• 3598閱讀
  • 43回復

行為藝術挑戰港鐵禁食 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
在線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-05-21
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120521/16354662

【記者盧勁業報道】挑戰社會的不合理,不一定要去示威抗議。港鐵禁止飲食,但身在閘內、頭在閘外飲食,算不算犯規?同性戀者在港不能結婚,但到民政事務處進行愛的誓言卻具法律效力……,一連串行為藝術,引發港人對不同議題的興趣。一班藝術家在 facebook( fb)發起「 Make A Change」計劃,盼引起大眾反思一些習以為常,卻似是而非的道理。

計劃由視覺藝術家白雙全和程展緯發起,鼓吹「打破常規、作出改變」;上月在 fb開專頁,就社會、民生甚至「六四」等議題,設計了約20個行為藝術作品,拍成照片及影片上載網上及 YouTube,引起網民關注及討論,至今已有近1,500個粉絲加入。

其中引發最多人討論的,是「港鐵入閘後及車廂內嚴禁飲食」,他們找來一名男士在港鐵站內購買鳳爪排骨飯,再餵身在閘內、頭伸出閘外的女友食,有否違規?港鐵回覆說視乎現況而定,又說開設售賣食物店舖為方便市民。搞手之一 Choman嗤之以鼻:「方便市民應該起多幾個廁所,唔係出租店舖賺錢;港鐵閘內閘外都有舖頭賣食物,但就禁飲食,係咪自打嘴巴?」

盼港人解放思想

幾位籌辦人直言,希望透過計劃,讓港人反思生活,甚至解放思想,改變 mindset(思維模式),從而令社會作出改變。另一搞手 Lawman說:「呢啲 idea係種子,令人對身邊事更敏感,唔好麻木生活,諗吓身邊有冇一啲唔合理嘅事情。」

他們相信,市民若在日常生活上有這種意識,便會對很多不合理事情產生感覺,「好似喺版權條例上,唔少人認為產權能賺錢嘅法則,凌駕於所有嘢;事實上,一件作品除咗賺錢之外,仲肩負傳播知識同資訊嘅責任。」
程展緯呼籲支持計劃的市民未必一定要到地鐵站示威,只要將想到的議題在 fb回應便可,「藝術唔係藝術家先做得,每個人都得。」

Make A Change部份作品

《不是結婚的結婚宣誓》

同性戀者不能在港註冊結婚,卻可到民政事務處宣誓,內容自定;圖右是藝術家程展緯的宣誓紙,承諾永遠愛妻子和女兒。
受訪者提供圖片    

《減少 RoadShow騷擾》

巴士的 RoadShow廣告令人煩厭,藝術家用黑紙遮掩半個 RoadShow畫面抗議,希望音量減半。
受訪者提供圖片    

《閘外餵閘內女友吃飯》

港鐵在站內賣食物,卻禁止乘客入閘後進食;在站內買食物餵閘內女友,會檢控女孩在閘外的口,還是閘內的胃?
受訪者提供圖片

《六四個六四的想法》

可否以其他方法悼念六四?嘗試找出64種另類方法,讓人反思,例如用一件走音樂器演奏國歌等。
受訪者提供圖片
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-05-21
係幾得意,但有D都幾無聊...

我最怕的係有人有樣學樣,將自私行為當成行為藝術...

然後將佢合理化、藝術化...
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-05-21
咁有觀眾先叫藝術架姐

在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-05-21
引用第2樓智者2012-05-21 16:18發表的“”:
咁有觀眾先叫藝術架姐 [表情]

youtube...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-05-21
引用第2樓智者2012-05-21 16:18發表的“”:
咁有觀眾先叫藝術架姐 [表情]

呢個世界咩人最多?

咪就係花生友囉。點會無觀眾?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-05-21
引用第4樓freezefox2012-05-21 17:13發表的“”:
呢個世界咩人最多?
.......

邊個叫我
做花生友唔錯呀, 有花生睇之餘又唔涉入紛爭

如果我一涉入紛爭, 就會失控架啦
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-05-21
ROADSHOW果個我支持~
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-05-21
據我所知, 地鐵禁食係為左唔想老鼠 OR 蟑螂係隧道入面滋生, 一陣佢地咬斷左條訊號線/電線就.......................
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-05-21
like
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-05-21
Make A Change
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-05-21
有時睇呢D所謂藝術都唔知勞氣定點...
在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-05-22
引用第7樓鮮吊甬仔2012-05-21 21:42發表的“”:
據我所知, 地鐵禁食係為左唔想老鼠 OR 蟑螂係隧道入面滋生, 一陣佢地咬斷左條訊號線/電線就.......................

禁食就等於冇老鼠 OR 蟑螂係隧道入面滋生??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-05-22
引用第11樓liuming2012-05-22 09:36發表的“”:
禁食就等於冇老鼠 OR 蟑螂係隧道入面滋生?? [表情]

你問呢個問題前,我肯定你知個答案的。

在線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-05-22
引用第12樓freezefox2012-05-22 09:41發表的“”:
你問呢個問題前,我肯定你知個答案的。

其實我都反對地鐵範圍內進食...
大前提係想有個整潔的車廂~
當然,如果放寬條規則...
我都相信香港人有呢方面的自律能力...
但外來人士la wor,就冇咩保證~
尤其是上次小朋友食點心麵食出個中港罵戰...
真係可免則免~

當然,如果鼠患係會影響到列車的服務...
我當然想虛心學習下,當知多D「冷知識」都好~~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-05-22
引用第13樓liuming2012-05-22 09:51發表的“”:
其實我都反對地鐵範圍內進食...
大前提係想有個整潔的車廂~
.......

我唔認為放寛左條例後,香港人就會自律。你太高估香港人既素質與公德了。