• 1893閱讀
  • 19回復

超市霸氣 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線真秘密

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-05-28
四超市每日棄87噸食物
明報 地球之友的調查發現,本港4大連鎖超市每日棄置約87公噸食物,造成大量浪費。

地球之友稱,百佳、惠康、華潤及吉之島,以約650分店計算,每日丟棄約87公噸食物。一年下來,棄置量相當於2,000架雙層巴士的重量。在這些食物垃圾中,約三分之一為麵包、蔬果甚至壽司等尚未過期的寶貴食物,其餘三分之二則為生果殼及過期食物等不可食用的廚餘。

調查過程中,調查員見過丟掉的食物中,有離到期日還有5日的麵包。不過,有超市職員私底下警告調查員,禁止讓拾荒者拾取食物,而部分包裝食物如麵包,更於棄置前刻意被爛淋水,無法食用。
地球之友發言人指:「本港的超市集團財雄勢大,每月肯花兩千多萬元賣廣告宣傳 ,但對於十元八塊的『賣剩』食物,卻怕影響生意而不讓拾荒者取用,予人『超市霸權』的惡霸印象。」

地球之友早前去信四大超市,詢問其減少及處理廚餘的政策。惠康表示,對過期食物有一套處理機制,但會考慮本會回收廚餘的建議;華潤亦會考慮有關食物捐贈的方案,但要確保食物安全及質素;吉之島則需要更詳細資料才會再作考慮;百佳回應指超市內部有守則控制超市內的廚餘量,暫時未會考慮本會減少廚餘的建議。

地球之友稱,相較於外國超市履行企業責任的經驗,香港的超市集團相當落後。以英國的食物銀行Fareshare為例,它每獲贈一噸食物,捐助的食物公司會同時捐出16英鎊作為行政費用。有此一著,是因為對比於運往堆填區的50英鎊廢物處理成本 ,付出16英鎊予食物銀行更為划算。

地球之友促請超市將未過期的賣剩食物,贈予食物回收銀行,協助基層市民。超市應回收過期及腐爛的廚餘,用於堆肥或動物飼料。

地球之友促請政府盡早落實「垃圾按量收費」及「堆填區廚餘禁令」,推動超市等工商業著力減廢,並支援食物銀行及廚餘回收業。

(即時新聞)

http://hk.news.yahoo.com/四超市每日棄87噸食物-043612886.html

去到咁盡
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-05-28
淋水
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-05-28
晒晒啲野食
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-05-28
之前做過其中一間, 過期既做法係抽返出黎, 等麵包公司第二日過黎回收返
離線thmscpl
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-05-28
地球之友發言人指:「本港的超市集團財雄勢大,每月肯花兩千多萬元賣廣告宣傳 ,但對於十元八塊的『賣剩』食物,卻怕影響生意而不讓拾荒者取用,予人『超市霸權』的惡霸印象。」
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-05-28
呢個從來唔係單單係超巿係咁啦。

好多麵包鋪都係掉哂D 包都唔肯益人的(亦有D 好既係肯捐去比有需要人士既,但好少數囉)。

諗下我地食既自助餐。諗下香港有幾多間酒店、食巿有提供自助餐。諗下每日有幾多食物係掉落垃圾筒的?

有時食個陣就覺得好開心,但諗深一層,其實自己都做緊幫凶。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-05-28
引用第5樓freezefox2012-05-28 14:31發表的“”:
呢個從來唔係單單係超巿係咁啦。
好多麵包鋪都係掉哂D 包都唔肯益人的(亦有D 好既係肯捐去比有需要人士既,但好少數囉)。
.......

我以前樓下既麵包舖...真係將賣唔哂既麵包約下午6:00後就馬上送哂比老人院d老人食架啦...
(點解我會知? 因為當時我見佢地拎住好大袋麵包走...好奇問下...)

而家轉左手果d 連鎖式經營...真係賣到7:30都仲要賣...但d包已經好樣衰都仲會有人要...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-05-28
其實我整過麵包...都知唔係值錢既野...

比著我賣唔哂...一定會比有需要既人食...

一定唔會掉咁節墮!!!!!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-05-28
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-05-28
他朝君體也相同
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-05-28
其實情況咪外國一樣

外國好似新奇士橙咁

如果農民如果大豐收都唔會大減價

寧願丟哂去

目的都係差不多
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-05-28
引用第10樓啪啪啪啪啪啪2012-05-28 17:59發表的“”:
其實情況咪外國一樣
外國好似新奇士橙咁
如果農民如果大豐收都唔會大減價
.......

我記得個陣睇唔知咩紀錄片,美國每年掉左既粟米唔知去到幾多幾多萬噸!如果要黎救濟D 第三世界都唔知幾好。但佢地係唔會咁做的。亦都真係無理由迫佢地咁做。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-05-28
引用第11樓freezefox2012-05-28 18:07發表的“”:
我記得個陣睇唔知咩紀錄片,美國每年掉左既粟米唔知去到幾多幾多萬噸!如果要黎救濟D 第三世界都唔知幾好。但佢地係唔會咁做的。亦都真係無理由迫佢地咁做。

依家D粟米可以煉酒精,貴左好多,應該無咁哂啦
不過其他農作物就....
[ 本文被智者在2012-05-28 22:05重新編輯 ]

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-05-28
引用第6樓sun2012-05-28 14:47發表的“”:
我以前樓下既麵包舖...真係將賣唔哂既麵包約下午6:00後就馬上送哂比老人院d老人食架啦...
(點解我會知? 因為當時我見佢地拎住好大袋麵包走...好奇問下...)
.......

X2, 北美我所知的一D連鎖咖啡店都係. 收鋪時就包哂賣唔哂的muffin同bagel果D, 送去窮人中心. 起碼帶起頭, 有番D社會道德.
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線rubbish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-05-28
以前好似出過一單新聞, 話某間服裝店結業, 剩低d 衫寧可剪爛晒佢都唔捐出去。