• 13558閱讀
  • 279回復

有無人有親身經歷的靈異事件? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-09-02
引用第26樓sun2011-09-02 10:14發表的“”:
我老豆仲搞笑...不過佢唔係在呢個日子時發現...
有日...佢百無閒賴去鴨記逛街順便搵燈座之類既野...
.......

我中五放榜搵學校,有個同學仔同老豆包左架的士,車埋我地共5人一齊,佢老豆落車行兩步就執到$500,好開心咁請晒我地搭車加食飯,搵完學校傍晚多謝完就各自返屋企,臨散前佢個仔先發覺唔見左$500,無估計錯誤果$500就係佢個仔落車跌既 

OT,應該放笑話版 
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-09-02
引用第24樓reve2011-09-02 01:23發表的“”:
諗諗下又有一次(夜媽媽先黎諗 [表情] )
我中學系學校camp,夜晚系個籃球場度準備bbq既野。
咁我間學校位於郊區,算系個小山丘上面,周圍都有d樹林,個籃球場就係個斜坡下面。
果時我忽然聽到 操步既腳步聲同口令聲。。。就以為上面其他同學系度練緊操步,因為有班際比賽的。
.......

呢個真係唔出奇...

好似我去澳洲住酒店時...半夜三間聽倒廁所有人涼沖既聲...

老實講...你地一定會話係唔係隔壁房客既人在沖涼...我先至聽倒沖涼聲...

但問題係我訓前係將廁所門關上...燈就無關係為左方便半夜要去廁所時有光照明...
但我聽倒的時侯...廁所門係打開架...

我都幾驚架...不過我好累...唔理佢啦...反正我無害人...佢唔會黎搞我掛...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-09-02
引用第30樓阿童木2011-09-02 10:23發表的“”:
我中五放榜搵學校,有個同學仔同老豆包左架的士,車埋我地共5人一齊,佢老豆落車行兩步就執到$500,好開心咁請晒我地搭車加食飯,搵完學校傍晚多謝完就各自返屋企,臨散前佢個仔先發覺唔見左$500,無估計錯誤果$500就係佢個仔落車跌既  [表情]
OT,應該放笑話版  [表情]

哈哈...真係搞笑...

唔緊要啦...一次半次ot搞下笑一定有的啦...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-09-02
我細個成日o係屋企聽到有其他"人"講野...
有男有女的,好似電話勾到人線,聽到"佢地"的對話...

同埋我阿娘話我細個時,試過對住大門口嗌"姐姐"...
但事實上門口出面一個人都冇...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-09-02
引用第33樓liuming2011-09-02 10:36發表的“”:
我細個成日o係屋企聽到有其他"人"講野...
有男有女的,好似電話勾到人線,聽到"佢地"的對話...
同埋我阿娘話我細個時,試過對住大門口嗌"姐姐"...
但事實上門口出面一個人都冇...

你可能真係有坊間所講既...有條特製天線既得得d...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-09-02
引用第27樓sun2011-09-02 10:15發表的“”:
係呀...我好耐之前都已經聽過...我亦認為係咁...
但把男人聲呢? [表情]

呢度裡面咪解釋埋囉

「 俾 鬼 壓 」 這 情 況 其 實 可 能 是 醫 學 上 所 謂 的 「 睡 眠 性 癱 瘓 」 。 這 多 數 發 生 在 剛 要 入 睡 或 正 在 醒 轉 之 時 , 持 續 幾 秒 鐘 或 幾 分 鐘 , 神 志 清 醒 , 但 全 身 動 彈 不 得 , 想 喊 也 喊 不 出 , 可 能 因 此 而 覺 得 非 常 驚 慌 害 怕 , 但 會 自 動 回 復 過 來 , 如 旁 邊 有 人 叫 其 名 字 或 拍 其 身 體 , 便 可 促 使 恢 復 過 來 。

與 此 有 相 關 的 是 「 睡 眠 幻 覺 」 , 這 亦 是 出 現 於 剛 要 入 睡 或 睡 醒 之 時 , 主 觀 地 覺 得 生 動 的 聽 覺 上 或 視 覺 上 的 幻 覺 , 此 時 對 周 圍 的 動 態 有 知 覺 , 亦 會 覺 得 有 甚 麼 東 西 壓 住 胸 口 上 , 故 往 往 以 為 是 「 俾 鬼 壓 」 , 亦 有 可 能 被 誤 會 為 撞 了 邪 , 故 也 會 非 常 驚 懼 , 而 「 睡 眠 癱 瘓 」 和 「 睡 眠 幻 覺 」 兩 者 往 往 有 可 能 同 時 存 在 。

[ 本文被bmx在2011-09-02 16:11重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-09-02
引用第34樓sun2011-09-02 10:40發表的“”:
你可能真係有坊間所講既...有條特製天線既得得d... [表情]

大過左就冇了...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-09-02
有呀........好死佈的, 發生在今日.............
有人回魂呀~~~~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-09-02
引用第35樓bmx2011-09-02 16:00發表的“”:

生 動 的 聽 覺...

一把男人的聲音...在我耳朵好深既位置內講野...如何生動?

講真...我唔係平時下下都自己嚇自己既人...
亦唔會因為突然電路燒左或跳線而驚餐死既人...

我更什是會在黑夜打開眼嘗試望下有無野望住我既人...
雖然我真係有矛盾自己有無咁既能力睇倒佢地...

但就絕對唔會係又話撞鬼...唔係又話撞野的...

不過我明好難令人相信...因為係要親身經歷至會明白當時發生既事...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-09-02
引用第36樓liuming2011-09-02 16:19發表的“”:
大過左就冇了...

好難認為你細個都會有幻覺囉...

應該都係有架啦...只係可能大個左...
d線長左...接收第二d野啫...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-09-02
引用第37樓麻凡2011-09-02 16:23發表的“”:
有呀........好死佈的, 發生在今日.............
有人回魂呀~~~~~ [表情]

講黎聽下先啦...咪自己嚇自己...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-09-02
引用第38樓sun2011-09-02 16:48發表的“”:
生 動 的 聽 覺...
一把男人的聲音...在我耳朵好深既位置內講野...如何生動? [表情]
.......

唔係咁難令人相信咋喎。

曾經有段時間,我精神比較緊張,差不多晚晚都「俾鬼責」,有時仲會聽到聲見到影添。

後來發覺我只要開一盞檯燈,就算較到好暗,情況就唔會再出現。

最初我都好驚,不過後來自己細心諗過,一盞好暗的檯燈應該唔會有咁大法力可以阻擋到靈體,所以就選擇相信係自己精神緊張同埋心理問題。不過就算係宜家,我去到一 d 陌生環境(例如酒店),我都一定要開住一盞夜燈先訓得到。

其實幻聽都好多時好容易會出現,你試下兩日唔訓覺走落街,你隻耳仔就會聽到好多人係度同人講緊野。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-09-02
引用第40樓sun2011-09-02 16:50發表的“”:
講黎聽下先啦...咪自己嚇自己... [表情]

呢個人生前口水多過浪, 今日回魂聲稱自己要精鍊, 好驚驚呀~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-09-02
引用第41樓bmx2011-09-02 17:03發表的“”:
唔係咁難令人相信咋喎。
曾經有段時間,我精神比較緊張,差不多晚晚都「俾鬼責」,有時仲會聽到聲見到影添。
.......

你呢d係咪叫.........呀............好似.............
我記得了~~~臨床專家!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-09-02
引用第41樓bmx2011-09-02 17:03發表的“”:
唔係咁難令人相信咋喎。
.......

有壓力可能會導致咁既情況...
但我個人係無咩壓力架...

有時間再講...又要做野先...