• 15207閱讀
  • 240回復

[論壇公佈]更改會員名稱申請區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2012-10-31
回 freezefox 的帖子
freezefox:舉例,好多遊戲用左你個名黎做登記。你改一改名,負責人就要改佢個紀錄。一個半個都易處理,大量會員經常性咁改名就會為遊戲負責人帶黎好多問題了。
賭波個班唔知有冇影響,例如你用ABC 個名投注,然後改左名做甲乙丙去收錢。負責人係就係可以查番「你」係唔係「你」,但咪就係 .. (2012-10-31 12:06) 

ok,咁呢個係改名的頻率問題∼∼
好似之前廢托都改得好密,相信你係擔心呢個問題∼∼
至於改咩名﹐新名的來由,並唔係構成影響論壇運作的問題吧∼∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:ok,咁呢個係改名的頻率問題∼∼
至於改咩名﹐新名的來由,並唔係構成影響論壇運作的問題吧∼∼ (2012-10-31 12:13) 

所以你有冇見到我地規定會員註冊時要改咩名?除左總壇規要求個幾點,例如唔比有粗口之類外,其他都係好自由的。你要改球員名又得,你要改名人個名又得,你自己諗掂佢。我地唔管亦管唔到。

但二次改名卻係另一個問題,本TOPIC 討論既,都係第二次改名既原則問題吧了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2012-10-31
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2012-10-31
freezefox:所以你有冇見到我地規定會員註冊時要改咩名?除左總壇規要求個幾點,例如唔比有粗口之類外,其他都係好自由的。你要改球員名又得,你要改名人個名又得,你自己諗掂佢。我地唔管亦管唔到。
但二次改名卻係另一個問題,本TOPIC 討論既,都係第二次改名既原則問題吧了。 (2012-10-31 12:18) 

其實我點解咁問,係因為總版針對改名的目的去收緊改名權限,但問題係會員改名太頻繁對論壇做成不便,假設我認同呢個係問題,都仍然係落錯藥。

btw...我都係討論ga ja,我唔係黎搞事ga∼∼
改唔改到名對我黎講冇咩感覺∼∼
我只係費事大家針對迪神其中幾個判決黎嘈ja∼∼
[ 此帖被ODIN在2012-10-31 12:29重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:重點不在於小西改名,亦不在於大量會員同時改名,而係管理團隊同會員o係改名一事上有意見分歧。
就以柯南的改名申請為例,我唔見得佢違反了版規。接唔接受到亦係因人而已,我的立場係當事人都接受到,一切的後果又o個位人兄承受返。所以論壇上的運作問題必需要搞清楚,你講唔通 .. (2012-10-31 12:09) 

咁宜家我個解說能夠讓你滿意嘛?

我必須強調,會員個人喜好係重要。「我鐘意咁咁咁」,我無得同你咬的。你鐘意就係鐘意,我無得話你點解鐘意,點解唔鐘意。但論壇要考慮既,唔單單係個別會員既喜好,係大部分會員既喜好。你鐘意咁咁咁既同時,係真係有會員表達佢地唔係咁鐘意咁咁咁既睇法。我地唔可以話,你地既意見就係意見,其他人既聲音就當聽唔到的。即使佢地未必好似你地咁,大大方方上黎辦公室到公開陳述自己既睇法。但作為管理人,如果我地觀察到真係有不少既會員對於呢樣野(頻繁而大量既改名)有意見甚至反感。我地就要適當地作出平衡及調節,而唔係等事件惡化到不可以挽救既地步先再做野的了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:ok,咁呢個係改名的頻率問題∼∼
至於改咩名﹐新名的來由,並唔係構成影響論壇運作的問題吧∼∼ (2012-10-31 12:13) 

補充多句:

無錯!佢改咩名,新名既來由,其實真係唔關我事。我無興趣知無興趣理。只要唔違反論壇既總壇規就可以了。

但不斷有人改名,增加論壇運作上既負荷,卻係不得不處理既問題。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2012-10-31
回 煙花 的帖子
煙花:人地本意可能係叫SEA ......,TTLEQOO呢堆只係一堆代號.......
夠讀到出黎,夠有意思.....咁有咩問題?問題係就用果個人唔係咁O既意思MA
....... (2012-10-31 12:22) 

其實我唔係好明你想講咩。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2012-10-31
再另闢一個改名既渠道如何?

一個係用新既改名制度去修正會員名稱,呢個唔駛錢,但係要經一啲既定既嚴謹程序處理,即老狐所提出既經修訂後既方案

一個係用一個一大筆好友元黎改名

係付出大量好友元既前提下,可以根據自己喜好去改名應該可以掛?又唔會有大量改名既情況出現(除非好友元大量流出卅有大財主出錢搞搞陣)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我點解咁問,係因為總版針對改名的目的去收緊改名權限,但問題係會員改名太頻繁對論壇做成不便,假設我認同呢個係問題,都仍然係落錯藥。
....... (2012-10-31 12:24) 

所以我係改名既規則上,作出幾項簡單既修定同說明,目的就係唔想大家再就住某一件單一事件作無謂既糾纏。

我唔否認,迪神係之前既審批上面,或者有少少模糊不清既地方(但大原則上佢仍然係正確的)。令到大家覺得審批既原則唔太清楚。

我宜家緊,就係厘定審批既原則。等大家清楚知道係咩情況下先可以申請改名。若然你都明知你個申請九成九唔會批,咁你就無謂夾硬要申請,等迪神又要公開REJECT 你一次了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我點解咁問,係因為總版針對改名的目的去收緊改名權限,但問題係會員改名太頻繁對論壇做成不便,假設我認同呢個係問題,都仍然係落錯藥。
....... (2012-10-31 12:24) 

補充:

如果大家都係平心靜氣咁去討論件事情,又點會有人覺得你係「攪事」?

我求既,都係會員、版主,熱心論壇事務者。你地願意參予討論,本身就係一件好事。

但討論既過程中,希望大家盡量持平、客觀,同埋,面對唔同意見時,盡量開放,盡量試下諗下對方既難處同限制。

盡量啦,我自己都係盡量架咋…………有時真係好難唔起火的。透兩啖氣,冷靜落黎,再講過囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2012-10-31
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:再另闢一個改名既渠道如何?
一個係用新既改名制度去修正會員名稱,呢個唔駛錢,但係要經一啲既定既嚴謹程序處理,即老狐所提出既經修訂後既方案
....... (2012-10-31 12:35) 

我唔係太想。

因為咁會令好友愈黎愈階級化,有錢既人就會多D 特權,無錢既,又無得改名,又無得用簽名檔,又無得參加遊戲,又無得賭波……

我明白無錢係因為你參予度唔夠人地多。所以,你無錢就無得賭波,無得參加個別遊戲,都無話可說。但我唔想連改名呢類應該較比平等既權利,都要同好友元拉上關係。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 176  發表于: 2012-10-31
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 177  發表于: 2012-10-31
freezefox:
所以我係改名既規則上,作出幾項簡單既修定同說明,目的就係唔想大家再就住某一件單一事件作無謂既糾纏。
我唔否認,迪神係之前既審批上面,或者有少少模糊不清既地方(但大原則上佢仍然係正確的)。令到大家覺得審批既原則唔太清楚。
.......

hmmm。。。
我諗你唔明白我的意思∼
既然改名改得太密係問題,咁正確的方法可以係 a.要求一年只可以改一次 or b.好友元30萬作為改名費...等等等等(我舉例 ja)
係審批的原因上落墨唔係唔得,但就容易變得有爭議性,令人有錯覺你係監察緊改名的目的∼

但如果你認為之前已經決定左,唔打算朝令夕改∼
咁...你真係要深思一下,呢個係唔係擇善固執(反正走左的都唔會因為你改名制度改左而返黎)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 178  發表于: 2012-10-31
回 煙花 的帖子
煙花:簡單即係決策人諗O既野,同當事人諗O既野有出入....... (2012-10-31 12:44) 

咁呢樣野我地幫你唔到,亦真係無能為力。

我叫FREEZEFOX,你地有邊個會叫我FREEZEFOX?咁係咪因為你地無人叫我FREEZEFOX,我可以用呢個理由黎作為改名既依據?

宜家出現爭執,就係因為覺得批同唔批既依據唔夠清楚。我修定個方案,就係想個依據盡量(只係盡量,亦只能盡量)清楚!

仲要考慮埋申請人既諗法呀,原義呀,呢D 咁空泛既野,咪只會令個依據更加唔清唔楚。爭執無日無之。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 179  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:hmmm。。。
我諗你唔明白我的意思∼
既然改名改得太密係問題,咁正確的方法可以係 a.要求一年只可以改一次 or b.好友元30萬作為改名費...等等等等(我舉例 ja)
....... (2012-10-31 12:47) 

你個建議我會即時諗到好多引伸性既問題。

何謂密?

一年一次你覺得唔算密。但我覺得已經係密得不得了!一個會員一年改一次名,十個會員又一年改一次名,三幾十個會員係一年內既不同時間改名,下一年又有另外三幾十個會員係個一年內既不同時間不斷改名……

係密到阿媽都認得咁密………我地睇既唔係單一會員既一次性改名問題,係全體會員係不同時間提出改名要求既問題。

一年一次,都十分頻密。咁要幾多年一次先叫唔密呢?呢個問題我諗我地討論多一百頁都唔會有一個令所有人滿意既答案。

至於同好友元掛鈎,我已經係另一個回覆到回應了。