• 10007閱讀
  • 179回復

渣打馬拉松2012 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2012-02-10
岩岩先知原來過身果個係我前同事,轉左工都冇三個月...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2012-02-11
引用第165樓迪神2012-02-10 18:53發表的“”:
岩岩先知原來過身果個係我前同事,轉左工都冇三個月... [表情]

RIP
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2012-02-14
引用第161樓liuming2012-02-08 17:17發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情]
.......

引用第160樓sun2012-02-08 17:16發表的“”:

如果地面好多沙石...點應付長時間既磨練呀?

我唔知大馬有幾多地方比人赤腳線跑...香港就真係想搵都難...

抱歉那麼遲才回答

赤足是返璞歸真,但也需要鍛煉。初學者需要鍛煉腳底的承受能力,以及小腿的肌力。

注意看看我附上的圖片即可發現,穿厚墊鞋跑步的不同,對小腿力量的需求無與倫比。

其中需要至少3至6個月的適應和轉型期。

詳細資料,不妨參考這位台灣的赤足跑者部落格:

《赤足慢慢來,開始赤腳跑!》

http://caoshanma27.blogspot.com/2011/11/blog-post_7433.html

∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2012-02-14
引用第167樓sakura_32120042012-02-14 01:05發表的“”:
抱歉那麼遲才回答 [表情]
赤足是返璞歸真,但也需要鍛煉。初學者需要鍛煉腳底的承受能力,以及小腿的肌力。
.......

我幾懷疑佢對繩鞋既耐用程度...

分分鐘跑跑下斷繩...
再唔係其實佢在腳趾中間的一條...當跑時腳板的抽起...會唔會令腳趾'拿'損傷呢...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2012-02-14
引用第168樓sun2012-02-14 11:04發表的“”:
我幾懷疑佢對繩鞋既耐用程度...
分分鐘跑跑下斷繩...
.......

這就是全世界最擅長長跑的民族所穿的拖鞋,擅長跑者每日至少100K到200K

以下youtube(3部分)有教我地點樣DIY,自己都可以做ga

http://www.youtube.com/watch?v=fF6aGK5AhpA&feature=youtu.be
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2012-02-14
引用第169樓sakura_32120042012-02-14 13:43發表的“”:

這就是全世界最擅長長跑的民族所穿的拖鞋,擅長跑者每日至少100K到200K
.......

老實講...著呢d鞋跑對我呢d都市人黎講...真係有d難度...

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2012-02-14
引用第170樓sun2012-02-14 14:25發表的“”:
老實講...著呢d鞋跑對我呢d都市人黎講...真係有d難度... [表情]

會唔會磨到出血- -
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2012-02-14
引用第171樓Ar敬2012-02-14 14:26發表的“”:
會唔會磨到出血- -

皮嬌肉嫩

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2012-02-14
引用第170樓sun2012-02-14 14:25發表的“”:
老實講...著呢d鞋跑對我呢d都市人黎講...真係有d難度... [表情]

http://www.youtube.com/watch?v=kpnhKcvbsMM

看看這個視頻中,Dr. Mark Cucuzzella灑脫自在的赤足跑姿。

如果有厚墊跑鞋,我們就無法跑得如此自在了。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2012-02-14
引用第171樓Ar敬2012-02-14 14:26發表的“”:
會唔會磨到出血- -

真係要慢慢習慣...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2012-02-14
引用第174樓liuming2012-02-14 18:31發表的“”:
真係要慢慢習慣...

系啊,真的是要慢慢適應。從公園等平面路開始赤足走路,鍛煉小腿肌肉和步伐,但慢慢跑步5-10分鐘,到依家我可以在柏油路上跑了,好開心自由的feel,拋開鞋子的束縛,好free!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 176  發表于: 2012-02-15
會唔會磨到出血- -

可能比唔著鞋更什...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 177  發表于: 2012-02-15
引用第173樓sakura_32120042012-02-14 16:42發表的“”:
http://www.youtube.com/watch?v=kpnhKcvbsMM
.......

成條路一粒石仔都無緊揮洒自如啦...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 178  發表于: 2012-02-15
引用第177樓sun2012-02-15 00:09發表的“”:
成條路一粒石仔都無緊揮洒自如啦... [表情]

無人叫你挑戰砂石地獄Y嘛

言歸正傳,香港馬拉松這次的粗糙路面,也讓許多“赤腳”跑者變成“”刺腳”跑者

42K從29K起的6K真的是非常折磨

Sun可以睇下片,這是台灣的赤足跑者全程以自己的DV拍攝的

中間仲有話題人物——陳冠希

http://vimeo.com/36528721

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 179  發表于: 2012-02-15
引用第178樓sakura_32120042012-02-15 00:17發表的“”:
無人叫你挑戰砂石地獄Y嘛 [表情] [表情] [表情]
言歸正傳,香港馬拉松這次的粗糙路面,也讓許多“赤腳”跑者變成“”刺腳”跑者
.......

未睇片...因撈得太慢...返公司再睇...

所以我至話香港D路真係好難同外國的比...
對跑手黎講係有一定難度...

事實赤足跑既感受大好多...

我以前比賽跑都係鐘意赤足的...但以前既運動場都是沙地...
跑完腳板同腳趾一定損哂...不過因為會快D...所以唯有忍受...