• 9778閱讀
  • 242回復

[攝影]唔知有冇人睇系列:3.92KG(P.14)! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-12-27
引用第14樓reve2011-12-27 17:44發表的“”:
都幾難拎到好角度黎影d小昆蟲 [表情] [表情] [表情]

飛行中的是最難影,因為好難對焦。你見成30張相都只有一兩張係飛行中的,因好多都唔中焦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-12-27
引用第14樓reve2011-12-27 17:44發表的“”:
都幾難拎到好角度黎影d小昆蟲 [表情] [表情] [表情]

影昆蟲最重要係觀察佢地既規律
係適當既位置守株待兔
配合適當既光圈快門組合去影
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-12-27
引用第16樓Erikson2011-12-27 20:25發表的“”:
係適當既位置守株待兔

這是陷阱對焦法。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-12-27
引用第16樓Erikson2011-12-27 20:25發表的“”:
係適當既位置守株待兔

何謂適當既光圈快門組合呢?

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-12-27
引用第18樓freezefox2011-12-27 21:18發表的“”:
何謂適當既光圈快門組合呢?

視乎情況而定
佢飛得快同慢已經有分別
要影動態又係另一回事
景深控制亦係一個考慮因素
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-12-27
引用第19樓Erikson2011-12-27 22:45發表的“”:
視乎情況而定
佢飛得快同慢已經有分別
要影動態又係另一回事
景深控制亦係一個考慮因素

不妨舉幾個實例。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-12-27
引用第20樓freezefox2011-12-27 22:51發表的“”:
不妨舉幾個實例。

依d要係現埸先有得講
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-12-27
引用第21樓Erikson2011-12-27 23:13發表的“”:
依d要係現埸先有得講

都唔係既。

有D好基本既設定都可以諗定的。否則「適合的組合」講左就等如無講了。

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-12-28
我想買支ultra wide,你支tokina掂唔掂?心目中仲有龍仔a13 同 sigma 12-24
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-12-28
引用第23樓阿童木2011-12-28 13:48發表的“”:
我想買支ultra wide,你支tokina掂唔掂?心目中仲有龍仔a13 同 sigma 12-24 [表情]

我無ULTRA WIDE 喎。我支TOKINA係魚眼來的。不過我知佢既超廣角既評價都好高。值得推薦。佢好似有兩支的。

SIGMA 呢支都應該唔錯。我個FD 早兩個星期都入左貨。本來有機會借黎試玩下。可惜個活動臨時取消。下次先有機會再試。不過呢支既評價一早係好好。問題係,好貴。副廠價直迫正廠價。

唔好買龍仔就得了。評價差劣。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-12-28
引用第21樓Erikson2011-12-27 23:13發表的“”:
依d要係現埸先有得講

舉呢幾張為例,現實陽光充沛,絕對唔駛擔心快門既問題。所以,關鍵應該係光圈。

以前未玩過微距,迷信大光圈,下下都2.8 諗住虛化個背景,點知原來微距既景深淺得好交關,2.8 既話,隻蟲個身中焦就頭唔中,腳中焦就眼唔中。所以應該要將光圈收細。今次好多係光圈4或者5.6 ,但發覺仲可以收細。我諗去到8 甚至以上都仲得。

光圈細D,景深無咁淺,就可以成隻蟲都中焦了。今次影既係蜜蜂仲好D,你話蝴蝶呢類大D 既昆蟲,又或者蜻蜓呢類長一長既,景深太淺都係令人顧得頭黎顧唔到尾的。

正如頭先所講,日光之下光線充足,就算收細光圈,快門都唔會慢得去邊。其實影昆蟲,好難有咩「動態」既表現。蜜蜂既飛行速度根本唔容許你有動態既拍攝。至少我地呢類初哥就諗都唔好諗。蝴蝶就有呢個可能。但都係好高超既技巧。我好少見有影得靚既動態蝴蝶相。初哥如我,都係專心捕捉凝固既效果仲好。基本都未做得好,無謂講到賴高深。眼高手低。

要捕捉、凝固昆蟲個一刻,快門一定要夠快。1/200 我相信係最低要求,除非條蟲伏係到唔郁另計。可以既話,盡量提高個快門。1/1000 都唔算係咩。反正強光下,你只要稍稍推高ISO 到200 甚至 400 ,快門就可以快幾級。以宜家相機既性能計,ISO200 或400 唔會有咩雜訊的。絕對可以接受。

反而對焦先蝦人。我個日先醒起,點解唔試下相機配置既人工智能自動追焦呢!對飛行中的昆蟲既中焦命中率可能會稍稍提高。有時十張有一張中已經好好的了。高速連拍都係方法之一,但記住要入去MENU 做某D SETTING。
[ 本文被freezefox在2011-12-28 14:33重新編輯 ]

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-12-28
引用第25樓freezefox2011-12-28 14:27發表的“”:
舉呢幾張為例,現實陽光充沛,絕對唔駛擔心快門既問題。所以,關鍵應該係光圈。
.......

呢篇教學唔錯,至少我睇完都明明哋
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-12-28
引用第26樓reve2011-12-28 17:15發表的“”:
呢篇教學唔錯,至少我睇完都明明哋 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

我去D 專係講影相既論壇,發覺講器材既人就多,講技巧既人就少到無倫。肯指教D 新人或初學者既就更加少。無人肯教新人野的。你問樣基本少少既野,佢地好似見到怪物咁。唔係叫你自己睇說明書就係彈句「買機唔送技術」比你。好似講多句都會蝕底咁。

我就係唔識先會問者。

所以初學者去個論壇,只會學到咩機好,咩鏡正,至於點可以影好幅相。幾乎無人提………

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-12-28
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-12-28
麼專門既攝影論壇都無新手發問區咁慘架
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA