• 2730閱讀
  • 30回復

富臨漁港搵笨 龍蝦夾雜蟹柳 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-05-25
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120525/16367648

【本報訊】大酒樓以蟹柳充龍蝦?富臨集團旗下酒樓加入人造蟹柳煮芝士龍蝦,有食客點吃一碟單價2,888元重4斤12両的生猛澳洲龍蝦,上碟只得六件龍蝦肉。食客不滿偷工減料,店員竟稱人造蟹柳乃龍蝦腳肉,被質疑偷龍轉鳳以平價蟹柳換走貴價龍蝦肉。

母親節當日,陳太一行18人到黃大仙新光中心富臨漁港晚膳,先點一個4,888元套餐,再經部長介紹加點一味芝士龍蝦伊麵,職員從魚缸撈出一隻4斤12両重的澳洲龍蝦。

2888元僅六件肉
陳太說:「碟龍蝦上枱,有四個人每人夾咗一件,發現淨番兩件,啲蝦腳全部係空嘅!」部長當時更指鹿為馬,稱混在龍蝦的人造蟹柳是龍蝦肉,「佢指住啲蟹柳話師傅將蝦腳嘅龍蝦肉捅晒出嚟,當我傻㗎,明明係一條條蟹柳,仲話係龍蝦」。

其後店長又解釋指加入蟹柳是法式煮法,一名穿着廚房制服的人幫口說劏龍蝦時已發現龍蝦冇肉。陳太怒說:「既然發現冇肉,點解唔通知客人?啲蝦殼好乾淨,連衣都冇,懷疑係人哋食過洗番乾淨再煮畀客食。」

陳太支付8,223元餐費後憤然離去,富臨集團收到投訴後承諾兩天內回覆她,但沒有兌現承諾。

記者到黃大仙富臨漁港,姓顧經理強調並無欺客,又稱芝士龍蝦伊麵一向加入蟹柳同煮,更指澳洲龍蝦頭大身細「冇乜肉」。秤龍蝦的楊師傅則指蟹柳可帶出芝士味,「一斤龍蝦得幾両肉㗎咋」。

名廚周中稱從未聽過芝士龍蝦伊麪加入蟹柳,大嘆「有冇咁搵笨」,「除非碟嘢唔夠龍蝦肉,要混啲蟹柳落去等個客多啲肉咬吓,咁我就理解。賣成2,888蚊一碟龍蝦,除開成600蚊斤,屬貴價貨」。

另一名廚黃永幟也對加入蟹柳的做法大感詫異,他指人造蟹柳由不同魚肉合成,「龍蝦嘅味已經好夠濃,蟹柳本身冇乜味,我估係想托起碟餸賣相好啲,博啲客唔識啩」。他稱4斤半龍蝦可斬件成10至12件,連同伊麵底夠15人吃。

富臨集團發言人稱,芝士龍蝦加入蟹柳碎是要「吊味」,碟中有多條完整蟹柳則是師傅刀法及技術問題,「可能隻龍蝦喺養缸嘅時間比較長,肉開始削。我哋喺客人面前即撈即磅即炒,冇可能偷工減料」。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-05-25
秤龍蝦的楊師傅則指蟹柳可帶出芝士味,「一斤龍蝦得幾両肉㗎咋」。

[ 本文被liuming在2012-05-25 15:46重新編輯 ]
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-05-25
偷工減料
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-05-25
二千八………唔平架喎!咁都要偷雞?好心啦!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-05-25
引用第3樓freezefox2012-05-25 16:04發表的“”:
二千八………唔平架喎!咁都要偷雞?好心啦! [表情]

母親節呢類劏客日子最好唔好出去食
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-05-25
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線thmscpl
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-05-25
店長又解釋指加入蟹柳是法式煮法
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-05-25
引用第4樓國球旗2012-05-25 16:06發表的“”:
母親節呢類劏客日子最好唔好出去食 [表情]

劏還劏,有個譜哎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-05-25
引用第7樓freezefox2012-05-25 16:50發表的“”:
劏還劏,有個譜哎。

劏還劏,唔好話蟹柳可帶出芝士味ar...
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-05-25
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-05-25
2800食蟹柳
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-05-25
離譜
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-05-25
揾笨揾到咁離譜
離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-05-25
仲想搵人幫襯?
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-05-25
引用第3樓freezefox2012-05-25 16:04發表的“”:
二千八………唔平架喎!咁都要偷雞?好心啦! [表情]

芝士龍蝦伊麵我都幾鍾意食

低價大約百幾二百都有.
一般價位三百幾~五百幾
八百+已經算高價..
而家講緊要二千八...直頭極貴la..仲要搵蟹柳頂..真係痴線