖人, 作客3 :0 嬴曼聯,  作客6 :3嬴卡迪 佢都係打正選, 其他果D佢都有唔少出場時間, 總之一唔出古天奴或史達寧就到佢, 咁都唔算主力?
你上次又話S. Naismith 係大後備啦, 上場又正選出場, 佢之前差唔多一係正選, 一係就後備入替.
....... (2014-04-14 12:42) 

至於尼史密夫,我連圖表都出埋,統計數字都有埋。佢幾多場正選,幾多場後備,全部有根有據。我既分析同結論都係話佢後備時間比正選時間多。呢個係事實。

最重要係,我既分析入面,講到明因為上場打得好,今場正選機會亦提高。佢同巴克利既正選後備關係係點。全部清清楚楚的。

你根本完全無睇人地寫咩,就淨係識捉人字蚤,「大後備」就當我用錯呢個詞,同我寫過千字既分析完全無關係,亦唔影響我既分析同預測。但好明顯,你係無理人地講咩,只係係到自說自話,然後走去曲解人地既意思,斷章取義。

咁既「討論」,恕難奉陪。你自便啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23522  發表于: 2014-04-14
其實季初有一段時間,祖阿倫都試過坐穩正選的,但主要原因係個陣唔齊腳,開頭就未有阿穌,後尾又輪到史毒受傷。而且史達寧都未上位,仲係場場比人X 既時候。

到後期人腳齊哂之後,祖阿倫就漸漸被放係後備位置了。近12場聯賽比賽,佢只打過4次正選。個四次正選既時間正正係古天奴處於低潮既時間,古天奴同史達寧同時上陣收唔到預期效果,又或者因應對手作戰略部署,打多個防守較強既,打少個進攻球員。但一到古天奴調整完畢,祖阿倫自自然然就讓番個正選位置出黎。近三場都係後備。兩場六十幾分鐘先出場。有一場正頭無出過場。連續四場正選之前,六場都係後備,全部都係六、七十分鐘出場。有兩場係無出過場。

好明顯,祖阿倫宜家個作用,就係替補力量!當球隊需要改變戰略,由攻變守,尤其係近完場,領先之下,就會出佢黎打埋個廿分鐘。又或者古天奴力有不繼,無法再策動攻勢之時,亦有機會由佢入替加強中場既組織力量。之前連續四場正選,就係代替古天奴或史達寧,係球隊攻防之間取後協調。

但古天奴同史達寧都FIT 既時候,佢係好難係前兩者手上搶得正選位置的。

咁你話祖阿倫係咪球隊主力?當然係啦,係球隊好重要既後備力量!亦係球隊未來既希望。但我個人認為,係隊長未退休之前,佢個人最大既競爭對手其實係軒達臣。但為作用同位置重叠。要長期打正選,除非佢表現出比軒達臣更強大既穩定中場既能力,取代軒達臣既位置,否則,佢就只能一直成為古天奴、史達寧既替補………

隊長退休之後就另一個世界。到時有咩人係到都唔知。到時先再講啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23523  發表于: 2014-04-14
另外,睇番近十幾場。除左連出場都無得出場個兩次外(有一次係連係備都無的,唔記得咩原因,受傷定咩)。幾乎每一次變陣,第一個調入黎既就係祖阿倫。六次後備入替,五次係第一後備。而史達寧、古天奴其中一人要打後備時,佢亦係首選既正選人選!所以,雖然唔係直接代替軒達臣,但係整個中前場調配中,可攻可守,有一定控球能力既祖阿倫一直為視為最佳既替補人選。呢個亦都係我估,軒達臣缺陣下,羅sir 多數會用祖阿倫既原因。

如果缺陣個個係謝拉特,就可能會出盧卡斯。但缺陣個個係要係中場作為一個連擊整個球隊既球員時,祖阿倫就比較適合了。

當然,我都係估下者。我又唔係羅sir,我點敢話邊個邊個實出呢?

咁你話祖阿倫重要程度去到邊?咪正正係係古天奴、史達寧、軒達臣之下,盧卡斯、摩西斯、aspas 等等之上囉。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23524  發表于: 2014-04-14
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實季初有一段時間,祖阿倫都試過坐穩正選的,但主要原因係個陣唔齊腳,開頭就未有阿穌,後尾又輪到史毒受傷。而且史達寧都未上位,仲係場場比人X 既時候。
到後期人腳齊哂之後,祖阿倫就漸漸被放係後備位置了。近12場聯賽比賽,佢只打過4次正選。個四次正選既時間正正係古天奴 .. (2014-04-14 15:06) 

佢中間傷左一排, 所以就算好返都係慢慢打後備先, 所以近排先多左打正選.

咁我都好認同祖阿倫依家係替補既重要力量 , 但當古天奴同史達寧狀態唔好果時,阿倫係會打正選的.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23525  發表于: 2014-04-14
freezefox:另外,睇番近十幾場。除左連出場都無得出場個兩次外(有一次係連係備都無的,唔記得咩原因,受傷定咩)。幾乎每一次變陣,第一個調入黎既就係祖阿倫。六次後備入替,五次係第一後備。而史達寧、古天奴其中一人要打後備時,佢亦係首選既正選人選!所以,雖然唔係直接代替軒達臣,但 .. (2014-04-14 15:24) 

"咁你話祖阿倫重要程度去到邊?咪正正係係古天奴、史達寧、軒達臣之下,盧卡斯、摩西斯、aspas 等等之上囉。"

認同你依句

其實我只係覺得阿倫唔應該比人睇得咁低.............
當冇軒達臣起度, 佢絕對可以頂到佢個位
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23526  發表于: 2014-04-14
utadahikaru20:佢中間傷左一排, 所以就算好返都係慢慢打後備先, 所以近排先多左打正選.
咁我都好認同祖阿倫依家係替補既重要力量 , 但當古天奴同史達寧狀態唔好果時,阿倫係會打正選的.  (2014-04-14 16:05) 

佢中間傷左個排我已經無計算了。我只計算佢傷好之後近十幾場波既出場比率吧。

無錯,古天奴同史達寧狀態唔好個陣佢會成為前兩人既替補力量。但如果前兩人狀態好既話,佢兩個先係球隊既必然正選。

即係,大家狀態咁好既話,都係揀古、史二人而唔係揀祖。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23527  發表于: 2014-04-14
freezefox:佢中間傷左個排我已經無計算了。我只計算佢傷好之後近十幾場波既出場比率吧。
無錯,古天奴同史達寧狀態唔好個陣佢會成為前兩人既替補力量。但如果前兩人狀態好既話,佢兩個先係球隊既必然正選。
....... (2014-04-14 16:10) 

對的, 但都要睇羅SIR點排, 如果偏向防守, 就會收起其中一個, 咁依家絕大多數係會出阿倫.

但對熱剌果場唔出佢, 同佢鬥攻, 對曼城又係, 我都覺得羅SIR好勇敢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23528  發表于: 2014-04-14
utadahikaru20:"咁你話祖阿倫重要程度去到邊?咪正正係係古天奴、史達寧、軒達臣之下,盧卡斯、摩西斯、aspas 等等之上囉。"
認同你依句
....... (2014-04-14 16:08) 

其實我唔知點解你成日覺得我地睇低祖阿倫。

今季佢唔係球會既必然正選,呢個係事實。但唔代表佢唔係球會未來既希望。一切要睇佢自己係當中有幾拼搏同願意付出幾多。我覺得佢係球會既前途係光明的。只係睇佢把唔把握到。

軒達臣上季都比人插到暈啦。今季咪成為球隊必然正選。你肯付出,有表現,球會無話唔比機會你的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23529  發表于: 2014-04-14
utadahikaru20:對的, 但都要睇羅SIR點排, 如果偏向防守, 就會收起其中一個, 咁依家絕大多數係會出阿倫.
但對熱剌果場唔出佢, 同佢鬥攻, 對曼城又係, 我都覺得羅SIR好勇敢[表情] (2014-04-14 16:26) 

其實我地宜家既情況,就算你想守都守唔到架啦。呢個問題要下季先有時間慢慢攪的了。

反正守唔到,索性攻囉。最老套個句,最佳既進攻就係最好既防守。反正後面失幾多,前面入番多一球就夠羸了。

尋晚都係咁者……………

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23530  發表于: 2014-04-14
回 posouth 的帖子
posouth:25分鐘精華版, 又要鳴謝Mostar. [表情]
http://www.molfc.com/liverpool-vs-man-city-motd/
睇最後分析講Milner點踼返生曼城, 真係掂 [表情]  (2014-04-14 11:17) 

Thx buddy!!!
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23531  發表于: 2014-04-14
freezefox:其實我地宜家既情況,就算你想守都守唔到架啦。呢個問題要下季先有時間慢慢攪的了。
反正守唔到,索性攻囉。最老套個句,最佳既進攻就係最好既防守。反正後面失幾多,前面入番多一球就夠羸了。
....... (2014-04-14 17:25) 

尋晚佢地下半場失,趨覺得好大原因係自己壓力問題 , 領先2球反而搞到佢地唔知點咁, 比域連勞換入米拿,用體力化更加打散佢地, 果段輸2球算少了, 好彩賓尼派膠.......唔係反輸都有機
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23532  發表于: 2014-04-15
utadahikaru20:尋晚佢地下半場失,趨覺得好大原因係自己壓力問題 , 領先2球反而搞到佢地唔知點咁, 比域連勞換入米拿,用體力化更加打散佢地, 果段輸2球算少了, 好彩賓尼派膠.......唔係反輸都有機 (2014-04-14 21:33) 

其實失波就預左,已經係失遲左。無諗過上半場可以踢得咁順風順水。

就係因為太順利,唔記得對面係強敵,上半場尾段同下半場早段都好唔集中。幾乎斷送江山。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23533  發表于: 2014-04-15
講個好消息

大埔 Lulu 話剩下四場唔會穿利物浦球衣
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23534  發表于: 2014-04-15
討論得咁認真

估唔到上季一路J攻中呢個位, 由Sahin, Suso, Alberto, Coutinho, 到呢排史0先係打得最出色. 宜家無咗軒神, 史0都要番番打邊了.
Klopp Best XI. Thank you for all the memories in the last 9 years!!