• 3091閱讀
  • 30回復

[其他]兩車輾女童下半身 冷血行人路過不屑一願 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線CxRonaldoNo7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-10-17
OT一問
係中國...報公安係打幾多號電話?
離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-10-17
引用第15樓CxRonaldoNo72011-10-17 02:49發表的“”:
OT一問
係中國...報公安係打幾多號電話?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-10-17
我真係好想爆粗
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-10-17
殘忍到唔想再睇落去...

中國人命真係好賤....
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-10-17
司機自首:車死賠 1萬 車傷賠幾十萬

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111017&sec_id=15335&subsec_id=15336&art_id=15710251

咁既社會,造就咁既人民素質。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-10-17
引用第19樓國球旗2011-10-17 11:49發表的“”:
司機自首:車死賠 1萬 車傷賠幾十萬
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111017&sec_id=15335&subsec_id=15336&art_id=15710251
.......

大陸車死人係賠錢了事?監都唔駛坐?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-10-17
引用第20樓三郎2011-10-17 11:52發表的“”:
[表情] 大陸車死人係賠錢了事?監都唔駛坐?

好多時都係。

所以係大陸,你「寧願」車死人,可能一萬幾千。但車傷人,你要負責一齊醫療費用同佢日後既生活費用,唔係講緊,幾多萬,或幾多十萬,係無底線的支出……

於是乎,隔乎個幾個月就會有一單咁既新聞。車傷人之後,見你未死,翻轉頭車多你兩野。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-10-17
之前咪有一單囉,個司機係自己間屋前面車親個小朋友(個個好大機會係佢鄰居),佢落車望望,然後上車再輾多佢幾次,輾死佢唯止。成個過程比屋村既閉路電視拍哂。

公安拉人後,告佢危險駕駛,而唔係謀殺…………

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-10-17
引用第21樓freezefox2011-10-17 11:57發表的“”:
好多時都係。
.......

即係法例都係甘寫?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-10-17
引用第23樓三郎2011-10-17 12:02發表的“”:
[表情] [表情] 即係法例都係甘寫?

法例點寫我唔知啦,但法例點寫同佢點執行又係另一件事。我只係知呢類事件已經唔係單一事件,係發生得好頻繁…………

我地係香港,習慣文明法治,你唔會理解到點解國內可以發生咁多咁離奇又違反人性既事。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-10-17
大家應該仲記得,幾個星期前美國有單新聞,又係撞車,駕車壓住個電單車司機,行過既路人合力抬起既車黎救番個司機。

入面有男有女架。OL 都幫手抬車架。而佢地嚴格黎講係冒住生命危險黎救人架,因為駕私家車可能隨時會爆炸架!

幾千年前,孟子話,孺子入井,誰人不救?人皆有惻隱之心也!比佢見到今日既中國,佢可能會推翻自己既性善論。

離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-10-17
http://www.youtube.com/watch?v=OXHaZu770-U
[片段內容極度冷血, 慎入]

唔係講笑, 的確係務求車死你為止
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-10-17
引用第25樓freezefox2011-10-17 12:07發表的“”:
大家應該仲記得,幾個星期前美國有單新聞,又係撞車,駕車壓住個電單車司機,行過既路人合力抬起既車黎救番個司機。
入面有男有女架。OL 都幫手抬車架。而佢地嚴格黎講係冒住生命危險黎救人架,因為駕私家車可能隨時會爆炸架!
.......

http://www.youtube.com/watch?v=BmzSEYNTkHA#!
係好感動
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-10-17
引用第25樓freezefox2011-10-17 12:07發表的“”:
.......

估唔到幾千年後我地既文明已經「進化」到孟子孺子入井一例係可以存在好大既爭議性, 變得冇咩說服力
離線05cw2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-10-17
初頭諗,覺得班路人唔理受左傷流哂血既細路真係好xx,但諗諗下,果班人見死不救會唔會關公安事?我老師曾講過,係大陸,如果地下有個錢包,一係自己執左去,一係行過就箅,千期唔好扮好心,走去報公安,因為你會被屈係銀包做過手腳or被屈你就係小偷;重有一簞係有個司機撞死人然後走左,有個好心司機走去報警,最後個好心司機被屈車死左人,要坐監
同樣,我覺得果班路人一定覺得個細路可憐,佢地想救,但佢地驚救完細路之後自己出唔番尼。某程度上,係大陸治安太不完善導致人民連基本既助人之心都唔懂得運用