• 2081閱讀
  • 11回復

Windows 7 認唔到隻手指兼無法自動連線上網, 怎辦? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線youyou

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-06-23
剛剛砌好部電腦, 新裝左windows 7 64 bit, 但認唔到手指
兼做唔到自動連線上網, 我每次reboot機都要手動上網一次

1. 唔係個PORT問題, 我已經試哂咁多個PORT
2. 隻手指肯定無壞, 因昨晚先係舊機將所有data transfer to 手指

如有任何人解答到以上問題, 重酬
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-06-23
wifi手指?有冇裝driver......要64-bit 喎

有冇試後面果D port?

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-06-23
引用第1樓智者2012-06-23 19:44發表的“”:
wifi手指?有冇裝driver......要64-bit 喎
有冇試後面果D port?

唔係wifi手指, 係普通usb flash drive...
前後的port都試齊......
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-06-23
引用第2樓youyou2012-06-23 19:54發表的“”:
唔係wifi手指, 係普通usb flash drive...
前後的port都試齊...... [表情]

有冇裝底版driver?
去bios 睇下有無off 左USB

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-06-23
引用第3樓智者2012-06-23 20:28發表的“”:
有冇裝底版driver?
去bios 睇下有無off 左USB

我裝ASUS driver時係裝哂全部
而且我個keyboard & mouse 都係行USB port, 但無問題
純粹係認唔到手指.....
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-06-23
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-06-24
引用第5樓煙花2012-06-23 23:38發表的“”:
底板裝左都係咁?

乜都裝好哂......
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-06-24
咁衰格? 但插其他野都work? 例如usb mouse?

可以試試去Device Manager->Universal Serial Bus Controllers, 睇有冇野係"!"咗. 再試下right-click佢去scan for hardware changes, 唔得先unstall一D host controller, restart Win7後應該會自動裝番. 一般我有usb問題都係咁整.

以上老吹, 唔負責任架......
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-06-24
引用第7樓posouth2012-06-24 14:07發表的“”:
咁衰格? 但插其他野都work? 例如usb mouse?
可以試試去Device Manager->Universal Serial Bus Controllers, 睇有冇野係"!"咗. 再試下right-click佢去scan for hardware changes, 唔得先unstall一D host controller, restart Win7後應該會自動裝番. 一般我有usb問題都係咁整.
以上老吹, 唔負責任架...... [表情]

如果device manager有unknown device / ! 都好呀, 最慘係乜都無
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-06-24
引用第8樓youyou2012-06-24 15:05發表的“”:
如果device manager有unknown device / ! 都好呀, 最慘係乜都無 [表情] [表情] [表情]

你肯定隻手指仲work?

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-06-24
引用第9樓智者2012-06-24 15:13發表的“”:
你肯定隻手指仲work? [表情]

隻手指新買, 之前個日先至係舊機transfer data過去
無理由壞得咁快掛
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-06-24
引用第10樓youyou2012-06-24 15:44發表的“”:
隻手指新買, 之前個日先至係舊機transfer data過去
無理由壞得咁快掛 [表情] [表情]

搵第二部機試試