• 4262閱讀
  • 19回復

[緊急] excel增益集 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線文仔

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-03-15
是咁的

有個excel file入面有d progame? (增益集?) 可以用黎入d數,自動幫佢計哂d野

本來好地地office 2003就無事

前排轉左office 2010, 就計唔到條數出黎,出左 #VALUE!

但用返d機係office 2003 去試就無事,出到條數

想問下有冇咩解決辦法?
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-03-15
你去「檔案」->「選項」->「增益集」

禁下面既管理 excel 增益集 「執行 (G)」

選擇「分析工具箱」及 「分析工具箱 - VBA」,然後「確定」

試下得唔得
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-03-16
引用第1樓bmx2012-03-15 18:43發表的“”:
你去「檔案」->「選項」->「增益集」
禁下面既管理 excel 增益集 「執行 (G)」
選擇「分析工具箱」及 「分析工具箱 - VBA」,然後「確定」
.......

全部tick哂都係行唔到個program
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-03-16
Office Button > Excel Options > Formulas Options > Calculation Mode > Automatic
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-03-16
引用第2樓文仔2012-03-16 01:40發表的“”:
全部tick哂都係行唔到個program [表情]

不如你抄條 formula 出黎睇下。
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-03-16
引用第4樓bmx2012-03-16 06:02發表的“”:
不如你抄條 formula 出黎睇下。 [表情]

條式放係邊?
因為佢有好多頁
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-03-16
引用第0樓文仔2012-03-15 17:44發表的“[緊急] excel增益集”:
是咁的
有個excel file入面有d progame? (增益集?) 可以用黎入d數,自動幫佢計哂d野
本來好地地office 2003就無事
.......

有冇連結到其他file上?你自己都唔係好確定係咪"增益集"喎?呢個好似同formula冇關喎..........

究竟出現咩問題?capture出黎睇下?或抄段error msg出黎?
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-03-16
引用第3樓阿童木2012-03-16 02:13發表的“”:
Office Button > Excel Options > Formulas Options > Calculation Mode > Automatic

預設已經係呢個
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-03-16
引用第6樓朗尼2012-03-16 10:44發表的“”:
有冇連結到其他file上?你自己都唔係好確定係咪"增益集"喎?呢個好似同formula冇關喎..........
究竟出現咩問題?capture出黎睇下?或抄段error msg出黎?

任兄有冇email?
我send比你睇下
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-03-16
引用第8樓文仔2012-03-16 10:46發表的“”:
任兄有冇email?
我send比你睇下

pm你。
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-03-16
如果可以俾埋個file我就好了。
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-03-16
引用第6樓朗尼2012-03-16 10:44發表的“”:

用第2部機就出

修復到'file name'   ? x
Excel 無法藉由修復or移除無法讀取的內容來開啟檔案.

此活頁簿的 VBA 專案、ActiveX 控制項以及其他的程式設計相關功能已遺失

-----------------------------------------------------------

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes" ?>
- <recoveryLog xmlns="http://schemas.openxmlformats.org/spreadsheetml/2006/main">
<logFileName>error040280_01.xml</logFileName>
<summary>檔案 'file.xls' 中偵測出錯誤</summary>
- <additionalInfo>
<info>此活頁簿的 VBA 專案、ActiveX 控制項以及其他的程式設計相關功能已遺失。</info>
</additionalInfo>
</recoveryLog>
[ 本文被文仔在2012-03-16 11:06重新編輯 ]
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-03-16
引用第10樓朗尼2012-03-16 10:53發表的“”:
如果可以俾埋個file我就好了。

已send
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-03-16
引用第12樓文仔2012-03-16 10:58發表的“”:
已send

暫時我check到,最多error既係日子方面,你可以從日子既format著手。

我試過係sheet2:b25中,將年份同日子調轉,係b27既end-date就會正常顯示。
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-03-16
還有你要check下,你電腦上的日期設定格式.........

DATEVALUE 函數所傳回的序列值可能會與前一個範例不同,取決於您電腦系統的日期設定。