• 2786閱讀
  • 25回復

塊底板係唔係壞左? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線庭...

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-07-04
話說前幾日部電腦好突然咁藍畫面之後重新開機,咁我就拆部電腦出黎清下d塵
但係都係繼續藍畫面之後重新開機,以為DISPLAY壞但係又唔似
跟住直情windows都入唔到,話system32有個file損壞,要用windows碟修復
咁用windows碟修復完後,update埋個BIOS都係咁

今朝開機入左windows一陣又出現藍畫面,附圖

我想問我塊底板係唔係死死地??定係中毒??
底板係ASUS P5KPL-AM

希望各位好友幫忙,薄酬
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-07-04
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-07-04
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-07-04
有事之前有冇搞過咩黎?

**1、停止錯誤編號:0x0000000A
說明文字:IRQL-NOT-LESS-OR-EQUAL
通常的原因﹕ 驅動程序使用了不正確的內存地址。
解決方法﹕
(1) 如果無法登錄,則重新啟動電腦。當出現可用的作系統列表時,按F8鍵。在Windows 「進階選項」(Advanced) 菜單屏幕上, 選擇「最後一次正確的配置」﹐然後按回車鍵。
(2) 檢查所有的新硬件或軟件是否安裝正確。如果你剛剛進行一次全新安裝,請與硬件或軟件的製造商聯繫,獲得可能需要的任何Windows更新或驅動程序。
(3) 運行由電腦製造商提供的所有的系統診斷軟件,尤其是內存檢查。禁用或卸掉新近安裝的硬件(RAM、適配器(ADAPTOR)、硬盤、調製解調器(MODEM)等等)﹐驅動程序或軟件。確保硬件設備驅動程序和系統BIOS都是最新的版本。 確保製造商可幫助你是否具有最新版本,也可幫助你獲得這些硬件。禁用 BIOS內存選項﹐例如cache或shadow。

離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-07-04
引用第2樓煙花2011-07-04 11:47發表的“”:
ram 呢,有無check 過?佢有無load 到ram?

ram load到呀
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-07-04
引用第3樓智者2011-07-04 12:03發表的“”:
有事之前有冇搞過咩黎?

修復完WINDOWS,UPDATE BIOS,裝返DISPLAY個驅動程式
之後見部腦好似冇乜野,就上下網睇PPS
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-07-04
藍畫面最尾兩句

BEGINNING DUMP OF PHYSICAL MEMORY
DUMPING PHYSICAL MEMORY OF DISK: 8
個數字會加上去,加到咁上下就會重新開機
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-07-04
會唔會係hard disk有問題?

我之前都係咁[另外個post]
而加換左個新hard disk之後,安返window無咩事[暫時]
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-07-04
引用第7樓kyoyeah2011-07-04 20:56發表的“”:
會唔會係hard disk有問題?
我之前都係咁[另外個post]
而加換左個新hard disk之後,安返window無咩事[暫時]

我都唔知....試下用第二個hdd先.....
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-07-04
嘟一聲都冇埋,插過哂d線同hardware都係冇嘟一聲,睇黎塊底板係咁先
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-07-04
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-07-04
唔該哂各位~
留過言既少少意思,不成敬意
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-07-04
引用第10樓煙花2011-07-04 22:15發表的“”:
第一聲嘟係CUP,之後有畫面代表DISPLAY 無事,再之後LOAD RAM,數字跳完代表RAM LOAD 到
再之後係HAND DISK,但當然底板

其實之前係睇到係load到ram,hdd個d
最主要係bios入面d setting成日要重set,換左電都係咁
所以最大機會都係底板
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-07-04
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-07-04
引用第13樓煙花2011-07-04 22:25發表的“”:
底板D電容有無爆到?

咁又冇.....