• 4668閱讀
  • 40回復

關於router wifi連線問題 (緊急,成功解決重酬) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線eric_ah4

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-09-28
個router係for 5-6個人用,
Notebook iPhone iPad 加埋有10部度
但唔知點解有其中兩部notebook一多人用個陣就上唔到(次次都係同時死)
如果重開router可以連番一陣但會再死
而其他所有device係一直都冇事
試過reset router都係咁

如果係寬頻問題應該只會全部一暮慢唔會只係個兩部死
會唔會係notebook問題唔夠搶? 有冇得set?
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-09-28
呢個問題我未預過,但如果係我就會試下.............

1. 先試下將有問題的notebook放到最近wifi,再試下個問題如何.........

2. 再試下逐一試關其中一部notebook,再試下..........

3. 將兩部有問題的notebook用cat5線連接router,試下...........

4. 用以上3的方法,然後逐一將有問題的notebook關掉,試下..............
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-09-28
notebook 定 macbook 黎
唔連IPAD/IPHONE個陣有無事
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-09-28
引用第2樓fatman2011-09-28 14:31發表的“”:
notebook 定 macbook 黎[表情]
唔連IPAD/IPHONE個陣有無事 [表情]

notebook..
應該唔關IPHONE/IPAD事,係其他NOTEBOOK一開我個部就死
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-09-28
引用第1樓亞茂2011-09-28 10:17發表的“”:
呢個問題我未預過,但如果係我就會試下.............
1. 先試下將有問題的notebook放到最近wifi,再試下個問題如何.........
2. 再試下逐一試關其中一部notebook,再試下..........
.......

1. 都係唔得
2. TOTAL有5部NOTEBOOK (2壞3好),如果一開左其中2部好,2部壞即卡死
3. CAT5? 即係直接用條線連去ROUTER度?<--咁就上到..
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-09-28
引用第3樓eric_ah42011-09-28 15:00發表的“”:
notebook..
應該唔關IPHONE/IPAD事,係其他NOTEBOOK一開我個部就死 [表情]

咁不如你部notebook另外用lan cable駁router啦
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-09-28
我都有呢個問題,不過我幾部都播LAN都係會死。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-09-28
有人同我講話可能係2部電腦拎左同一個LAN IP,關唔關事?
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-09-28
引用第5樓庭...2011-09-28 15:03發表的“”:
咁不如你部notebook另外用lan cable駁router啦 [表情] [表情]

ROUTER喺廳好唔方便
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-09-28
引用第7樓eric_ah42011-09-28 15:43發表的“”:
有人同我講話可能係2部電腦拎左同一個LAN IP,關唔關事?

如果router無set過野既話 正常兩部機唔會囉一樣IP
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-09-28
引用第8樓eric_ah42011-09-28 15:44發表的“”:
ROUTER喺廳好唔方便 [表情]

會唔會中間隔左太多牆減弱左個訊號+太多device分薄左個訊號,最後搞到你上唔到網?
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-09-28
引用第7樓eric_ah42011-09-28 15:43發表的“”:

咦!你講開相同IP我又好似試過,個network connection度會彈出黎話同其他device撞IP。。。

所以搞到成日keep住restart 個modem同router。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-09-28
...雖然人家不知道解決方法..
但是..人家告訴你 一定會搶資源..
..留意2 部NB內置卡是否同樣....
兩部都是N卡??
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-09-28

如果係同一個ip,就一定唔得喇,但機會率好細...........

你可以去cmd度打ipconfig,睇下係咪真係同一個ip.........
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-09-28
可能有機hard code左個ip。

每部機入呢度睇下。