• 6139閱讀
  • 108回復

[寵物]養野新手~可以揀咩來養? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-10-11
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-10-11
引用第26樓廢托2011-10-11 13:13發表的“”:
我之前都想養魚....
但問過d朋友之後, 發覺原來金錢同心機唔係想像中咁簡單...
.......

同意...
魚缸,抽水系統,暖管,魚糧...
我仲記得細細個成日去金魚街買魚仔比大魚食~~
之後仲要1星期1次換水...
個缸魚養左幾條龍吐珠...
個缸好大,換水都換到傻...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-10-11
引用第30樓煙花2011-10-11 13:58發表的“”:
有責任心無時間都係死架wow

有責任心比無時間好好多了...

無時間可以搵人打理麻...<<<< 菲傭/寵物店/家中老人之類...

但有時間無責任心...<<< 隻狗急屎急尿寧願打機去玩都唔理...

比較上責任感真係重要d架...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-10-11
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-10-11
引用第33樓煙花2011-10-11 15:00發表的“”:
如果要比人打理,做咩仲要養

無時間話唔埋既...唔通一開始明明有時間...
養左一段時間之後好忙...唔理佢咩?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-10-11
引用第24樓國球旗2011-10-11 11:01發表的“”:
我有個舊同事,四十幾歲,單身,自己一個人住,
有一日無啦啦同我講話想養狗,因為覺得悶想搵 d 野陪下,
我當場開佢波叫佢唔好害左條小生命。
如果自問唔係對動物好有愛心而又有好多時間照顧佢地的話,請三思。

cant agree more, 而且不論動/植物都有生命.....

樓主如果有日搵到條女聽你講, 咁你諗住點處理你既寵物???

真心提議樓主不如買部錄音機, 可以聽你講野仲可以播返你聽咪仲好, 過幾年聽返會好似返睇日記咁幾過癮ga....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-10-11
大家駛唔駛咁樣去打擊樓主呀?人地想養隻龜仔者。你地咪講到佢好似罪大惡極咁先得架………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-10-11
引用第36樓freezefox2011-10-11 17:15發表的“”:
大家駛唔駛咁樣去打擊樓主呀?人地想養隻龜仔者。你地咪講到佢好似罪大惡極咁先得架……… [表情] [表情]

其實我唔知樓主講過乜的...因為無睇...
我只係留言旗哥段野咋...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-10-11
引用第28樓麻凡2011-10-11 13:16發表的“”:
大部份人養龜係唔多點理, 尤其係巴西龜,咁的確佢地比較命硬d, 有d會冬眠幾個月, 完全唔駛理佢,有 d唔冬眠,主人同平時一樣咁養佢,亦冇咩問題, 於是坊間得出好多不太負責任的'經驗之談', "巴西龜唔駛點理架, 我都係咁養, 唔死得。"

呢個係事實。同負唔負責任有咩關係?

難道要養D 易死既寵物先叫負責任既行為?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-10-11
睇黎HANDSOME 哥你要檢討下自己先得啦………人人入黎話養寵物,我未見過有一個好似你咁被人係咁圍既。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-10-11
引用第38樓freezefox2011-10-11 17:17發表的“”:
呢個係事實。同負唔負責任有咩關係?
難道要養D 易死既寵物先叫負責任既行為?
.......

事實係, 幼年的龜就係易死寵物, 你唔好因為我成段野當中有一句疑似辣到你就曲解我意思, 我意思好清楚, 係唔想見到樓主誤解巴西龜真係唔駛點打理, 未諗清楚就買返黎養, 幼年龜係好難養的, 買到返屋企面對新環境仲要有一段適應期, 秋冬天氣變, 更增加死亡風險, 你地養唔死係因為隻龜大命捱得過, 但捱得過就唔代表隻龜係健康, 唔代表養既方法係正確, 未清楚寵物特性而用唔正確方法飼養, 咁樣對寵物其實算係一種虐待~~
我唔係要針對邊個, 亦唔想罵戰, 大家唔啱聽就當我冇講過~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-10-12
引用第40樓麻凡2011-10-11 20:38發表的“”:
事實係, 幼年的龜就係易死寵物, 你唔好因為我成段野當中有一句疑似辣到你就曲解我意思, 我意思好清楚, 係唔想見到樓主誤解巴西龜真係唔駛點打理, 未諗清楚就買返黎養, 幼年龜係好難養的, 買到返屋企面對新環境仲要有一段適應期, 秋冬天氣變, 更增加死亡風險, 你地養唔死係因為隻龜大命捱得過, 但捱得過就唔代表隻龜係健康, 唔代表養既方法係正確, 未清楚寵物特性而用唔正確方法飼養, 咁樣對寵物其實算係一種虐待~~
我唔係要針對邊個, 亦唔想罵戰, 大家唔啱聽就當我冇講過~ [表情]

我只係覺得,對於一個未養過寵物既人,唔識係正常的。我地應該正面咁去講番件事比佢聽。等佢早D 知道有咩要預備,點可以預防,點先可以養到D 寵物肥肥白白。主人寵物皆開心。

例如命硬如巴西龜者,BB 階斷既死亡率一樣好高的。呢點係我第一次留言個陣都己經提到。咁要解決呢個問題,不外乎兩個途徑:照養BB 龜,但提供所有最佳設備比佢,包括幾百蚊既太陽燈。另一個簡單又平既方法,由中型龜開始養起。咪唔駛煩囉。咁要點養,就係樓主自己既決定了。

我個陣為左養幾隻十蚊雞既巴西龜,都駛左成千蚊黎買呢買路,直頭比人話ON 居添。但要點對待你既寵物,就係睇你自己了。我每養一樣寵物,都會事前溫定書先的。當然養咸水魚前,我都睇左成三個月書,上網做足功課先開始。但一樣會領野,一樣會養死魚。要自己親身經歷過,先知就算書或者網上講既野,都未必係百分百正確的。唔養過唔試過,好多野都只係紙上談兵的。

呢到既然係寵物版,大家都應該正面咁講解養寵物之道。何必句句都打擊人地養寵物既念頭,好似佢一定會做一個不負責任既主人咁呢?(呢句唔係話你……而係入到黎見到大家留言既感覺者)

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-10-12
引用第22樓英俊2011-10-11 02:34發表的“”:
不過而家唔係買細龜的時候?都就來入冬...

買支暖管囉。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-10-12
引用第42樓freezefox2011-10-12 10:44發表的“”:
買支暖管囉。

其實唔駛暖管,因為香港唔算凍...
屋內有人氣就唔會凍得去邊...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-10-12
引用第32樓sun2011-10-11 14:47發表的“”:
有責任心比無時間好好多了...
無時間可以搵人打理麻...<<<< 菲傭/寵物店/家中老人之類...
.......

同意...

另外,學生養小動物,其實好多時都交由屋企人打理...
個人建議問下屋企人的意願先...
例如屋企人怕昆蟲類,就要識得避開唔好養呢類的野...