• 5988閱讀
  • 114回復

[攝影]HDR(P.6 寶馬山) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-11-03
引用第42樓seattleqoo2011-11-03 14:36發表的“”:
我一黑就唔影. [表情] [表情] [表情] [表情]

EPL1 比 EPL2 更差嘛,呢方面。仲要若然你無支1.8 之類既大光圈鏡頭,用佢支KIT 既話,就連對焦都有困難。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-11-03
引用第43樓sun2011-11-03 14:43發表的“”:
但我肉眼見倒的境界從未如此像畫畫咁架播... [表情]

sun姐系咪四眼架?
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-11-03
引用第46樓reve2011-11-03 14:54發表的“”:
sun姐系咪四眼架? [表情] [表情]

主要係因為,即使佢比一般相更「接近」肉眼可以接收既景象,但仍然唔係等同肉眼接受既景象。於是,既不似平時睇既相,又唔似肉眼睇既景象,使人感到「陌生」。

人類對陌生而不常見到既野,都好容易覺得唔真實。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-11-03
引用第8樓sun2011-11-02 18:03發表的“”:
North Lake Sunrise Timelapse
http://vimeo.com/15991959
Horseshoe
http://vimeo.com/13172984
Midnight Sun | Iceland
http://vimeo.com/27974233
真係靚到喊咁濟.........

順帶一提,你呢到既係叫TIMELAPSE,又係另一樣野黎的。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-11-03
引用第46樓reve2011-11-03 14:54發表的“”:
sun姐系咪四眼架? [表情] [表情]

係架...有近視不過唔深...所以我多數唔係四眼...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-11-03
引用第48樓freezefox2011-11-03 15:01發表的“”:
順帶一提,你呢到既係叫TIMELAPSE,又係另一樣野黎的。 [表情]

我唔理佢係乜野...我只拎佢出黎比喻我想表達既野...
覺得佢既野比你呢d真實...即使仍然加左味精...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-11-03
引用第50樓sun2011-11-03 16:20發表的“”:
我唔理佢係乜野...我只拎佢出黎比喻我想表達既野...
覺得佢既野比你呢d真實...即使仍然加左味精... [表情]

你要咁睇我都無辦法架!每個人既觀點都係唔同的。我明既。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-11-03
引用第51樓freezefox2011-11-03 17:29發表的“”:
你要咁睇我都無辦法架!每個人既觀點都係唔同的。我明既。 [表情] [表情]

喂! 唔係only我咁講架...我岩岩上fb都見倒你d fd咁講至算啦...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-11-03
引用第52樓sun2011-11-03 18:10發表的“”:
喂! 唔係only我咁講架...我岩岩上fb都見倒你d fd咁講至算啦... [表情] [表情] [表情]

咁咪完全印證到頭先我個句野囉。

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-11-03
以 iPhone 為例

第一張,在 iPhone screen 上點一下 Ctrl 鍵的位置對焦,然後按快門拍照得出的結果。

第二張,在 iPhone screen 上點一下 keyboard 左邊桌面的位置對焦,然後按快門拍照得出的結果。

第三張,啟用 HDR 功能,在 iPhone screen 上點一下 keyboard 與桌面交接的位置,然後按快門拍照得出的結果。

結論:
在對比差距很大的情況下,如果對焦目標是相對最暗和最亮時,就會出現第一或二的結果,不是 keyboard 看得清,桌面過曝;就是桌面 OK ,keyboard 黑漆漆一片。在 HDR 的加持下,透過軟體的計算合成,就可得出較平衡的成相結果。

p.s. 用 iPhone 拍照點畫面對焦時,同時也會對曝光做調整。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-11-04

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-11-04

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-11-04

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-11-04
拿...尾呢幾幅...除左雲之外...就比較接受真實...

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-11-04
引用第58樓sun2011-11-04 10:15發表的“”:
拿...尾呢幾幅...除左雲之外...就比較接受真實... [表情]

其實個人喜好啫