• 6920閱讀
  • 138回復

[意見]最佳文章規則更改建議 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2012-04-23
September:【談情說愛】好友盛男大作戰,訪問好友男會員無拖拍原因,大家一齊分折、解救。

呢個我好有興趣睇!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2012-04-23
引用第60樓freezefox2012-04-23 12:51發表的“”:
September:【談情說愛】好友盛男大作戰,訪問好友男會員無拖拍原因,大家一齊分折、解救。
呢個我好有興趣睇! [表情] [表情] [表情]

講睇就緊係呢個啦:
August: 【型男索女】o靚模寫真 2012 圖片大集會

9月果個,一定要一齊參與,唔可以齋睇o既
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2012-04-23
OK!咁引入左會員推介後,評審方面,可以有下列幾個考慮:

簡單D,繼續由三郎同迪神做最後評審。由於個個月都會選。唔想攪得太複雜太大陣象。由佢兩個做最後決定就直接簡單得多了。

複雜少少,加入其他人做評審,包括我或者一兩位版主。而且可以用「輪更」制,呢季(三個月)由A、B 兩位版主負責。下季換另外兩位版主。主審既總版當然就唔會換人。呢個基制下,選委會多元化,選出黎既最佳文章亦唔會太局限係某一兩方面。問題係,涉及既人愈多,件事就會愈繁複。需要既時間就會愈長。唔可以簡簡單單一兩日就攪掂。要訂番D 時間表出黎。每月幾號截止,幾號互選,幾號公布。要有番D 制度先得。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2012-04-23
贊成複雜少少既安排...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2012-04-23
引用第62樓freezefox2012-04-23 14:09發表的“”:
簡單D,繼續由三郎同迪神做最後評審。由於個個月都會選。唔想攪得太複雜太大陣象。由佢兩個做最後決定就直接簡單得多了。
.......

我覺得前者會好D

後者太繁複實行上來好大機會爛尾,
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2012-04-23
簡單D

大家交提名俾總版
總版再決定
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2012-04-23
引用第52樓國球旗23-04-2012 11:32發表的“”:
會員推介係好事,不過負責審理既要留意唔好將成件事淪為俾面派對,經常出現自己 fd 底互相推舉。

無錯
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2012-04-23
引用第62樓freezefox23-04-2012 14:09發表的“”:
.......

以上兩方案用邊個我無乜意見

不過我估計你係指無版主提名 ?

如果係有版主既版度版主已經有提名

係咪又要同會員提名一齊再選過 ?

定係用返版主既提名

離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2012-04-23
簡單D比較好

複雜果個都可以,但必須係版主自薦加入
joke
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2012-04-23
我都係對兩個方案無咩意見

不過我覺得有篇野具體d講下會員提名既方法、基本準則等等既指引

咁會方便d同容易d吸引到會員主動去提名
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2012-04-24
引用第67樓啪啪啪啪啪啪2012-04-23 17:44發表的“”:
以上兩方案用邊個我無乜意見
不過我估計你係指無版主提名 ?
.......

我提議就如果同一版區,版主同會員同時提名兩篇唔同既topic,以版主個篇做優先
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2012-04-24
引用第70樓三郎24-04-2012 00:19發表的“”:
我提議就如果同一版區,版主同會員同時提名兩篇唔同既topic,以版主個篇做優先

如果版主 pm 訊息認為該月沒有

又有會員提名呢

(此情況是有版主回覆,不是沒有回應的)

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2012-04-24
引用第71樓啪啪啪啪啪啪2012-04-24 01:25發表的“”:
又有會員提名呢 [表情]
.......

甘我覺得可以考慮會員提名吧
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2012-04-24
引用第71樓啪啪啪啪啪啪2012-04-24 01:25發表的“”:
又有會員提名呢 [表情]
.......

引用第72樓三郎2012-04-24 01:44發表的“”:

甘我覺得可以考慮會員提名吧

絕對應該考慮。

大家要記住,有會員提名,都要兩位總版通過先會選的。

假如有一版,版主覺得無一篇文章值得推薦。但會員又覺得某篇文章好好,應該推薦,連兩位總版睇過都覺得值得推介。我想問,點解我地要為左顧存個位版主既顏面問題,而放棄推薦一篇好文章?

當然,人人既尺度都唔同。我地覺得好既野,唔一定人人都覺得好的。所以,出現版主唔認為個篇係好文章,卻有唔少人認為個篇係好文章既情況一定會出現。呢個唔係版主既問題。無對錯之分。但因為個個版主唔認同,就扼殺一篇好文章,咁就係好大既問題。引入新制度就係唔想因為版主一個人既個人喜好,而抺殺左一篇好文章!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2012-04-24
引用第70樓三郎2012-04-24 00:19發表的“”:

其實我覺得無衝突!

首先,每一個月,係咪硬性規定一個版只可以選一篇「最佳」?之前有冇試過同一版出現兩篇最佳?

若然有。以上既個案一樣處理者。版主推介既,故果會入選最佳。版主無推介但有會員推介,兩位總版審閱過又認同個篇的確係好文章(呢點係重點),咁點解唔可以同時入選最佳?