• 66585閱讀
  • 2342回復

[電視劇][人性的探討]天與地 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2011-11-22
引用第77樓421742172011-11-22 14:26發表的“”:
唔可以話唔明O既,只不過唔認同,或者覺得牽強唧,
牛依家都唔太需要用黎耕田,
係同一個標準下,係唔係可以當佢係寵物,然後話唔食得,
.......

咁好難大部份有養牛既地方啦下話...

養貓養狗係係對大部份既習慣而改變...

牛呢個例子真的唔普遍了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2011-11-22
引用第88樓421742172011-11-22 14:47發表的“”:
咁當然,以事論事嘛
正如我一開始就表明,我唔認為食貓、狗有問題,不過我冇食過,亦冇興趣食

你生於當下啫...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2011-11-22
引用第89樓朗拿度2011-11-22 14:48發表的“”:
我都唔知, 似係421 條 link 果D 掛. [表情] [表情]

呢個原來有成十幾「堂」的。要聽都真係有排聽。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2011-11-22
引用第88樓421742172011-11-22 14:47發表的“”:
咁當然,以事論事嘛
正如我一開始就表明,我唔認為食貓、狗有問題,不過我冇食過,亦冇興趣食

我自己真係接受唔到食貓食狗。唔好話貓狗,我自己養咸水魚,有部分有人係攞黎食用的。我都唔係太頂得順。無計,呢個係感受問題。

但我會尊重有D 地方既人食呢類生物,若然人地既傳統一直係咁。其實你鬧佢殘忍佢真係唔明有咩咁殘忍。

不過,我卻十分反對用殘忍既方法去殺生。不論係豬牛雞羊馬定係貓貓狗狗……

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2011-11-22
引用第42樓421742172011-11-22 10:05發表的“”:
俾大家一段片睇下,
雖然值得成段睇晒,但如果淨係想睇同套劇有關的部份,
可以由29:30開始睇
http://www.youtube.com/watch?v=sHHa4ETr2jE
.......

睇完了。

真係唔錯。

好多間大學既 open course 都有好多正野睇,我自己就睇左若干個 yale 既 open course。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2011-11-22
引用第60樓421742172011-11-22 13:00發表的“”:
我只係覺得弱肉強食O既原則下,
站在最頂端O既物種(目前係人),
的確係「有權力」定義,雞鴨鵝豬牛羊可以食,貓狗係寵物就唔食得,
.......

我自己就覺得無話背後的道理正確與不正確。

好多時呢的野都係一的約定俗成的 taboo (禁忌),大家都去遵守而已,有人不遵守的話就會令到其他人覺得不舒服。

正如,有的食人族會將死去的人食左 (唔係大家平常以為既生劏),佢地覺得咁做會洗滌死者的靈魂,亦不會浪費地球的資源。佢地咁做法背後的道理正確與否不重要,只是一般正常人不能接受,因為犯左我們的禁忌。
離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2011-11-22
引用第93樓freezefox2011-11-22 14:53發表的“”:
我自己真係接受唔到食貓食狗。唔好話貓狗,我自己養咸水魚,有部分有人係攞黎食用的。我都唔係太頂得順。無計,呢個係感受問題。
.......

對得耐,有感情係好正常O既一件事黎O既,
不過如果因為一個人/一部份人,對某個物種對得耐而要求,其他全部人都唔可以食,
個人就認為比較霸道啦!

雖然我知道人一直都係好霸道O既生物
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2011-11-22
引用第96樓421742172011-11-22 15:15發表的“”:
對得耐,有感情係好正常O既一件事黎O既,
不過如果因為一個人/一部份人,對某個物種對得耐而要求,其他全部人都唔可以食,
個人就認為比較霸道啦!
.......

你咁講法唔容許食人族食人都係一種霸道喎。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2011-11-22
咁而家d人為左保育唔食魚翅...
都係因為想保護生態環境啫...

應該什少人養緊鯋魚啦掛...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2011-11-22
引用第98樓sun2011-11-22 15:20發表的“”:
咁而家d人為左保育唔食魚翅...
都係因為想保護生態環境啫...
應該什少人養緊鯋魚啦掛... [表情]

這是因為鯊魚就快比人食到絕種了。

若然有一日,三文魚都比我地食到絕種的話,三文魚也會列入「保育」行列的。

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2011-11-22
引用第97樓bmx2011-11-22 15:18發表的“”:
你咁講法唔容許食人族食人都係一種霸道喎。 [表情]

邊種食人先?
如果係食本來已經食左O既人,我覺得呢個係可以接受架啵(唔代表我會咁做呀)
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2011-11-22
引用第100樓421742172011-11-22 15:32發表的“”:
邊種食人先?
如果係食本來已經食左O既人,我覺得呢個係可以接受架啵(唔代表我會咁做呀)

你可以接受唔代表其他人都可以接受。

我唔同意你的講法話其他人不能接受就係一種霸道。社會上的禁忌都係根據大部份人接受之下制定的,少數不同意的人去遷就。例如一夫一妻制,本身就有違人類的天性 ( ),唔通又係一種霸道啦喎?
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2011-11-22
引用第99樓freezefox2011-11-22 15:29發表的“”:
這是因為鯊魚就快比人食到絕種了。
.......

蟳龍已受保護...但一樣有人偷偷咁食...

跟唔跟...鐘意唔鐘意...只要唔比人知...或果樣野唔犯法...
個別人種有唔同既習慣需要...

想唔想保護...又睇下d人對個大自然有幾珍惜啫...

而家既大陸...都仲有好多人食貓狗架...
因為佢地根本連人既生命都不會珍惜...何況係佢地?

呢d未就係風俗文化囉...改幾多年都一樣改唔倒...
在大陸...仲講咩貓狗權?

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2011-11-22
引用第101樓bmx2011-11-22 15:46發表的“”:
你可以接受唔代表其他人都可以接受。
我唔同意你的講法話其他人不能接受就係一種霸道。社會上的禁忌都係根據大部份人接受之下制定的,少數不同意的人去遷就。例如一夫一妻制,本身就有違人類的天性 ([表情] ),唔通又係一種霸道啦喎?

如果 丈夫想搵多個,妻子同意,連第三者都OK,
但其他人反對,咁算唔算霸道?
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2011-11-22
引用第102樓sun2011-11-22 15:46發表的“”:
蟳龍已受保護...但一樣有人偷偷咁食...
跟唔跟...鐘意唔鐘意...只要唔比人知...或果樣野唔犯法...
.......

大陸食貓狗呢樣野我又有少少唔同睇法。

食貓狗係西方大部份國家都係一種禁忌,香港一直受西方思想主導,所以都變左係一種禁忌。但係係中國或者韓國呢的國家從來都唔係禁忌,食既話就真係無問題喎。

只不過,現時全球開始一體化,要走向國際化就要有某程度上妥協,所以舉行大型國際盛事的時間,好多時都會短暫禁示,以免影響外來客人的心情,呢個就係所謂的遷就。