• 4914閱讀
  • 91回復

八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2012-06-24
引用第57樓Erikson2012-06-22 23:15發表的“”:
你去7-11買野,佢因為你用八達通而唔係現金所以收貴d得唔得?

佢有權咁做既.......好似信用卡EPS姐

不過佢咁做咪姐係等如趕客

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2012-06-24
引用第73樓可可粉2012-06-24 13:35發表的“”:
氣氛好似搞到好緊張...我其實對事唔對人...
好友麻凡指出 港鐵加價 導致 八達通貴過單程票的情況 ,好有問題 ,因此 幾百萬受影響的人 要俾多d車費,對嗎 [表情]
我指出 八達通貴過單程票 冇咩問題 , 用八達通有好多單程票不能享用的優惠 , 識變通的意思指 你可以唔用八達通,用番單程票,因為部份單程票車費冇加過,平過加左價的八達通   , 甚至不滿的 可以學 好友旗哥 講一向唔搭港鐵
.......

氣氛冇乜特別, 呢種程度比著以前完全唔入流, 唔駛緊張的~~~
雖然我都仲未好明你想表達乜, 但你亦唔駛唔隆重咁講唔好意思的, 討論完就算架la~
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2012-06-27
立法會交通事務委員會討論港鐵加價。有議員關注加價後,有更多車程以八達通收費較使用單程車票貴,指摘港鐵為行政方便,調整票價時疏懶。港鐵商務總監楊美珍回應指,若社會關注八通達收費高於單程票,明年或會大幅增加單程票票價。

有關言論惹來議員不滿,認為港鐵是要脅市民。楊美珍隨即表示,若回應令議員感到傲慢及對市民意見充耳不聞,向議員致歉。她指加單程票票價是解決問題的其中1項方法,港鐵會考慮從其他方向解決。

http://news.on.cc/cnt/news/20120627/bkn-20120627114922426-0627_00822_001.html

乘機想再加價
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2012-06-27
引用第77樓可可粉2012-06-27 14:59發表的“”:
立法會交通事務委員會討論港鐵加價。有議員關注加價後,有更多車程以八達通收費較使用單程車票貴,指摘港鐵為行政方便,調整票價時疏懶。港鐵商務總監楊美珍回應指,若社會關注八通達收費高於單程票,明年或會大幅增加單程票票價。
有關言論惹來議員不滿,認為港鐵是要脅市民。楊美珍隨即表示,若回應令議員感到傲慢及對市民意見充耳不聞,向議員致歉。她指加單程票票價是解決問題的其中1項方法,港鐵會考慮從其他方向解決。
http://news.on.cc/cnt/news/20120627/bkn-20120627114922426-0627_00822_001.html
.......

好!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2012-06-27
引用第77樓可可粉2012-06-27 14:59發表的“”:
.......

串過碼頭古厘!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2012-06-27
其實係歐洲, 呢種電子貨幣係會收charges...
只是香港人一直享受慣吧
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2012-06-27
引用第80樓victorally2012-06-27 16:42發表的“”:
其實係歐洲, 呢種電子貨幣係會收charges...
只是香港人一直享受慣吧 [表情]

其實係地球, 呢種電子貨幣係香港最先發明~
點解反而要用歐洲的條例來做準則??
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2012-06-27
引用第81樓麻凡2012-06-27 16:52發表的“”:
其實係地球, 呢種電子貨幣係香港最先發明~
點解反而要用歐洲的條例來做準則?? [表情]

不過...我覺得八達通係一種服務

9鐵無理由比多樣服務你仲要幫你比埋服務的錢...
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2012-06-27
引用第82樓英俊2012-06-27 18:45發表的“”:

佢賣個人資料賺果d夠比服務費有突啦
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2012-06-27
引用第83樓Erikson2012-06-27 22:59發表的“”:
佢賣個人資料賺果d夠比服務費有突啦

咁呢d衰野當然唔好講...

如果佢係良心企業你應該驚佢唔收八達通服務費

因為佢實係第2個地方搵返d錢返黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2012-06-28
引用第82樓英俊2012-06-27 18:45發表的“”:

電子貨幣係貨幣發展中的一個趨勢與里程,而唔係一種服務。雙方都有好處的。並不是單一方服務另一方。

正如銀行發鈔,都唔係一種「服務」。你去銀行攞錢,佢張張收你一豪子,你肯唔肯制?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2012-06-28

每張八達通個$50按金夠佢買鋪收息收到傻啦, 仲要收我地錢?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2012-06-28

服務?? 唔係啩, 你點樣解讀到佢係一項服務? 要俾錢架~
人地大大八達通公司要賺錢架, 上年統計平均每港人擁有兩張八達通, 即係每個港人都擺低左一百蚊係佢地公司, 幾大條數呀呢度~~~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2012-06-28
引用第77樓可可粉27-06-2012 14:59發表的“”:
.......

嘩.....巴閉到你丫
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2012-06-28
.......