• 11929閱讀
  • 296回復

[電視劇]我的如意狼君... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-12-07
首歌好好聽...原來係張德蘭唱的...

人物揀選得好好...添叔d劇確係有d水準...

第一集已經感覺良好...

《我的如意狼君》(英文:Bottled Passion,前名《大話情人》),香港電視廣播有限公司民初電視劇,由黃浩然及周麗淇領銜主演。監製李添勝。在無線電視官方宣傳片中,此劇冠稱為「年度壓軸」。

民國初年,高夫人董幗馨(陳秀珠飾)收養了一名孤兒並揘造他是高兆堂(郭峰飾)尋找多年的私生子高爾浩,兆堂認為爾浩比長子高爾泰(陳山聰飾)更適宜作繼承人,惹來幗馨的不滿,怒將爾浩逐出家門; 爾浩一個人顛沛流離,嚐盡人間苦水,並決以虛假身份佟本善(黃浩然飾)回高家報仇,令他們一嚐痛失親情的滋味,共間他重遇兒時好友徐芯(周麗淇飾),本善覬覦她剛接管的家傳醬油老店,不惜利用多年的友誼騙取她的金和心,又不擇手段玩弄高家兩位千金高爾喬(姚子羚飾)、高爾雅(龔嘉欣飾),成了一個機關算盡的愛情大騙子......
[ 本文被sun在2011-12-07 15:46重新編輯 ]
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-12-07
引用第0樓sun2011-12-07 15:03發表的“我的如意君...”:
首歌好好聽...原來係張德蘭唱的...
人物揀選得好好...添叔d劇確係有d水準...
第一集已經感覺良好... [表情]

歌名真係咁?

主題曲果首? 我尋日都有聽到時, 都即刻問邊個唱........
我覺得好難聽, 我以為係周麗淇......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-12-07
引用第1樓麻凡2011-12-07 15:21發表的“”:
歌名真係咁? [表情]
主題曲果首? 我尋日都有聽到時, 都即刻問邊個唱........
我覺得好難聽, 我以為係周麗淇...... [表情]

唔知歌名...我岩岩lunch上網追番咋...

周麗淇先至唱唔倒咁既key...

張德蘭唱...我覺得幾好聽喎...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-12-07
引用第2樓sun2011-12-07 15:42發表的“”:
唔知歌名...我岩岩lunch上網追番咋...
周麗淇先至唱唔倒咁既key...
.......

我都唔知, 我冇睇, 只係聽左主題曲, 打左個冷震, 問老婆套戲邊個做, 佢話周麗淇, 咁我記得佢好似出過下唱片, 咁就話, 首歌咁難聽, 九成係佢唱啦, 跟住就入左房睇書, 劇集都冇睇了.......
離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-12-07
TBB 真係好環保 2,3年就一個酒,豉油既劇
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-12-07
引用第3樓麻凡2011-12-07 15:59發表的“”:
我都唔知, 我冇睇, 只係聽左主題曲, 打左個冷震, 問老婆套戲邊個做, 佢話周麗淇, 咁我記得佢好似出過下唱片, 咁就話, 首歌咁難聽, 九成係佢唱啦, 跟住就入左房睇書, 劇集都冇睇了....... [表情]

第一集...我已經覺得ok好睇喎...
仲有d感人同感動位tim...

周麗淇比我想像中演得好唔錯呀...
至少我覺得佢唔係大聲夾無準同扮哂野既演員!

有時間追黎睇啦...
首歌...我會覺得你聽落就會好聽的了...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-12-07
引用第4樓joN32011-12-07 16:02發表的“”:
TBB 真係好環保 2,3年就一個酒,豉油既劇 [表情]

仲有鄧萃雯同柴九既米呢...

茶又係...

以前既華人...只會憂柴憂米...

唔會好似而家咁憂心有無得上網同打機...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-12-07
第一集有個位已令幾心up既係...

當d豉油一桶一桶咁倒時...<<<< 周麗淇當時喊左出黎...
感覺呢d係辛苦提練得來既食糧白白失去...

拍出鄉人對食糧既認真同苦心!

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-12-07
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-12-07
引用第8樓煙花2011-12-07 16:13發表的“”:
但我覺得咸得好假wow...我睇睇下仲去訓左.....

唔覺好假喎...忍住咁流出黎...

睇佢劇中係性格堅強既女仔...
好難做到大聲喊...又或是扮可憐...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-12-07
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-12-07
引用第10樓煙花2011-12-07 16:18發表的“”:
你覺得係忍住唔出.....我覺得係好辛苦咁"必"2粒眼淚出黎............

對比起男主角, 佢已經算好d架喇.....
男主角一讀起對白上黎, 真係.....

但我同意周麗琪都唔係特別好, 佢唔係做傷心嗰d位我覺得ok的, 一去到傷心位就真係唔太得.... 特別係拍埋同佢阿媽一齊傷心嗰幕, 真係高下立見..... 不過我frd話佢自己一個坐喺間咩貿易行出面嗰個位做得ok, 咁我都覺得好似又真係.

anyway, 睇多d先知佢係咪真係唔掂.... 睇下洗唔洗得甩我地對佢唔多識做戲嘅印象~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-12-07
引用第11樓sikingthegreat2011-12-07 16:50發表的“”:
對比起男主角, 佢已經算好d架喇.....
男主角一讀起對白上黎, 真係..... [表情] [表情]
但我同意周麗琪都唔係特別好, 佢唔係做傷心嗰d位我覺得ok的, 一去到傷心位就真係唔太得.... 特別係拍埋同佢阿媽一齊傷心嗰幕, 真係高下立見..... 不過我frd話佢自己一個坐喺間咩貿易行出面嗰個位做得ok, 咁我都覺得好似又真係.
.......

咁佢同有戲味黎講...都仲有一段距離...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-12-07
引用第12樓sun2011-12-07 16:55發表的“”:
咁佢同有戲味黎講...都仲有一段距離...

係..... 要累積下經驗....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-12-07
引用第13樓sikingthegreat2011-12-07 16:58發表的“”:
係..... 要累積下經驗....

其實呢套劇係唔係已經收埋幾耐下架啦?

定還是係添叔退休前既作品?