• 1450閱讀
  • 10回復

關於掃木馬.. [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線始希

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-09-06
..剛剛電腦出現非常奇怪情況...
..請教..有沒有免費線上掃木馬..的網站...??\敬希告知...
[ 本文被始希在2011-09-06 15:59重新編輯 ]
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-09-06
你本身無裝防毒軟件咩?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-09-06
引用第1樓sun2011-09-06 16:04發表的“”:
你本身無裝防毒軟件咩?

有..是ESET......
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-09-06
引用第1樓sun2011-09-06 16:04發表的“”:
你本身無裝防毒軟件咩?

有av,唔等於可防毒,木馬更甚。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-09-06
引用第3樓亞茂2011-09-06 17:28發表的“”:

我之前整過個360後都死左...去從裝...之後只裝nod就算...無事再發生...
好似話其實唔好同時裝兩個防毒軟件的...

離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-09-06
引用第4樓sun2011-09-06 18:09發表的“”:
我之前整過個360後都死左...去從裝...之後只裝nod就算...無事再發生...
好似話其實唔好同時裝兩個防毒軟件的...

係.....最好唔好裝兩個av,尤其其中一個特別強的,例如symantec、大陸的360等,
因為強的av會對system file特別注意,如果再裝多個av,又mon注的systemfile,
有時因此連system file都當作中毒,殺埋佢,咁就大鑊..........
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-09-06
引用第5樓亞茂2011-09-06 22:00發表的“”:
係.....最好唔好裝兩個av,尤其其中一個特別強的,例如symantec、大陸的360等,
因為強的av會對system file特別注意,如果再裝多個av,又mon注的systemfile,
有時因此連system file都當作中毒,殺埋佢,咁就大鑊..........

又學倒野啦...

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-09-07
引用第3樓亞茂2011-09-06 17:28發表的“”:

昨天...用線上的掃木馬..趨勢科技的iclean...
掃了1 小時..電腦恢復正常..
感謝...
請教..有什麼...掃木馬可以介紹..??
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-09-07
引用第7樓始希2011-09-07 15:43發表的“”:
昨天...用線上的掃木馬..趨勢科技的iclean...
掃了1 小時..電腦恢復正常..
感謝...
請教..有什麼...掃木馬可以介紹..??

有無link呀? 下次需要時可以搵番...

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-09-08
引用第8樓sun2011-09-07 16:28發表的“”:
有無link呀? 下次需要時可以搵番...
趨勢科技的iclean??

http://www.trendmicro.com.tw/iclean/index.htm

昨天中午..
..在關掉所有程式 只開啟效果監視器的情況下...
使用率竟然達到40 %....

不過..這程式非常霸道....網路傳言...
曾經把一些不是病毒的檔案殺掉...
用時最好..小心....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-09-08
引用第9樓始希2011-09-08 16:12發表的“”:
趨勢科技的iclean??
http://www.trendmicro.com.tw/iclean/index.htm
昨天中午..
.......

希望不會用到...thanks!