• 6800閱讀
  • 149回復

孩之初體驗 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2011-09-26
引用第74樓thomas332011-09-26 20:28發表的“”:
襯返型d喎 [表情]

咁又唔會刻意唔襯既, 總之我覺得唔好刻意, 例如我契女, 一個可愛小女孩, 算命佬話佢欠木同火喎,
佢個名兩個字要分別有木同有火........好慘.........

可以隨心憑感覺改到個名, 中文英文都好, 就係我的意願~~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2011-09-26
引用第75樓麻凡2011-09-26 21:57發表的“”:
咁又唔會刻意唔襯既, 總之我覺得唔好刻意, 例如我契女, 一個可愛小女孩, 算命佬話佢欠木同火喎,
佢個名兩個字要分別有木同有火........好慘.........
可以隨心憑感覺改到個名, 中文英文都好, 就係我的意願~~~ [表情]

搵算命改名一向唔係憑感覺架喎...

要隨自己意願就無謂搵人去改架啦...

不過可能改既岩聽又唔同...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2011-09-27
引用第76樓sun2011-09-26 23:37發表的“”:
搵算命改名一向唔係憑感覺架喎...
要隨自己意願就無謂搵人去改架啦...
.......

係架, 所以我諗緊計點樣可以唔搵D算命改, 初步已有計劃~~~
離線WWJD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2011-09-27
噫, 原來呢度會有件人造人出黎, 恭喜晒 !
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2011-09-27
引用第75樓麻凡2011-09-26 21:57發表的“”:
可以隨心憑感覺改到個名, 中文英文都好, 就係我的意願~~~ [表情]

其實所謂既「木」邊、「火」邊算五行係最垃圾的。

真正的姓名學唔係用咩野邊黎算五行,而係用筆劃黎算,不過就算係用筆劃既算既姓名學,係玄學當中都係準確度最低、影響力最細既。

所以改名其實只要避開唔用可以俾人搞爛 gag 既名就可以了,例如避開「麻凡」、「麻峰」等等。

p.s. 改名只係江湖術士用黎呃錢既技倆,同每年生肖運程書一樣
[ 本文被bmx在2011-09-27 09:16重新編輯 ]
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2011-09-27
咦??! 我係咪miss左??!

恭喜哂喎!!!!!!!!!!!!!!!!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2011-09-27
引用第79樓bmx2011-09-27 09:04發表的“”:
真正的姓名學唔係用咩野邊黎算五行,而係用筆劃黎算,不過就算係用筆劃既算既姓名學,係玄學當中都係準確度最低、影響力最細既。
.......

麻甩個名夠好丫...夠意思...
[ 本文被sun在2011-09-27 10:50重新編輯 ]

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2011-09-27
引用第77樓麻凡2011-09-27 08:37發表的“”:
係架, 所以我諗緊計點樣可以唔搵D算命改, 初步已有計劃~~~ [表情]

暫當我係角色代入先...

唔.............................

就叫"明一"啦...一月出生...當中又有日同月 ...夠哂照...

英文名就叫..."minute"...仲有埋分鐘tim...直頭係秒殺啦...

加上一家都係M&M...幾sweet sweet呀...

成為1,000大洋...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2011-09-27
引用第81樓sun2011-09-27 10:37發表的“”:
麻甩個名夠好丫...夠意思... [表情] [表情] [表情]

仔就叫麻甩、女就叫麻楓
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2011-09-27
引用第83樓bmx2011-09-27 10:51發表的“”:
仔就叫麻甩、女就叫麻楓 [表情] [表情]

仔叫麻甩...女唔係應該叫麻Q煩咩?   幾Q丫...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2011-09-27
"想什麼? 不用了,我已預約了一個很利害的風水算命師傅替女兒改名字了,要半年前預約呢,幸好有相熟朋友介紹……"

嗯,機會來了。

老婆, 你懂什麼?

近年各親朋戚友流行找風水算命師傅為孩子改名,都要依什麼天干地支、陰陽五行云云,結果經常都要把金木水火土混進名字中,說什麼化煞沖剋,補缺衡運。最後便出現了一大堆看不懂讀不清的"新舊字",如沰、洹、淞、浠、橈、檍、鎂、釩、鈱、釨、銚、煇、杺、鈊、堔……等等,只看名字根本都搞不清是男是女,就這樣一個粉雕玉琢、天真活潑的小寶寶便慘被一個不相識的陌生人,弄得像一種新發現的化學元素似的,並且還要付款呢! 所以我決定孩子的名字一定要掌握在自己手中。

做爸的是家中的CEO!!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2011-09-27
引用第78樓WWJD2011-09-27 08:44發表的“”:
噫, 原來呢度會有件人造人出黎, 恭喜晒 ! [表情]

人造人?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2011-09-27
引用第79樓bmx2011-09-27 09:04發表的“”:
.......

完全極度徹底地贊成。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2011-09-27
引用第80樓謝拉傑2011-09-27 09:39發表的“”:
咦??! 我係咪miss左??!
恭喜哂喎!!!!!!!!!!!!!!!!! [表情]

冇miss呀,已經幾個月, 但仲有幾個月。
多謝哂。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2011-09-27
改名3大原則:

1. 文盲都識讀.
2. 一聽便不會忘記.
3. 很小機會, 或不會跟其他人一樣名.

這是一個sure win的比賽, 因為孩子出生後, 媽媽還在坐月子;
正是爸爸去辦出世紙的時候, 中文及英文名字的最終决定權自自然然在老爸手上~~

你可以中文叫"永利"英文叫"Winner"都仲得!!!!