• 6108閱讀
  • 83回復

兩歲女被車撞, 冷血行人路過不屑一顧 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-10-17
引用第14樓seattleqoo2011-10-17 12:35發表的“”:
在香港當然可以義無反顧, 我都試過行行下街見有人暈倒幫手報警, 但大陸真係令我不知如何決定是好......可能睇當時情況吧.

同感...

係大陸幫人分分鐘變害自己...
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-10-17
引用第12樓迪克2011-10-17 12:26發表的“”:
「那这时候我们日常生活之中,就会出现一些我们自己都猜测不到的怪事,比如说这里面讲到,当年另外一个很有名的试验,就是另外一对的美国社会心理学家比布·拉塔内,还有约翰·达利他们在纽约的哥伦比亚大学跟纽约大学当教授,他们做一个研究。
这个研究是研究什么?就他们发现那时候纽约特别多的这种事情,就一个女孩当街被强奸犯追着来强暴,在40多个人的围观底下,这个强奸犯就把她拉上楼梯给干了,也有一些人是在上百号人的目睹的情况下,在街上被人砍的满身是血,边跑边叫,叫救命,就没有人去管他,这到底是为什么。
然后这个研究得出一个惊人的结论,就是越是多人目睹罪案的发生,这些人就越不会介入跟帮助。换句话说,如果当时只有三个人在场,这三个人说不定就会上去摁住凶徒,但是人一多的时候,大家反而不敢动,为什么?因为每个人都觉得我不需要做什么,其他人会做,如果其他人都不做,那表示我更不需要做什么,我们人是一种服从的动物,我们人是一种群体的动物,我们总是对其他人有期盼,我们也总是希望满足其他人的期盼,于是这时候我们丧失自己的一个良知判断的能力。」
.......

見倒你呢段文章...令我諗起尋晚去pk買完野比錢...pk收10:00的...
我果時係9:50已付了錢準備走人...期間收銀不多人排隊...
但當9:50 pk熄了部份的燈...條人龍果真排到老遠...

我見咁既環境...即時覺得果條人龍就好似d動物咁...好群體...好服從性...

呢d感受是真的...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-10-17
引用第14樓seattleqoo2011-10-17 12:35發表的“”:
在香港當然可以義無反顧, 我都試過行行下街見有人暈倒幫手報警, 但大陸真係令我不知如何決定是好......可能睇當時情況吧.

明白的...
O係大陸,其實都有好多人想幫的 (我估...)
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-10-17
引用第17樓liuming2011-10-17 12:54發表的“”:
明白的...

拾荒的亞嬸就是平時都是一個人吧...

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-10-17
引用第17樓liuming2011-10-17 12:54發表的“”:
明白的...

環境一個因素
梁文道篇野提及o既心理都係另一個因素
只愛足球
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-10-17
係內地.... 對人友善等如對自己危險......
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-10-17
引用第18樓sun2011-10-17 12:57發表的“”:
拾荒的亞嬸就是平時都是一個人吧...

正正係拾荒的有能力出黎救...

但老實說,o個十幾位路人...
有D連望都唔望下,唔係怕救左比人屈咁簡單...
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-10-17
-幫左佢冇著數個bor
-噢~又一件 (見慣了)
-好彩唔係我個件, 唔關我事
-要救佢好麻煩個wor, 隨時攞屎上身
-嘩~做乜冇人救佢? (自己亦唔救)
-e~ 好核突
-嘩~車成咁, 冇得救, 哂時間
...

心裡可以有好多種想法容許你見死不救
而救人只係一個理由: 你仍是人
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-10-17
引用第21樓liuming2011-10-17 13:58發表的“”:
正正係拾荒的有能力出黎救... [表情] [表情]
.......

有次我同另一半北上...我眼見有人正打算預備抓另一男人既荷包...
我同另一半講...不如通知果個男人啦...

佢即拉我急步走...
我問佢仲乜走咁快...
佢話知唔知抓手附近好多同黨架?
佢地分分鐘睇住你架啦...
你一通風...佢地失敗的話...

d人就黎對付你...你命都無呀...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-10-17
引用第23樓sun2011-10-17 14:49發表的“”:
有次我同另一半北上...我眼見有人正打算預備抓另一男人既荷包...
我同另一半講...不如通知果個男人啦...
.......

呢個真係好危險...
要量力而為...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-10-17
引用第24樓liuming2011-10-17 14:52發表的“”:
呢個真係好危險...
要量力而為...

如果明白大陸既文化...真係唔可以想做就去做的...

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-10-17
引用第22樓萊斯特2011-10-17 14:32發表的“”:
-幫左佢冇著數個bor
-噢~又一件 (見慣了)
-好彩唔係我個件, 唔關我事
-要救佢好麻煩個wor, 隨時攞屎上身
-嘩~做乜冇人救佢? (自己亦唔救)
.......

d衰人就係利用我地正常人o既惻隱之心...

唔講呢單
大陸幾多無手無腳o既乞丐...
佢地背後俾人操控住
相信大家都略有所聞...

小西講得o岩
惡性循環。
只愛足球
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-10-17
引用第9樓freezefox2011-10-17 12:15發表的“”:
所以戰爭既時間,幾泯滅人性獸行都會見到。因為人既良知同人性已經被嚴重扭曲。
但今日既大陸,又唔係打緊仗,又唔係有饑荒,你卻不斷可以見到呢類冷血既事情發生。我地既人民已經被荼毒到呢個地步………

大陸除左打仗係知道唔係打自己人之外有幾多時唔係自己人打自己人?
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-10-17
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-10-17
引用第26樓迪克2011-10-17 15:27發表的“”:
d衰人就係利用我地正常人o既惻隱之心...
唔講呢單
大陸幾多無手無腳o既乞丐...
.......

e個我當然明白, 你好心走去扶個呀婆起身, 佢可以屈你撞佢
有d人仲特登侯d車駛緊過黎個陣, 跳出黎假扮俾架車撞跌, 你停車理佢你就大獲...

不過今次e單實在太離譜, 只怪一路以來人既心早已轉由鋼鐵煉成...
點都好, 佢地e個絕對係病態社會