• 4058閱讀
  • 56回復

什麼人訪問什麼人 - 區選無間道 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-11-08
我呀頭係年幾前已經開始進行地區工作,

成績不下於現任議員,還要勤力,一個星期都多次落區宣傳,又開會,跟進地區事務,對社區有不少了解

地區莊腳雖然無對手咁勁,但已經積極派人滲入黃埔花園各期數的業主委員會(包括我)

留意街坊,對手動靜,跟貼地區資訊

而且亦同和黃管理公司有緊密聯絡,建立到好嘅關係(對手與和黃交惡)

所以落敗主因不是地區工作,

根據選舉事務處資料,黃埔東所屬的九龍城選區共有22 個分區,總選民人數由07 年的163464 增加至168879,共增加了5514 名選民,但單在黃埔東就增加了1748 人, 佔增長選民的31.7%,登記選民由6627 增至8375,增長率達26.4%,大幅拋離大市;選民增加,跟選區重劃不無關係,把原屬鄰區的黃埔花園第四期劃進黃埔東。

唯一解釋係梁美芬係招攬新選民(黃埔花園第四期)嘅信任有針對性部署,將果D本身投俾佢條o靚過哂俾佢(佢條o嘅連任左4屆),加上佢本身地區工作唔太差,起碼叫有做過野咁,要取而代之較難,儘管對手咁多醜聞...

中共針對性係黃埔東部署當然都係我呀頭輸嘅原因,不過無咩太大根據,廢時亂講

自問由做地區工作,宣傳,選舉策略都做得非常之好,無奈對方有強大後台支持,本身政績OK,輸亦正常之事,不過唔甘心姐
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-11-08
引用第10樓seattleqoo2011-11-08 13:51發表的“”:
從服務市民0既角度黎睇佢地真係好值得大勝一場, 但從其出發點去睇真係好心寒, 佢對你好只係為左得到更多權力黎控制你.
究竟共產黨恐怖D定係人心恐怖D呢?

老實說,香港人能做到"食窮民建聯,票投XXX" 就冇問題了...
對貪心的香港人,唔係更so咩???
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-11-08
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-11-08
統戰的工作不只是靠錢的,有些選區的社區領袖可是幾十年的老街坊,單靠錢是沒用的,要慢慢去建立人脈網絡。

呢個我就唔同意了........無錢真係萬萬不能
全職助理都無錢請,何來有網路

離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-11-08
引用第18樓智者2011-11-08 18:30發表的“”:
統戰的工作不只是靠錢的,有些選區的社區領袖可是幾十年的老街坊,單靠錢是沒用的,要慢慢去建立人脈網絡。
呢個我就唔同意了........無錢真係萬萬不能
助理都無錢請,何來有網路 [表情]

錢冇用嘅黎生就唔會出手啦
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-11-08
引用第15樓Ajax2011-11-08 18:04發表的“”:
成績不下於現任議員,還要勤力,一個星期都多次落區宣傳,又開會,跟進地區事務,對社區有不少了解
地區莊腳雖然無對手咁勁,但已經積極派人滲入黃埔花園各期數的業主委員會(包括我)
.......

聽你咁講, 即係好似古時傳皇位咁?!?!

反正自己做左咁多年, 雖然唔係做得差, 不過選民都想試下換第二個人做.
與其比D三唔識七既人做, 不如將原來支持自己既票過比自己友??!?
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-11-08
引用第19樓軒軒~阿B2011-11-08 18:31發表的“”:
錢冇用嘅黎生就唔會出手啦 [表情]

一千萬做得幾多野?加碼啦,x

離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-11-08
引用第20樓朗拿度2011-11-08 18:31發表的“”:
聽你咁講, 即係好似古時傳皇位咁?!?!
反正自己做左咁多年, 雖然唔係做得差, 不過選民都想試下換第二個人做.
.......

當然有好多因素

政績OK

好多選民將暴力政治同民主黨拉埋一齊

地方莊腳唔夠人多同扎實

加上區議會專注地區工作多,梁美芬衰格極都唔會流失好多選票

當然中聯辦撐腰點夠數sure win唔再講啦..
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-11-08
引用第21樓智者2011-11-08 18:35發表的“”:
一千萬做得幾多野?加碼啦,x [表情]

e? 咁有錢既話, 可以做D 咩架?
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-11-08
引用第22樓Ajax2011-11-08 18:47發表的“”:
當然有好多因素
政績OK
.......

我睇新聞呢, 好似話天水圍區爆左個大冷, 有個女仔當選左.
佢算地方莊腳??
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-11-08
引用第24樓朗拿度2011-11-08 18:54發表的“”:
佢算地方莊腳??

地方莊腳係指侯選人可唔可以係果度建立社區網絡,透過一D社區組織去建立自己勢力,知道多D資訊咁..
當然建制派係呢方面做得較好..
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-11-08
引用第25樓Ajax2011-11-08 19:00發表的“”:
地方莊腳係指侯選人可唔可以係果度建立社區網絡,透過一D社區組織去建立自己勢力,知道多D資訊咁..
當然建制派係呢方面做得較好..

果個女仔話佢向辦事處度做囉, 又話自己識街坊識得多..

點解建制派會做得好過泛民既?!?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-11-08
引用第15樓Ajax2011-11-08 18:04發表的“”:
.......

又唔可以事事都賴阿爺出招...
你地的定位係追擊鼠王芬...
然後阿醫生的定位就係黎追擊你同鼠王芬...
搞到大家都以為你地係為追擊而參選...

你地都拎左唔少票,但都唔夠鼠王芬就過半數...
應該要諗一諗,係唔係太過在意追擊人反招致失敗~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-11-08
引用第24樓朗拿度2011-11-08 18:54發表的“”:
佢算地方莊腳??

人地成日洗樓嫁...
邊似得李卓人周不時要出中環開會??

btw, 新民黨你天水圍都有一隻得左...
葉劉真勁,立法會答問大會問天水圍野...
一問就贏得街坊支持...
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-11-08
引用第21樓智者2011-11-08 18:35發表的“”:
一千萬做得幾多野?加碼啦,x [表情]

美國佬只係肯出一千萬,有冇辦法?