• 4813閱讀
  • 68回復

[寵物]呢到有冇人養甲蟲之類既野? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-09-30
起初養, 真係試下養獨角仙先

算係易養, 同埋價錢相宜D,

覺得有興趣玩落去, 先再養鍬蟲, 兜蟲果D

但真係幾花錢 JELLY...泥...等等...

變俑果陣 要好好處理 同埋會有D小蚊 要搵個好地方擺同打理
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-09-30
我見個壇都係建議人玩獨角仙同咩彩虹鍬先既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-09-30
引用第28樓煙花2011-09-30 18:26發表的“”:
孵蛋、養蟲
其實無野玩的...o岩濕度溫度就會大,唔洗點理佢
不過變左"俑"果陣真係好靚,咁o岩有次佢貼住個玻璃變俑,仲諗住佢會唔會死
.......

其實即係幾錢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-09-30
引用第30樓Rave2011-09-30 18:45發表的“”:
起初養, 真係試下養獨角仙先
算係易養, 同埋價錢相宜D,
覺得有興趣玩落去, 先再養鍬蟲, 兜蟲果D
.......

你用左幾多錢到?

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-10-01
引用第33樓freezefox2011-09-30 19:03發表的“”:
你用左幾多錢到?

如果只係計一對公乸的獨角仙....
2-3包啫哩 啫哩台 草 泥 箱
印象中差唔多1000
因為係幾年前...唔太記得實數...

但之後因為繁殖
要買有營養的泥
仲有每隻俑都要個別獨立的容器....

之後大過之後又係更多的食物同埋更大的箱....

加埋圖鑑....仲有之後再買番黎的彩虹秋...

我諗都起碼3000....

所以我玩左第二代就無再玩...唔敢再俾佢生...

如果你小朋友之後想現更大隻果d兜蟲....
可以去到幾千蚊一隻都有....
野食, 甚至其他配備都可能要相應升級...
條數.....都幾襟計....

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-10-01
我之前主要去呢間買, 你可以睇下

http://beetlesland.com/index.php

我印象中好似買夠唔知幾多有得做會員的....

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-10-01
引用第34樓Rave2011-10-01 01:46發表的“”:
如果只係計一對公乸的獨角仙....
2-3包啫哩 啫哩台 草 泥 箱
印象中差唔多1000
因為係幾年前...唔太記得實數...
.......

嘩?!?!咁貴!!!完全無諗過!!

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-10-02
引用第36樓freezefox2011-10-01 09:15發表的“”:
嘩?!?!咁貴!!!完全無諗過!! [表情] [表情] [表情]

不過都係好幾年前的事, 唔太肯定
唔係都差唔多了, 詳細要你去睇下...

但肯定的係, 最好玩基本的的獨角仙先,
雖然3個月至半年命,但係無咁貴,
真係有興趣先再玩落去

其他兜蟲, 貴果d, 去到1-2年命都有, 所以都會用多d錢...

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-10-02
估唔到,條蟲命咁矜貴∼
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-10-02
引用第37樓Rave2011-10-02 00:32發表的“”:
不過都係好幾年前的事, 唔太肯定
唔係都差唔多了, 詳細要你去睇下...
但肯定的係, 最好玩基本的的獨角仙先,
.......

今日去睇過。又唔係好貴者。養佢地個套設備成套買都係二百零蚊,夠用兩個月。再添加我估都係百幾蚊到兩個月(即係平均一個月都唔駛一舊水)。可以接受。

至於養咩,佢就推介我地養彩虹秋,因為可以養耐少少(一年到)。獨角仙佢話養得幾個月到半年。無咁襟養。不過一對賣成三百蚊………有D 貴………

今日仲見到有人攞D 幼蟲BB 黎換泥。D 蟲肥騰騰咁,都幾肉酸。 但大家又唔覺得佢地核突個下攪野喎。仲拎係手係咁玩………

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-10-02
引用第39樓freezefox2011-10-02 00:39發表的“”:
今日去睇過。又唔係好貴者。養佢地個套設備成套買都係二百零蚊,夠用兩個月。再添加我估都係百幾蚊到兩個月(即係平均一個月都唔駛一舊水)。可以接受。
.......

就係咁養...唔算貴....但係你俾佢繁殖的話....
可能會8隻10隻.....到時就....

至於核唔核突真係見人見智....
我接受到的...但白色蟲果陣係幾核突....

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-10-02
同埋睇你小朋友要求幾高....可能會買下圖鑑...
好d的jelly同埋泥....咁個價錢都會唔同...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-10-02
引用第40樓Rave2011-10-02 00:43發表的“”:
就係咁養...唔算貴....但係你俾佢繁殖的話....
可能會8隻10隻.....到時就.... [表情] [表情]
.......

繁殖左可以拎去換野,甚至攞去賣喎。咁咪可以幫補下囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-10-02
引用第41樓Rave2011-10-02 00:47發表的“”:
同埋睇你小朋友要求幾高....可能會買下圖鑑...
好d的jelly同埋泥....咁個價錢都會唔同... [表情]

唔駛咁靚架啦。粗粗地玩下咪算囉。

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-10-02
引用第42樓freezefox2011-10-02 01:00發表的“”:
繁殖左可以拎去換野,甚至攞去賣喎。咁咪可以幫補下囉。 [表情] [表情] [表情]

嘩...可以咁樣又唔同咁講喎....
幾荀喎...

又會咁好的....
可以自己keep d.....拎d出去...