• 3248閱讀
  • 8回復

[寵物][養龜]我隻巴西龜病左.. [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線plmplm

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-09-13
我隻巴西龜係bb黎, 得4,5cm左右

早兩日發現佢口mudmud, 之後突然叫左一聲..嚇死我

之前呢兩日就見到佢個頭係咁申申下, (regularly)

上網睇佢咁樣係打哈次

即係有感冒/肺炎

而家佢吾係好食野, 但係就無流鼻涕,

應該點算好???
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-09-13
細龜仔最難養, 肺炎尤其難搞, 最佳方法就係睇獸醫, 不過睇一次最少兩舊.......
巴西龜十幾廿蚊, 所以一般人都唔會捨得睇醫生, 認為可以買過十隻八隻, 如果你想睇, 我就PM個地址俾你啦....

如果唔想睇醫生, 試下幾個雙管齊下的方法~
一, 買龜精靈, 用法盒背有講, 十零廿蚊一支, 一般水族店有售~

二, 增加鈣, 等佢自身抵抗力增強, 最直接係同佢曬太陽, 不過唔好曬太耐, 龜都會中暑的。唔方便帶佢曬, 可於水中加鈣片(幾蚊至十幾蚊, 睇size而定)溶於水, 等佢飲水其間可直接食到。
如果呢關過左, 長遠計其實應該買支uv燈俾佢。

另佢唔肯食野, 試多幾款唔同食糧, 或者買d幾蚊包既蝦仔俾佢試下, 龜好細膽, 食野時唔好望住佢, 龜唔喜歡人望住佢食野的, 當然養熟左就唔會, 但環境唔熟悉或身體唔好時就唔好嚇佢了。
再唔得的話, 買d營養粉同開胃粉倒落水, 同鈣片原理一樣, 等佢飲水時食到, 牌子同價錢我唔記得左了, 去水族店問或上網搵下啦~~~

希望幫到你~~
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-09-13
引用第1樓麻凡2011-09-13 15:04發表的“”:
細龜仔最難養, 肺炎尤其難搞, 最佳方法就係睇獸醫, 不過睇一次最少兩舊.......
巴西龜十幾廿蚊, 所以一般人都唔會捨得睇醫生, 認為可以買過十隻八隻, 如果你想睇, 我就PM個地址俾你啦....
一, 買龜精靈, 用法盒背有講, 十零廿蚊一支, 一般水族店有售~
.......

可吾可以pm 地址比我back up, \

同埋我想問我地食既維他命可吾可以磨粉比佢食/?

thz a lot
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-09-13
引用第2樓plmplm2011-09-13 19:39發表的“”:
可吾可以pm 地址比我back up, \
同埋我想問我地食既維他命可吾可以磨粉比佢食/?
.......

pmed~

維他命可吾可以磨粉我真係唔知, 不過人食同寵物食的應該會有別, check真d好, 唔好立亂試....
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-09-13
引用第3樓麻凡2011-09-13 19:54發表的“”:
pmed~
維他命可吾可以磨粉我真係唔知, 不過人食同寵物食的應該會有別, check真d好, 唔好立亂試....

感激
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-09-13
引用第1樓麻凡2011-09-13 15:04發表的“”:
.......

唔好嚇佢? 嚇親佢係咩反應架?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-09-13
引用第5樓sun2011-09-13 23:00發表的“”:
唔好嚇佢? 嚇親佢係咩反應架? [表情]

縮起個頭囉
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-09-13
引用第6樓plmplm2011-09-13 23:07發表的“”:
縮起個頭囉 [表情]

即係縮入去...好耐都唔出黎就代表佢係嚇親?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-09-14
引用第7樓sun2011-09-13 23:18發表的“”:
即係縮入去...好耐都唔出黎就代表佢係嚇親?

係丫....
如果你同佢熟既話, 你嚇一嚇佢, 佢熟埋
但係半分鐘左右佢又會行得走得, \

吾熟既話會吾郁好耐架