• 2881閱讀
  • 11回復

"0x100053f0" 指令參考的"0x100053f0" 記憶體. 該記憶體不能為"read". [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線文仔

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-06-30
部機虧虧地都好耐
好似半年前已經開始出現 藍畫面
將部電腦打橫放(直身機黎) 又變到無事,咁就無理佢了

最近又間中有藍畫面
而且電腦運作的速度有時慢左好多

例如開機時間長左
開機等佢load左一排再開我的電腦,又係要load(有支電筒掃下掃下咁)
但係隻mouse郁得好順暢*o*

load一個網頁比之前慢左十倍都有
開新頁面又係要load [係直頭禁唔到佢個到,沒有回應咁]

又有發生用word, save個陣話 儲存空間不足
(要重新開電腦兼del d野 先存到)
現在存取速度都好慢, 係iphone傳野返電腦得(0.07MB/s)

已經做過磁碟重組好多次了,掃毒也沒發現病毒.
試過拔RAM出黎,更慢

想問下有邊度有機會發生問題呢??
會係虧HD先兆?
謝謝大大

-------------------------------------------
Intel(r) core(TM)2 duo CPU E8400 @ 3.00 GHz
3.00GHz, 3.00 GB RAM
NVIDIA Geforce 9600 GSO
Hard Disk 可用322GB,大少總計596GB
[ 本文被kyoyeah在2011-07-17 01:35重新編輯 ]
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-06-30
有冇做error-checking(硬盤檢查?)

離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-06-30
引用第1樓智者2011-06-30 22:01發表的“”:

現在試試先
謝謝解答
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-07-01
引用第1樓智者2011-06-30 22:01發表的“”:

已做,但係都係唔得

依然有問題

save word file個陣

但係我save到落USB手指到
重新開機都可以save,但過左一陣又出現呢句
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-07-01
重裝window唔知有冇效用呢?
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-07-02
夜晚宣佈死亡
window有野損壞
最後修復唔到
e+將佢變usb,過緊野去第2部電腦
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-07-02
我想問可唔可以轉用SSD做HD架 ??

<SSD>OCZ 60GB Vertex 2 2.5" SATA II SSD OCZSSD2-2VTXE60G

另外加個HD做save file
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-07-02
引用第6樓kyoyeah2011-07-02 01:01發表的“”:
我想問可唔可以轉用SSD做HD架 ??
<SSD>OCZ 60GB Vertex 2 2.5" SATA II SSD OCZSSD2-2VTXE60G
另外加個HD做save file

Desktop主機60G SSD 放OS唔多夠,....平d買個2TB仲實際,記住定時做backup,SSD用係notebook上意義大d。
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-07-02
引用第7樓阿童木2011-07-02 01:28發表的“”:
Desktop主機60G SSD 放OS唔多夠,....平d買個2TB仲實際,記住定時做backup,SSD用係notebook上意義大d。

hd係咪買咩牌都無分別架??
會唔會有唔支援出現?
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-07-03
引用第8樓kyoyeah2011-07-02 10:43發表的“”:
hd係咪買咩牌都無分別架??
會唔會有唔支援出現?

唔會,勤D backup 就得

離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-07-04
引用第9樓智者2011-07-03 13:26發表的“”:
唔會,勤D backup 就得 [表情]

買了WD 牌,thx
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-07-17
新問題

岩岩用用下拔走左usb之後,window定哂格,原來係mouse同keyborad都用唔到
但係電腦就行緊,msn個d重有人online彈出黎

之後reboot,都係mouse同keyborad都用唔到[換過其他插位都有問題]
用第2部電腦試,d mouse同keyborad用到

之後拔走哂d線再插返,現在又用得返mouse,鏈盤,部機又無事咁

但係一開電腦就出左window -應用程式錯誤
"0x100053f0" 指令參考的"0x100053f0" 記憶體. 該記憶體不能為"read".

有冇人知咩問題