• 6147閱讀
  • 108回復

[寵物]養野新手~可以揀咩來養? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-10-12
仲有,有時有D 野,人同動物既「諗法」係唔同的。人以為對動物好,但係動物既立場,往往係相反的。最明顯既例子係D 愛狗人士幫D 狗「理髮」、著衫,當佢好似人咁去打扮,咁只係個主人自己開心者,對個動物係咪好事………我唔知啦(個別狗種真係要係咁D 時間剃哂D 毛,這是別話)。

又例如養魚,大家既共識當然係要「勤換水」,咁就係善待寵物了。但亦都未必係事實的!換水換得太多太頻,對魚黎講係滋擾黎架。令佢地不停要適應不斷改變的水質、水溫。但香港人養魚既習慣,係大堆頭。細細個一個缸養幾百條魚,唔換水就死硬。其實水同魚既比例合適的話,我識有人養咸水魚,一年之內唔換水,亦唔餵魚,D 魚反而養到肥肥白白添!你肯唔肯大大個缸淨係養幾條魚哎?唔肯既話,勤換水唔係因為你對你D 寵物好,只係你對D 寵物唔好之後既補償吧了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-10-12
引用第43樓liuming2011-10-12 10:48發表的“”:
其實唔駛暖管,因為香港唔算凍...
屋內有人氣就唔會凍得去邊...

家家唔同啦。

我個CASE 係,加支暖管,佢會繼續活動。照食照郁。

唔加暖管,佢咪冬眠囉。無野架。唔食唔郁你又可以慳番D 龜糧錢咁解之嘛。

所以以前我都開暖管的,尤其D 龜細細隻個陣。宜家我都唔加了,咪由佢地冬眠囉。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-10-12
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-10-12
引用第44樓liuming2011-10-12 10:52發表的“”:
同意...
.......

如果養貓...一定要知道佢會爪野...
有sofa既要知後果囉...

照顧已經係另話了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-10-12
引用第48樓sun2011-10-12 11:56發表的“”:
如果養貓...一定要知道佢會爪野...
有sofa既要知後果囉...[表情]
.......

係AR...
我之前都想養狗仔...
跟住已經預計到間屋要執好多野先得...
費事隻狗仔周圍咬...

不過handsome哥想養小動物,應該易dd...
[ 本文被liuming在2011-10-12 13:10重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-10-12
引用第49樓liuming2011-10-12 13:00發表的“”:
係AR...
我之前都想養狗仔...
.......

狗可以訓練到佢唔會周圍攪你D 野既。真係好睇個主人。

我識個朋友,可以容忍左狗周屋放尿D,我地上去佢到坐,就見到成日要拎個地拖黎拖走D 狗尿……我心諗,嘩,你又唔洗又唔沖水,淨拖,咁個地咪其實全部都係尿?

你話咁算係善待D 動物定係點?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-10-12
我自少既夢想就係養狗,想左幾十年,就被人反對左幾十年,一直未能圓夢………

所以先會又養魚又養龜黎填補呢個「空虛」。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-10-12
引用第49樓liuming2011-10-12 13:00發表的“”:
係AR...
我之前都想養狗仔...
.......

我貓狗都想養...可惜我最怕的不只是照顧...

是生離死別啊...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-10-12
引用第51樓freezefox2011-10-12 14:28發表的“”:
我自少既夢想就係養狗,想左幾十年,就被人反對左幾十年,一直未能圓夢………
所以先會又養魚又養龜黎填補呢個「空虛」。 [表情] [表情] [表情] [表情]

事實你個位係應該focus在仔女身上...

暫時唔比係理智既做法...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-10-12
養龜我只細個養過...見亞娘都係比d飯/紅蟲佢食下...
通常養養下唔見左佢...亞娘話佢唔死就會冷番出黎...
所以我地細時無咩感覺...因為無同貓狗可以抱下攬下又有表情...
感覺上養寵物都係互動d好...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-10-12
引用第53樓sun2011-10-12 14:30發表的“”:
事實你個位係應該focus在仔女身上...
暫時唔比係理智既做法... [表情]

仲暫時?我想左廿幾年囉喎………

同埋,我D 仔女全部都好想養狗,成日問我點解唔養得…………

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-10-12
引用第55樓freezefox2011-10-12 14:34發表的“”:
仲暫時?我想左廿幾年囉喎………
.......

咁批果個主要係想你focus多d在她身上...instead of 牠身上...

到你d仔女大左...呢個夢想應該ok架啦...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-10-12
引用第52樓sun2011-10-12 14:29發表的“”:
我貓狗都想養...可惜我最怕的不只是照顧...
是生離死別啊... [表情]

總會發生的...
最緊要係識得愛佢地...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-10-12
引用第50樓freezefox2011-10-12 14:26發表的“”:
我識個朋友,可以容忍左狗周屋放尿D,我地上去佢到坐,就見到成日要拎個地拖黎拖走D 狗尿……我心諗,嘩,你又唔洗又唔沖水,淨拖,咁個地咪其實全部都係尿?
.......

呢D真係零容忍...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-10-12
引用第57樓liuming2011-10-12 18:07發表的“”:
總會發生的...
最緊要係識得愛佢地...

我好難架...我對呢d野係好似欠左咁...

細細個已經好有感情...死一隻喊好耐...

人大左...對生命更加珍惜...

所以我唔敢養...