• 4115閱讀
  • 60回復

[攝影]買DC邊度平, Canxx 600D [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-05-05
引用第29樓reve05-05-2012 01:20發表的“”:
一句講曬??!
即係你覺得用咁多錢買呢d機,不如卑多d黎買單反?定係其他原因。。。 [表情]
因為我主要系想要部細d既機,又可以換lens咁 [表情]

你後面果句咪即係你需要無反囉

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-05-05
引用第29樓reve2012-05-05 01:20發表的“”:
一句講曬??!
即係你覺得用咁多錢買呢d機,不如卑多d黎買單反?定係其他原因。。。 [表情]

唔係呀,我講NIKON 個部咋!要買都唔好買呢部。買O記 EPL3 好過。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-05-05
詳細聽日再講。部機無電了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-05-05
引用第29樓reve2012-05-05 01:20發表的“”:
一句講曬??!

NIKON 呢部無反,我真係覺得為出而出(所以CANON 到宜家都唔肯出)。出左黎,比巿場上現有既其他無反,係規格上差一大截。最主要既問題係佢塊感光元件,係現有所有無反,不論O記、P記、SONY、SAMSUM......之中最細既。其他咩都唔駛講了。感光元件係一部機既命胍,唔係話一定愈大愈好,但細就肯定唔好。

先天所限,其他野都一定會被影響,尤其係低光位推高ISO 後,D 雜訊一定嚇死人。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-05-05
你預計既「筆直」係幾多?急唔急用?

唔急用可以再等多陣,O記個部OMD 強勢登場,EP系列好快會跌價的了。我會建議你買EPL3 ,性價比黎講最平均。

若然你唔係成日要影D 動態野,都係影人影風景多,影人又係個D 企定定擺POST 相,我甚至推薦你考慮平平地執番部EPL2,跌左好多。論畫質,唔會差好遠,尤其你肯比多少少配支定焦既話,直頭靚過好多入門單反。但對焦真係慢得好緊要。低光拍攝亦唔多掂。

要平定要功能齊備就好睇你要影咩類型既相了。

另外,SONY 都好多人鐘意。畫質不俗,對焦強勁。不過機身設計在我黎講係敗筆,機細鏡大,夾起黎好唔順看。但呢類野好主觀,你唔覺得有問題就OK了。但無需要買到N7,N5系列夠你用有突了。

SAMSUM 其實係好機黎的。你估唔到咁好。買舊型號仲好平。因為跌價跌到阿媽都唔認得。但售後服務就………

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-05-05
引用第34樓freezefox2012-05-05 10:14發表的“”:
唔急用可以再等多陣,O記個部OMD 強勢登場,EP系列好快會跌價的了。我會建議你買EPL3 ,性價比黎講最平均。
.......

知唔知呢期有無epl-2 既團購果類?
之前好似波叔貼過, 而家我剩係見到epl-1的~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-05-05
引用第35樓黑魔道士比比2012-05-05 10:59發表的“”:
知唔知呢期有無epl-2 既團購果類?
之前好似波叔貼過, 而家我剩係見到epl-1的~~

EPL1 就真係唔好啦…………對焦真係超慢的說。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-05-05
引用第36樓freezefox2012-05-05 12:57發表的“”:
EPL1 就真係唔好啦…………對焦真係超慢的說。

其實水貨而家係賣緊咩價錢呢~ epl2 果啲
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-05-05
多謝先
今晚睇完場波返黎再傾
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-05-05
引用第33樓freezefox2012-05-05 10:07發表的“”:
NIKON 呢部無反,我真係覺得為出而出(所以CANON 到宜家都唔肯出)。出左黎,比巿場上現有既其他無反,係規格上差一大截。最主要既問題係佢塊感光元件,係現有所有無反,不論O記、P記、SONY、SAMSUM......之中最細既。其他咩都唔駛講了。感光元件係一部機既命胍,唔係話一定愈大愈好,但細就肯定唔好。
.......

好多nikon友買黎接小黑黎打雀架
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-05-05
真心建議買nex5N

畫汁可以話打贏600d,d5100,a55個D

至於邊到平,就上price.com睇啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-05-05
引用第39樓Desmond2012-05-05 14:46發表的“”:
好多nikon友買黎接小黑黎打雀架 [表情]

貪佢可以X2者。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-05-05
引用第37樓黑魔道士比比2012-05-05 14:03發表的“”:
其實水貨而家係賣緊咩價錢呢~ epl2 果啲

唔清楚喎……不過你可以上格價網睇睇的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-05-05
引用第38樓reve2012-05-05 14:37發表的“”:
多謝先 [表情] [表情] [表情] [表情]
今晚睇完場波返黎再傾 [表情]

今晚邊到有得睇場波?無NOW 呀!

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-05-06
引用第34樓freezefox2012-05-05 10:14發表的“”:
.......

我見到個N1既價錢夠我去一個短程布吉島旅途我就變得唔急了
我可以等既,黎緊兩個月去旅行都唔係話無相機用,可以用fren果架D7000,系諗住自己買部細機嘖。
你講既EPL3原來同我之前講既EP3系唔同架喔

等你講果架O機新野出佐之後,我再開post問啦!
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA