• 3857閱讀
  • 42回復

[寵物]金魚魚會不會暈倒??(認真問) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-11-23
引用第13樓bmx2011-11-23 14:41發表的“”:
1. 換水要曬水,唔可以用水喉水,因為的魚會頂唔順的氯氣
2. 換水要慢慢落,意思係落少少等一輪先再落,如是者幾次先換完水,唔係剩係慢動作就得,唔係的話,的魚會唔適應溫差

其實室內植物都係要咁換水的...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-11-23
引用第13樓bmx2011-11-23 14:41發表的“”:
1. 換水要曬水,唔可以用水喉水,因為的魚會頂唔順的氯氣
2. 換水要慢慢落,意思係落少少等一輪先再落,如是者幾次先換完水,唔係剩係慢動作就得,唔係的話,的魚會唔適應溫差

用水喉水+差不多抽乾水+一盤水向下慢慢倒....<---錯誤示範
十年如是.....

引用第15樓sun2011-11-23 14:49發表的“”:

其實室內植物都係要咁換水的... [表情]
家裡負責的人沒那麼耐心......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-11-23
引用第16樓始希2011-11-23 16:25發表的“”:
家裡負責的人沒那麼耐心......
[表情]

我而家學習緊種植...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-11-23
引用第16樓始希2011-11-23 16:25發表的“”:
用水喉水+差不多抽乾水+一盤水向下慢慢倒....<---錯誤示範
十年如是.....
[表情]

幾乎全是新水.......梗係死啦.....
拜託, 這是常識吧......我唔養魚都知啦..........

阿彌陀佛.............
[ 本文被麻凡在2011-11-23 17:58重新編輯 ]
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-11-23
講真講到“暈倒”呢樣野,其實人會暈係因為腦袋缺氧,咁金魚好似都有腦架可?咁佢腦袋缺氧,應該都係會暈的。。。
不過就暈佐無咁容易醒返了
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-11-23
引用第19樓reve2011-11-23 17:49發表的“”:
講真講到“暈倒”呢樣野,其實人會暈係因為腦袋缺氧,咁金魚好似都有腦架可?咁佢腦袋缺氧,應該都係會暈的。。。
不過就暈佐無咁容易醒返了 [表情]

蟹都會暈架...但佢應該無腦架...  

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-11-23
引用第20樓sun2011-11-23 17:55發表的“”:
蟹都會暈架...但佢應該無腦架...   [表情]

蜜蜂曱甴蚱蜢...都會暈的~~
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-11-23

咁既係主要關“缺氧”事啦
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-11-23
其實魚應該不是缺氧而暈吧...
因為魚係透過鰓來呼吸的...

我懷疑是水溫...或者係新水既不適應...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-11-23
引用第20樓sun2011-11-23 17:55發表的“”:

蟹無腦既咩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-11-24

sun 姐有無試過暈
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-11-24
引用第25樓國球旗2011-11-24 00:06發表的“”:
sun 姐有無試過暈 [表情]

係人都會暈的...你未試過?

離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-11-26
會唔會係訓緊教
離線winstonlam
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-11-26
假死?

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:AjPmE4PZOZgJ:www.lapislazuli.org/TradCh/magazine/200011/20001101.html+%E5%8B%95%E7%89%A9%E5%8F%97%E9%A9%9A%E5%81%87%E6%AD%BB&cd=1&hl=zh-TW&ct=clnk&lr=lang_zh-TW&client=firefox-a

"他的靈感來自觀察肉食動物獵殺的情景。譬如鹿被豹子追殺時,在即將 被追上但未相觸的那一剎那,鹿會因驚恐過度昏過去,從外表看去像死掉一樣,這種「假死」現象,鳥類 也有,是自救反應之一。獵食動物一般不吃死肉,也許就會放過,或被拖到另一地方,在不被注意時醒過 來可能,還有機會逃命。"
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-11-26
引用第18樓麻凡2011-11-23 17:37發表的“”:
幾乎全是新水.......梗係死啦.....
拜託, 這是常識吧......我唔養魚都知啦.......... [表情]
阿彌陀佛.............
但是我家十年如一日都是沒問題..魚習慣了