• 5239閱讀
  • 65回復

[轉帖] 少年JUMP公佈集英社40年來最佳漫畫、動漫人物、劇情排名 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-01-16
引用某壇發表的“少年JUMP公佈集英社40年來最佳漫畫、動漫人物、劇情排名”:
少年JUMP公佈集英社40年來最佳漫畫、動漫人物、劇情排名…
最佳漫畫
01 龍珠——鳥山明 1638
02 Slam Dunk——井上雄彥 1612
03 海賊王——尾田榮一郎 750
04 獵人——富堅義博 483
05 JOJO奇妙冒險——荒木飛呂彥 438
06 幽游白書——富堅義博 385
07 鼻毛真拳——澤井啟夫 341
08 死神——久保帯人 275
09 火影忍者——岸本齊史 265
10 浪客劍心——和月伸宏 227
最喜歡的對白 :
1 安西老師…我想打籃球…—三井壽 —灌籃高手 420 
2 それは私のおいなりさんだ(那一我的甥兒就是先生) 208
3 沒用沒用沒用沒用!!!——迪奧—JOJO 180
4 你還敢提無閒?!——孫悟空——龍珠 172
5 路飛……幫幫我……——娜美——海賊王 162
6 悪 即 斬——齋藤一——浪客劍心 147
7 你已經死了——健次郎——北斗之拳 114
8 因為我是天才嘛!—櫻木花道--Slam Dunk 87
9 退かぬ! 媚びぬ! 省みぬ! (不退!! 不諂媚!不反省!)—北斗 82
10 如果死心,比賽就結束了—安西老師—Slam Dunk 63
最喜歡的必殺技
01 龜波氣功——孫悟空——龍珠 560
02 邪王炎殺黑龍波—飛影—幽游白書 336
03 牙突零式——齋藤一——浪客劍心 209
04 天翔龍閃——劍心——浪客劍心 165
05 元氣彈——孫悟空——龍珠 163
06 無駄無駄ラッシュ—迪奧亂打—JOJO 100
07 北斗百裂拳——健次郎—北斗之拳 94
08 デビルバットダイブ—光速21( 79)
09 橡膠暴風雨——路飛——海賊王 75
10 靈丸——幽助——幽游白書 65
最喜歡的主角
01 孫悟空——龍珠 850
02 桜木花道——Slam Dunk 789
03 路飛——海賊王 570
04 阪田銀時——銀魂 459
05 亞連——驅魔少年 267
06 真中淳平——草莓100% 209
07 黑崎一護——死神 176
08 冴羽良——城市獵人 173
09 緋村剣心——浪客劍心 151
10 空條承太郎——JOJO 116
喜歡的女主人公
01 朽木露琪亞——死神 548
02 李莉娜——驅魔少年 396
03 娜美——海賊王 392
04 西野司——草莓100% 372
05 神楽——銀魂 209
06 赤木晴子——Slam Dunk 152
07 桂木彌子——魔人探偵腦齧涅羅 72
08 東城綾——草莓100% 59
09 鯰川圓——橙路 57 
10 春野櫻——火影忍者 51
最喜歡的配角
1 三井壽——Slam Dunk 468
2 卓洛卅索隆——海賊王 368
3 比達——龍珠 315
4 飛影——幽游白書 271
5 基路亞/奇牙——Hunter x Hunter / 獵人 161
6 流川楓——Slam Dunk 126
7 斎藤一——浪客劍心 123
8 ポップ——神龍之迷 77
8 奈良鹿丸——火影忍者 77
10 男爵ディーノ——魁!男塾 76
最喜歡的對決
1 湘北 vs 山王 ——Slam Dunk 432
2 悟空 vs 比達 ——龍珠 211
3 剣心 vs 志志雄真実 —浪客劍心 193
4 鳴人 vs 佐助 ——火影忍者 129
5 承太郎 vs 迪奧 —JOJO 126
6 悟空 vs 菲利 ——龍珠 113
7 路飛 vs 魚人惡龍 ——海賊王 104
8 蔵馬 vs 鴉 ——幽游白書 91
9 薩扎 vs 健次郎 —北斗之拳 85
10 剣心 vs 斎藤 ——浪客劍心 76
最喜歡的劇情
1 花道&流川的擊掌 ——Slam Dunk 408
2 悟空超級撒亞人変身 ——龍珠 317
3 山治和哲普的離別 ——海賊王 195
4 ポルナレフを助け死亡 —JOJO 108
5 神谷薫死亡。——浪客劍心 102
6 笛子魔童死亡 ——龍珠 91
7 比達自殺爆炸 ——龍珠 75
8 幽助和蛍子的接吻 ——幽游白書 66
9 三井回歸 ——SLAM DUNK 56
10 劍心在臉上劃了十字圖案—劍心 49
最喜歡的漫畫家
1 鳥山明 1095
2 井上雄彥 1007
3 冨樫義博 603
4 荒木飛呂彥 339
5 尾田栄一郎 314
6 和月伸宏 267
7 久保帯人 195
8 岸本齊史 145
9 藤崎竜 118
10 桂正和 117
最喜歡的70年代作品:
01 這裡是葛飾區龜有公園前***——秋本治 114
02 筋肉人——煎雙蛋 84
03 熱拳本色——車田正美 75
04 PLAY BALL——千葉昭雄 46
05 asutoro職業棒球團——中島德博 41
最喜歡的80年代作品:
01 龍珠——鳥山明 754
02 北斗之拳——原哲夫 361
03 JOJO奇妙冒險——荒木飛呂彥 198
04 魁!男塾——宮下亞喜羅 134
05 筋肉人——煎雙蛋 130
06 聖鬥士星矢——車田正美 112
07 幽游白書——富堅義博 109
08 奇面族——新澤基榮 99
08 橙路——松本泉 99
10 城市獵人——北條司 95
最喜歡的90年代作品:
01 SLAM DUNK ——井上雄彥 1037
02 龍珠——鳥山明 751
03 幽游白書——富堅義博 496
04 浪客劍心——和月伸宏 342
05 封神演義——藤崎竜 222
06 I`s——桂正和 133
07 神龍之迷——稲田浩司 109
08 JOJO奇妙冒險第3部——荒木飛呂彥 102
09 地獄先生——岡野剛 89
10 無賴布魯斯——森田正澤 60
最喜歡的00年代作品:
01 海賊王——尾田榮一郎 1593
02 獵人——富堅義博 954
03 銀魂——空知英秋 673
04 死神——久保帯人 582
05 火影忍者——岸本齊史 473
06 驅魔少年——星野桂 306
07 網球王子——許斐剛 238
08 死亡筆記——小畑鍵 229
09 鼻毛真拳——澤井啟夫 226
10 光速蒙面俠21——村田雄介 213

但暫時搵唔到條link
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2012-01-24
08 死神——久保帯人
離線劍孤行
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2012-01-21
07 鼻毛真拳——澤井啟夫 341

10 無賴布魯斯——森田正澤 60
未聽過
離線eto
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2012-01-21
引用第55樓迪克2012-01-18 15:30發表的“”:
作為dbz 支持者
我係點都唔會睇GT o既
所以佢講咩,我完全唔知~~ [表情]

不過我係由GT先開始接觸龍珠的
個時細個tvb播GT
覺得幾好睇
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2012-01-21
最喜歡的00年代作品:

01 海賊王——尾田榮一郎 1593

03 銀魂——空知英秋 673

09 鼻毛真拳——澤井啟夫 226

10 光速蒙面俠21——村田雄介 213

WOW 鼻毛真拳

Gintama食住naruto同bleach上啊、衝啊

ES21都上榜,Akaba Hayato
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2012-01-18
引用第60樓國球旗2012-01-18 18:06發表的“”:
幽遊白書 last 個武林大會都有d草草了事 [表情]

幽遊白書
维基百科,自由的百科全书

難以解釋的連載終了
本作在人氣沸騰時期,卻以唐突的小故事方式突然結束了連載。而這種無從理解的舉動原因何在,有一說是作者和出版社之間固執己見。有關連載的結束,作者富樫義博仍只以:「自己的老毛病惡化了」,以及「所以,如果硬追隨出版社(集英社)持續連載,又會變成讓讀者厭煩的那種狀況」、「在變成那樣之前,我就先任性地半途喊卡了」等簡短的理由來敘述。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2012-01-18
引用第59樓seattleqoo2012-01-18 18:01發表的“”:
好難得好似SD, 幽遊白書咁.   死亡筆記都算係收得唔錯了.

幽遊白書 last 個武林大會都有d草草了事
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2012-01-18
引用第58樓icemanbergkamp2012-01-18 17:14發表的“”:
不過大熱作品=生金旦既雞, 有幾多人會輕易放棄, 有錢唔賺.....
.......

好難得好似SD, 幽遊白書咁.   死亡筆記都算係收得唔錯了.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2012-01-18
引用第50樓呀威2012-01-18 14:44發表的“”:
估仔唔爛尾好難, 網球王子足球小將一開始都好好睇, 最後都.......... [表情] [表情]

其實大部分男性向漫畫(格鬥, 運動, 冒險 etc) 都係果個問題.....

基本上都係主角由初心者慢慢升lv, 中間再加d支線 (友情, 愛情, 生離死別etc..), 大部分漫畫去到~15-20集就到樽頸位, 因為作者一開頭既構思玩得7788, 而主角lv 太勁冇對手, 人物出得多能力分配不均又好難兼顧 etc....

不過大熱作品=生金旦既雞, 有幾多人會輕易放棄, 有錢唔賺......
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2012-01-18
引用第55樓迪克2012-01-18 15:30發表的“”:
作為dbz 支持者

所以我只係鍾意睇漫畫書
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2012-01-18
作為dbz 支持者

X2

GT 係咪淨得動畫???

動畫我一直好少睇....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2012-01-18
作為dbz 支持者

所以佢講咩,我完全唔知~~
只愛足球
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2012-01-18
引用第53樓seattleqoo2012-01-18 15:02發表的“”:
而家忍火滾忍到火滾 [表情] [表情] [表情]

已放棄
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2012-01-18
而家忍火滾忍到火滾
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2012-01-18
引用第51樓icemanbergkamp2012-01-18 14:46發表的“”:
自問都幾好忍耐力, 睇開通常都會"捱"到尾 (其實由頭到尾都咁好睇, 維持到高水準既漫畫真係唔多...)
唯一一本爛到我頂唔順既係.....網球王子......, 見到佢o係到風火山林, 唔知點解就突然覺得受夠la..... [表情] [表情]

一開始校內賽真係好正, 打關東都ok, 去到全國大賽真係唔知佢搞咩........