• 4008閱讀
  • 44回復

[歐洲]意大行旅行一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-11-10
引用第13樓liuming2011-11-10 15:38發表的“”:
原本想問有冇景點miss左...但已解決...(因為睇左書)
.......

火車唔難買~~ 一定有位~~ 早買會平d~~ 同埋唔同種類唔同速度嘅火車價錢會有所不同.
(但如果遇正venice carnival嗰期, 咁往來venice嘅位會易爆d, 特別係靚時間.)

pisa係一個大學town, 點安排意思係.... 留幾耐? 其實好睇你係點玩.... 有d跑景點嘅, 一朝就可以搞掂. 我自己就遊黎遊去同圍睇, 有時同d人傾下計, 又鍾意同d friend喺呢d細town仔到坐下cafe消磨一個下午咁, 就用左一朝+一個下午, 黃昏先出返florence. 如果你問嘅係火車車程, 咁其實歐洲d 火車車程上網完全可以check到. 所以其實你已經可以plan定. 邊一個city/town去邊度, 都有得check. 而florence同pisa之間, 冇記錯大約係個幾鐘火車.....

hotel就.... 冇喇, 因為我地嗰時學生當然係budget travel啦, 揀埋d最平嘅hostel咋. 普普通通嘅咪travelodge, hotel ibis呢d囉... 不過冇咩特色, 一味夠平 (相對其他hotel而言).

至於景點.... 你搞掂左咁就ok啦~~ 去呢3個地方你預幾多日? florence你話兩日, 係包埋pisa?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-11-10
引用第14樓liuming2011-11-10 17:54發表的“”:
Venice愈睇愈想1日KO左佢就算...

不是吧?!
不過好睇係自己去, 定係同人去嘅.... 如果自己去.... 真係一日都夠, 唔係盞眼冤....
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-11-10
引用第15樓sikingthegreat2011-11-10 18:00發表的“”:
火車唔難買~~ 一定有位~~ 早買會平d~~ 同埋唔同種類唔同速度嘅火車價錢會有所不同.
(但如果遇正venice carnival嗰期, 咁往來venice嘅位會易爆d, 特別係靚時間.)
pisa係一個大學town, 點安排意思係.... 留幾耐? 其實好睇你係點玩.... 有d跑景點嘅, 一朝就可以搞掂. 我自己就遊黎遊去同圍睇, 有時同d人傾下計, 又鍾意同d friend喺呢d細town仔到坐下cafe消磨一個下午咁, 就用左一朝+一個下午, 黃昏先出返florence. 如果你問嘅係火車車程, 咁其實歐洲d 火車車程上網完全可以check到. 所以其實你已經可以plan定. 邊一個city/town去邊度, 都有得check. 而florence同pisa之間, 冇記錯大約係個幾鐘火車.....
.......

火車一去到某一個地方就買回程票...
你有冇試過網上訂,但網上有唔少人上網訂時...
個過數系統出左事,拎唔返D錢...

Florence 同 Pisa之間的距離我完全冇概念...
原本打算一個朝早就算,但好似太rush...
放棄左 Pisa...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-11-10
引用第16樓sikingthegreat2011-11-10 18:01發表的“”:
不是吧?! [表情]
不過好睇係自己去, 定係同人去嘅.... 如果自己去.... 真係一日都夠, 唔係盞眼冤....

同女朋友去...

D島仔好似麻麻地吸引...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-11-10
引用第18樓liuming2011-11-10 18:09發表的“”:
同女朋友去... [表情]
D島仔好似麻麻地吸引... [表情]

都係嗰句, 睇你鍾意d咩~~

murano就睇吹玻璃, 好值得一睇架!

burano就睇lace....

torcello就睇d考古野....

d島唔吸引, 程船都吸引掛~~

再玩埋gondola, 行下街, 睇下野, 去piazza san marco感受下 (入黑後都好靚), 一日未必夠喎真係, 而且二月天黑得算早.... 再加上嗰度d路好難認, 可能要預d時間迷下路, 影下相, 而且仲要係同gf去添~~ 個人意見兩日一夜啦起碼.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-11-10
引用第17樓liuming2011-11-10 18:07發表的“”:
火車一去到某一個地方就買回程票...
你有冇試過網上訂,但網上有唔少人上網訂時...
.......

放棄pisa
不過florence兩日可以話夠又得, 唔夠又得. 睇你有幾鍾意renaissance嘅art

我嗰時同d friend, 入左好多間gallery/museum (嗰度真係超多), 剩係逛呢d gallery, museum, 再加埋dessert鋪頭, cafe, (不過, 我地連當地d美術學生跟阿sir寫生都可以睇一輪) 頭頭尾尾連pisa玩左4日3夜, 都只可以話麻麻地夠.....

我冇上網訂, 我去到先買, check晒時間, 買嘅時候講明要邊班, 咁就冇問題. (學生揀d平飛, 爛少少嘅時間, 可能係around christmas都輕鬆買到飛嘅原因....)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-11-10
引用第19樓sikingthegreat2011-11-10 18:20發表的“”:
.......

漏左, venice都有d值得一睇嘅museum, 例如guggenheim museum, 有d平時講art嘅書/雜誌上見到嘅相, 你會見到件藝術品真身喺個museum到架~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-11-10
引用第19樓sikingthegreat2011-11-10 18:20發表的“”:
.......

我反而最想係威尼斯周圍行下...
對外島的期望唔大...
所以一開始plan左羅馬入威尼斯先...
消耗一下車程的時間...

BTW...羅馬去威尼斯要幾耐??
會唔會要中途轉車,甚至要轉站??
有咩車會比較好坐d...??

引用第20樓sikingthegreat2011-11-10 18:25發表的“”:

放棄pisa [表情] [表情]
不過florence兩日可以話夠又得, 唔夠又得. 睇你有幾鍾意renaissance嘅art

我嗰時同d friend, 入左好多間gallery/museum (嗰度真係超多), 剩係逛呢d gallery, museum, 再加埋dessert鋪頭, cafe, (不過, 我地連當地d美術學生跟阿sir寫生都可以睇一輪) 頭頭尾尾連pisa玩左4日3夜, 都只可以話麻麻地夠.....
.......

我係主要睇Gallery/Museum...
休閒極都會行得好快...
haha...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-11-11
引用第22樓liuming2011-11-10 19:28發表的“”:
我係主要睇Gallery/Museum...
休閒極都會行得好快...
.......

轉唔轉站, 要幾耐, 基本上睇你搭邊班..... 越平越耐時間+越有機會轉車.... (基本上你預3+ hrs啦, roma to venezia) 但一定係火車最好架喇 (even飛機, 加加埋埋d早去check-in, 出入機場嘅時間, 其實差唔多, 搭bus會平d, 但怕危險, 同埋會比較耐....)

夜d返到屋企, 記得的話post個火車網站link俾你睇~~

如果你係預喺venice到行, 咁一日真係應該唔夠..... 不過都係嗰句, 睇人, 同埋睇你成個trip total有幾多時間.....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

如果主打睇museum, florence兩日一定好充實!! 記住唔好剩係跟旅遊書講嗰d, 嗰d可以睇一日, 第二日留返俾自己去發掘, 會有d意外驚喜架!! 街頭街尾街角都好多, 等住你發掘!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-11-28
定左出發日期,Feb 18-25...
出發往威尼斯,羅馬回程...
威尼斯會岩岩好睇到個面譜節,酒店超貴,所以book左間mainland的...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-11-28
想問Florence的博物館需要預約嗎???
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-11-28
二十年前去過,更加幫你唔到。
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-11-28
引用第25樓liuming2011-11-28 11:33發表的“”:
想問Florence的博物館需要預約嗎???

好似唔駛..........我果陣時。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-11-28
我plan同一日睇好多museum...
又怕要排隊...
依家15/16緊,唔知訂唔訂好...
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-11-28
引用第22樓liuming2011-11-10 19:28發表的“”:
我反而最想係威尼斯周圍行下...
對外島的期望唔大...
所以一開始plan左羅馬入威尼斯先...
消耗一下車程的時間...
BTW...羅馬去威尼斯要幾耐??
會唔會要中途轉車,甚至要轉站??
有咩車會比較好坐d...??
.......

我07年去過羅馬-->威尼斯-->米蘭
羅馬去威尼斯要幾耐??Sorry, 我真係唔記得!應該唔係好耐
會唔會要中途轉車,甚至要轉站??不用

威尼斯果站我係住mainland, 一d前車後居果種campus, 好正, 又好平(~15 Euro)
每日要搭巴士入番Venice遊覽
入面都係遊下船巴士河, 同埋入廣場影下相咁