• 2403閱讀
  • 27回復

經過九輪比賽.... 西甲榜首球隊為.... [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-10-24

呢隊咪barcelona囉, 唔係咩?
非也非也....

哦, 擺錯相咋? 一定係皇馬啦?
全錯!!

呢隊係levante.

本周末barca補時階段獲得12碼, kanoute同cesc嘈左一輪, 事件擾攘數分鐘, 終於平定, 然後messi處理12碼, 一射, 門將varas擋出.......

然後皇馬大勝4-0.

然後最後登場嘅係levante. 作客villarreal. 通常呢d時候, 童話美夢就會爆破, 作客慘吞幾隻蛋, 然後跌落中游, 最後搞到打護級.....

但係....

今次唔同, levante作客3球輕取villarreal, 順利登上榜首!!! 上圖個juanlu, 對住villarreal梅開二度, 精彩!!

呢隊波真係好正, 齋睇d球員, 有幾個你會以為退左休 (4個後衛+門將, 5個人夾埋total 170歲!!), 有幾個你一定唔識, 個肥隊長仲要超可愛添!!

早幾場levante 1-0羸皇馬, 去到臨完場嘅補時階段, 體重達210磅嘅肥隊長竟然仲可以跑羸c.ronaldo!! 此後即刻聲名大噪!! 段片真係好正!! 唔講咁多, 去片: http://www.youtube.com/watch?v=qxbelStZX8g&feature=feedrec_grec_index

最後, 再恭祝levante一次~~ (雖然未必可以last到最後, 不過已經做得好好了!!)
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-10-24
所以我西甲 YFF 都重煲利雲,佢地仲係不敗,主場仲要係全勝的
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-10-24
引用第1樓KEO2011-10-24 22:32發表的“”:
所以我西甲 YFF 都重煲利雲,佢地仲係不敗,主場仲要係全勝的 [表情] [表情]

今次係levante創會102年, 首次登上頂級聯賽榜首~~

剛剛先至好似portsmouth咁, 從entered administration嘅低谷走返出黎, 真係好犀利!!
離線sheva
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-10-24
都唔係好肥姐
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-10-24
引用第3樓sheva2011-10-24 22:38發表的“”:
都唔係好肥姐 [表情]

93kg
睇落真係唔覺
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-10-24
我淨係知佢地排好頭,原來上埋榜首添架拿,西利
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-10-25
尋日睇完西甲個TABLE都呆左...恭喜晒利雲特
離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-10-25
打破西甲雙雄既壟斷
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-10-25
好快咪又係跌落去
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-10-25
「窮青蛙」變王子 利雲特6連勝 首登西甲榜首
10月25日 星期二 05:34

【明報專訊】去季才升回西甲的利雲特今季譜出神話,昨晨作客以3:0大勝維拉利爾後,以6勝2和得20分力壓億萬大軍皇家馬德里及巴塞隆拿,創會102年來首登榜首。利雲特的成功與充裕資金沾不上關係,班費僅為巴塞的二十分之一,能一飛冲天全賴陣中老將及借將的團結及鬥志。

利雲特憑桑盧梅開二度及干尼下半場建功,繼大勝「西甲曼城」馬拉加後,再以3球輕取維拉利爾。這支綽號「青蛙」的球隊取得6連勝,以1分壓過皇馬升上榜首,巴塞則以18分居第3。對於「青蛙變王子」,利雲特教練桑馬天尼斯未敢得意忘形:「我們正處於特別的時刻,我很高興但不會飄飄然。」

西甲最老陣容 只失3球

利雲特奇蹟崛起並非依靠中東資金,而是球員的眾志成城。該支華倫西亞市球會每年預算僅為2200萬歐元(2.37億港元),是巴塞4.61億歐元(49.7億元)的5%,連購買監察球員狀態電腦系統的開支無法負擔;另這4年間的轉會費支出僅是今夏以21萬歐元(227萬港元)收購兩名球員,而之前3季利雲特引入30名球員的開支竟是「零」。零轉會費羅致的當然是老弱殘兵,單以勝維拉利爾的正選年齡計,年齡總和便高達346歲,平均31.5歲原來是西甲歷來最老陣容,其中9人逾30歲,門將及4守將則合共170歲,但迄今只失3球卻是西甲最強,實如奇蹟。

年預算僅及巴塞5%

利雲特踢出整體鬥志足球,季前離隊的主帥路爾斯加西亞居功至偉。他執教利雲特3季,其間特別重視培養球員的鬥心及團結。利雲特主場的走廊及更衣室貼滿如「我們來這兒是為了戰鬥」的鼓勵標語,又貼滿球迷熱情的照片,而球員賽前也會逐一讀出球迷的寄語。去季效力利雲特的射手卡些度坦言,球隊總是充滿決心,動力全來自球員的互相信任,而培養方法是讓球員蒙著眼,由隊友指引前進;又或爬上高牆後跳下來,讓隊友接著。今季新帥桑馬天尼斯蕭規曹隨後更加強體能訓練,使踢法更趨機動化。

或者資源緊絀的利雲特今季成績將無法與巴塞及皇馬相比,但對「青蛙」來說,一嘗榜首滋味已屬榮幸,畢竟正如馬天尼斯所言:「我們的目標只是護級而已。」

http://hk.sports.yahoo.com/article/soccer/1265698.html

咦?原來有個名青蛙的嗎?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-10-26
引用第9樓KEO2011-10-25 14:15發表的“”:
「窮青蛙」變王子 利雲特6連勝 首登西甲榜首
10月25日 星期二 05:34
【明報專訊】去季才升回西甲的利雲特今季譜出神話,昨晨作客以3:0大勝維拉利爾後,以6勝2和得20分力壓億萬大軍皇家馬德里及巴塞隆拿,創會102年來首登榜首。利雲特的成功與充裕資金沾不上關係,班費僅為巴塞的二十分之一,能一飛冲天全賴陣中老將及借將的團結及鬥志。
.......

唔單止而家個squad平均年紀係今屆西甲最高, 前一輪比賽正選11人更加係西甲有史以來年紀最大嘅陣容~~ 呢一點先屈機~~
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-10-26
so far只失3球
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-10-26
老而彌堅

跑贏C朗果度真係
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-10-26
引用第11樓望晴天2011-10-26 03:37發表的“”:
so far只失3球 [表情]

夾夾埋埋170歲, 失3球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-10-26
引用第12樓reve2011-10-26 04:03發表的“”:
老而彌堅 [表情] [表情]
跑贏C朗果度真係 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

嗰段真係.... 幾乎不能相信自己眼睛.... 36歲架喇佢, 仲要二百幾磅, 真係正