• 15152閱讀
  • 240回復

[論壇公佈]更改會員名稱申請區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2012-10-31
回 freezefox 的帖子
freezefox:你個建議我會即時諗到好多引伸性既問題。
何謂密?
....... (2012-10-31 12:52) 

其實我只係舉例∼
我的著眼點係擔心o係修改的方向上,有根本性的問題∼
我知你明白我的睇法,之後你地可以慢慢咀嚼下∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2012-10-31
我已經用左足足一個朝早既辦公時間黎解答大家既問題。能力有限,只能夠做到咁。大家仍然唔滿意我都無辦法了………因為我宜家要去食飯了,食完飯返黎我希望可以做番自己D 工事先。再有問題都要遲D 先可以回應了。同埋,我仲想去下第二個版吹水…………

題外話,其實我真係唔太明………

改名對你地黎講真係重要成咁?奇哉怪也………

呢個疑問黎既者,大家唔駛回應的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2012-10-31
我自己暫時短期內都無意欲改名,自己果次改都係想個名睇落順眼D(for me)

就我自己意見去睇,改名好難唔涉及個人喜好,所以我先舉個例子作為參考,可能唔夠深思熟慮都未定,都係想BRAINSTORM下,等大家可以討論下,將焦點集中係改善方案
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2012-10-31
剛剛睇返晒....
大家出發點唔同, 呢點我明....

但都仲有d野可能未講解得清楚....
前面liuming提到, 進步/退步呢點, 同埋同時代脫節呢點, 唔見有回應...
但最大問題應該都係"引起混亂"呢點....

唔批准改名時, 有提到改名會"引起混亂".... 我覺得, 無論你咩原因改名, 方便登入又好, 同其他人太似又好, 改返"原名"又好, 總之一改名, 就會有所謂"引起混亂", "人地唔知你係邊個"呢d情況出現架啦, 係咪?
但, 如果大家係活躍會員, 或者上得比較頻密嘅, 咁都會從唔同渠道知道某某改左名, 從而冇左"唔知佢係邊個"呢個問題.... 至於2, 3個月都唔上黎一次嘅, 佢地就多數人都唔太認得, 又或者係唔志在從普通網友嘅層面 / 關係再進一步架啦, 咁其他會員改唔改名, 佢地仲認唔認得改左名嘅會員, 對佢地黎講冇大影響....

即係舉個例, 上得唔密嘅人, seattleqoo呢個名, 同love呢個名, 對佢地黎講都係一樣, 如果唔多識呢個人, 根本冇影響. 至於熟d嘅, 事到如今, 我諗其實大部份人都已經唔會唔知佢 (打算) 改呢個名 (eg. 有睇呢個改名post / 現實中有聯絡 / 有從其他會員或其他post之中得知 etc.).... 咁"引起混亂"嘅情況到底會喺邊到出現呢? 當然, 接唔接受到佢個新名, 就係另一件事 - 即係, 次次fb有新野改動, 我地都嘈一餐架啦, 跟住咪又係繼續用.... 呢個係人嘅本性.... 但同"引起混亂"無關....

至於往後會唔會有其他人一窩蜂咁去改, 正如前面嘅posts提到, 呢個情況係已經講左係唔批, 而且一窩蜂咁去改, 真係就算我地上得密d嘅, 都有機會混淆左佢地, 所以唔准亦係以我所見大部份人理解+同意嘅. 呢個亦係前面講到球員名又好, 雞脾牛脾又好所牽涉嘅問題. 但耐唔耐有一個半個會員想改名, 我覺得唔會點構成"引起混亂"....

所以我認為, 改名原因嘅準則仍然有問題存在, 但改名嘅原因呢一點, 其實任何人都可以輕鬆諗到10個8個, 所以以提供一個改名原因去定奪o唔ok, 同埋會唔會引起混亂, 實在係解決唔到問題....

同埋由始至終, 其實我都想知, 究竟除左要避免"一窩蜂"改名事件再現之外, 係咪就只得"引起混亂"呢個原因要收緊改名制度? 因為如果再有其他原因, 可能好多人都唔知....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2012-10-31
"前面liuming提到, 進步/退步呢點, 同埋同時代脫節呢點, 唔見有回應..."

其實我想知點解可以同進步掛勾...

我上論壇唔多..除左好友...有上其中2個大論壇做CDROM...不過果2個大壇都係連改名基制都無o既....

沖涼先~~

只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2012-10-31
丫~~實有人話唔改得名但可以開新a/c

果2個壇其中一個係話明唔俾重覆戶口的

咁當然,人地大壇,係難足得好似我地咁嚴o既

又見有人話如果唔俾改名又唔俾開新a/c係趕客
我都唔明點得出趕客論
唔知有無人可以指教下呢?
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2012-10-31
回 迪克 的帖子
迪克:"前面liuming提到, 進步/退步呢點, 同埋同時代脫節呢點, 唔見有回應..."
其實我想知點解可以同進步掛勾...
....... (2012-10-31 23:09)

唉!!其實我有D怕呢種半單打的語氣~~

基本上你唔認同向會員開放更多權限係一種進步~
OK的,意見不同,但我仍然會尊重你的睇法~
畢竟依家最難堪的係做決定的迪總~
堅持一個好踩鋼線的決定,一企得唔夠硬,就出事~
而我只係提供一個建議而已,大致要講的都講晒了~
至於最後接受與否︿我都控制唔到,但至少都算盡左自己的做會員的責任~~

[ 此帖被ODIN在2012-10-31 23:58重新編輯 ]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2012-10-31
回 ODIN 的帖子
ODIN:唉!!其實我有D怕呢種半單打的語氣~~
基本上你唔認同向會員開放更多權限係一重進步~
OK的,意見不同,但我仍然會尊重你的睇法~
....... (2012-10-31 23:53) 

喂喂喂

我無單打你或任何人喎!

佢話無人回應你提出o既論點
咁好啦,我回應啦
咁我真係唔明咪提出囉

何來單打?
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2012-11-01
回 迪克 的帖子
迪克:喂喂喂
我無單打你或任何人喎!
....... (2012-10-31 23:56) 

我冇話你單打人~
好了,我收返~~

但呢種語氣我個人覺得好易挑起罵戰~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2012-11-01
回 ODIN 的帖子
ODIN:我冇話你單打人~
好了,我收返~~
但呢種語氣我個人覺得好易挑起罵戰~ (2012-11-01 00:00) 

如果你見我用詞"有人話"認為果d叫單打呢

我明白,的確易生誤會,但我要解釋

因為大家今日全日都吹左好幾頁...我無時間逐一留心係邊個o既回覆
我係印象中見到有會員曾經咁提及過
所以貪方便打"有人話"

sorry
只愛足球
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2012-11-01
回 freezefox 的帖子
freezefox:是的。任何制度都唔可能將每一個事例都列明。入面總有D 地方要人做決定。我只係希望將呢個範圍收得有咁細得咁細,咁我地要「負責」既部分就會少D。爭執又會少番D。
當然,再完美既制度,都一定會有人不滿。記住,我地無可能滿足全部人的,但求無愧於心,又可以得到大部分人認同 .. (2012-10-31 11:44) 

好~

同意修訂方案
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2012-11-01
回 迪神 的帖子
迪神:好~
同意修訂方案 (2012-11-01 11:04) 

真係辛苦你了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2012-11-01
回 迪神 的帖子

迪總, 辛苦了~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2012-11-01
回 迪神 的帖子

好,告一段落吧∼∼
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2012-11-01
支持方案