• 8205閱讀
  • 103回復

[消閒飲食]m記又一突破之作...18件雞 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2011-07-17
引用第72樓c.朗拿度∼7號2011-07-17 19:29發表的“”:

18*5 = 90件麥樂雞 [表情] [表情]

汽水都唔買得 2 杯水
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2011-07-17
引用第75樓國球旗2011-07-17 20:03發表的“”:
汽水都唔買得 2 杯水 [表情] [表情] [表情]

霸氣!!!
離線Valencia25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2011-07-17
引用第72樓c.朗拿度∼7號2011-07-17 19:29發表的“”:
[img]http://i9.photobucket.com/albums/a84/musicplusasia/DSC_0006.jpg[img]
[img]http://i9.photobucket.com/albums/a84/musicplusasia/DSC_0003.jpg[img]

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2011-07-18
引用第60樓麻凡2011-07-17 00:21發表的“”:
可能我見識少, 我未係m記的任何廣告或餐牌中見到有雪糕或ice cream的字眼~~~ [表情]

我通常聽人講..."去m記食杯雪糕都好喎!"

但好少聽人講..." 去m記食杯新地都好喎!"

你擺明捉虱...
又或真係見識少...
我唔怪你!  
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2011-07-18
引用第78樓sun2011-07-18 14:26發表的“”:
我通常聽人講..."去m記食杯雪糕都好喎!"
但好少聽人講..." 去m記食杯新地都好喎!"
.......

多謝你唔怪我喎~~~
但唔係我捉虱, 多數人叫還多數人叫, 人地果樣產品係咩有白紙黑字清楚寫明。
m記根本冇雪糕!!!
只係多數人"覺得"係, 以為係, 又或叫順左口。
佢地新地既成份唔係一般ice cream既成份, 所以佢地唔都唔會話自己呢樣產品叫雪糕/ice cream。
唔係得咁平喎.......
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2011-07-18
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2011-07-18
引用第80樓煙花2011-07-18 16:28發表的“”:
係架!?咁我去食果d 新地係咩黎? [表情] [表情]
唔係倒d 奶落部雪糕機到架咩?

嗯~~成份係咩好神秘, 幾乎冇流出過, 但唔係ice cream就肯定架la~
坊間已經傳得好勁, 好多文章都試圖揭示, 亦有團體俾壓力佢地公開成份, 但都似乎冇咩用~~

下面其中一段轉寄得最勁既........距真實情有幾多成唔知, 信唔信大家自己判斷,
但m記似乎從冇為此作出否認同澄清............

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006111200518
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2011-07-18
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線劍孤行
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2011-07-18

睇唔到圖
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2011-07-18
引用第79樓麻凡2011-07-18 16:25發表的“”:
[表情]
多謝你唔怪我喎~~~
但唔係我捉虱, 多數人叫還多數人叫, 人地果樣產品係咩有白紙黑字清楚寫明。
m記根本冇雪糕!!!
.......

以我理解...咁既texture就係雪糕...如軟的就係軟雪糕...
如果帶煙un的就係土耳其雪糕...如果帶黏性笠笠地的就係韓國雪'條'...(市面亦有售!)

m記既麥旋風...都係來致呢種軟雪糕而成...
我地會叫佢做麥旋風雪糕...唔會叫佢做新地的!

如果沒有奶或cream成份...就會成為雪芭/冰雪之類...

如果有樣產品在坊間不知情下出售...唔通你同佢講...

"唔該我想要一杯 m記獨有產品丫!" 咁呀?

麥旋風...mocha...彩豆呢d品種既雪糕...
你又會覺得佢地叫新地嗎?

其實m記獨有的配方...佢要改咩名又重要嗎?

肯德雞...佢未又係來至雞?
睇下佢點去整d雞之麻...

唔改家鄉雞...可以叫無頭雞架?

m記唔改'新地'...都可以改'麥地'或者'麥樂糕'架...
[ 本文被sun在2011-07-18 17:29重新編輯 ]

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2011-07-18
引用第84樓sun2011-07-18 17:23發表的“”:
以我理解...咁既texture就係雪糕...如軟的就係軟雪糕...
如果帶煙un的就係土耳其雪糕...如果帶黏性笠笠地的就係韓國雪'條'...(市面亦有售!)
.......

又再多謝小陽同我地上了一課~~

不過冇人阻止你叫佢地做乜, 你叫開雪糕咪雪糕囉, 約定俗成架啫~
即係明知街邊咖哩魚旦並冇魚, 我去買都一樣係叫"一串魚旦老細..."
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2011-07-18
引用第85樓麻凡2011-07-18 17:38發表的“”:
不過冇人阻止你叫佢地做乜, 你叫開雪糕咪雪糕囉, 約定俗成架啫~
即係明知街邊咖哩魚旦並冇魚, 我去買都一樣係叫"一串魚旦老細..."

咁未係囉...

你之前話我去m記食雪糕唔岩...
分明係捉虱啦? 又唔認!

唔該一個香蕉船丫...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2011-07-18
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2011-07-18
引用第85樓麻凡2011-07-18 17:38發表的“”:

n 年前出新地筒 (好似係兩蚊) 時,我有一次好天真地話:「一杯雪榚喔唔該

點知個麥當勞姐姐同我講:「我地冇雪榚架喎,只有新地筒,你係咪要呢樣

可能有人覺得呢 d 係雪榚之一,但呢次之後,我好肯定地說:這叫作「新地」。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2011-07-18
引用第88樓KEO2011-07-18 19:56發表的“”:
n 年前出新地筒 (好似係兩蚊) 時,我有一次好天真地話:「一杯雪榚喔唔該 [表情] 」
點知個麥當勞姐姐同我講:「我地冇雪榚架喎,只有新地筒,你係咪要呢樣 [表情] 」
.......

因為老麥心知佢地賣既唔係雪糕,為免法律責任,佢地係唔會寫同講佢地有雪糕賣。