• 3201閱讀
  • 52回復

[攝影]澳•荷 ( OMD + 100-300) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-06-28
引用第29樓freezefox2012-06-28 14:41發表的“”:
上次花展,我係帶哂腳架帶哂鏡頭,用左一個朝早,好用心咁去影的。
.......

換句話講...唔要求高的話...呢部機隨便都可以影倒幾靚的相了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-06-28
引用第30樓sun2012-06-28 14:44發表的“”:
換句話講...唔要求高的話...呢部機隨便都可以影倒幾靚的相了... [表情]

你終於講出我想帶出既重點了!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-06-28
引用第31樓freezefox2012-06-28 14:45發表的“”:
你終於講出我想帶出既重點了! [表情] [表情] [表情] [表情]

所以我一直都認為...要影靚相...只要有一部靚機...
無技術的人都可以做到...

拿! 我唔係話你...真心的講外面的人...

成日覺得佢地講到好勁好勁...點識影...點構圖...
但事實佢地d架餐夠勁夠好...至有咁既質素...

我見有d人...部機唔係十分出色...都可以影倒好靚既相...
好友好似有一個...不過我其實都唔知佢用咩影機...反正我真係好欣賞!

佢成日post上fb的...佢個叫咩?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-06-28
引用第32樓sun2012-06-28 14:49發表的“”:
所以我一直都認為...要影靚相...只要有一部靚機...
無技術的人都可以做到...
.......

你咁講我又唔係好認同。

我自己會咁睇:

一開始,兩個都係初哥,大家都無咩技術,一個拎住部入門機,一個拎住部旗艦機,由於大家都唔多識影相,相片出黎既分別,一定就係純粹機能既分別。呢個肯定咁制架啦。咁一部一萬蚊既相機影出黎當然一定會比一部五千蚊既黎得吸引。否則,邊有人會用一萬蚊去買部機?呢個就係你所講既,拎住部貴機就已經影到「靚」相既例子。

但係,當拎住入門機個個努力鑽研技術,明白點樣避重就輕,點樣可以發揮到自己部機既最佳性能,點樣可以帶出相片既氛圍同埋感覺。咁佢係絕對有條件拎住部入問機都影得好過拎住部旗艦機既。尤其拎住貴機個個如果一直只係依賴相機既強大功能,而忽視本身既技術改進。一味迷信大光圈淺景深,以為咁樣就係靚相。佢唔會知道係咩情況下,應該點樣去調整相機既數值去得到更佳效果。因為一般情況下,強大機能已經幫佢全部克服了。咁,佢只會原地蹅步。空有一部好相機卻未能發揮相機既真正威力。

又但係,拎住貴機個個,同拎住平機個個,一樣咁努力去研究技術,一樣咁進步,咁佢手上強大機能既相機就可以幫佢剋服好多唔係人為可以改變既客觀環境既限制,係個別場合,個別環境限制下(最容易理解就係低光環境),貴機影出黎,點都比平機影出黎黎得靚同吸引。

所以,技術先決又好,器材先決又好,到最後,都係兩者不可或缺的。
[ 本文被freezefox在2012-06-28 15:26重新編輯 ]

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-06-28
我鐘意D色鮮艷D~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-06-28
引用第34樓謝拉傑2012-06-28 15:31發表的“”:
我鐘意D色鮮艷D~

咁佢本身都唔係鮮艷既你都唔可以夾硬加D 色素落去架。

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-06-28
引用第35樓freezefox2012-06-28 15:34發表的“”:
咁佢本身都唔係鮮艷既你都唔可以夾硬加D 色素落去架。 [表情] [表情]

但係好多時本身鮮艷但影完好淡...... 技術所限......
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-06-28
引用第36樓謝拉傑2012-06-28 15:41發表的“”:
但係好多時本身鮮艷但影完好淡...... 技術所限...... [表情]

曝光值、對比度通通有關。相就點都要執架啦。唔懶得的。下下jpg直出,唔係個個都咁好技術的。

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-06-28
引用第37樓freezefox2012-06-28 15:53發表的“”:
曝光值、對比度通通有關。相就點都要執架啦。唔懶得的。下下jpg直出,唔係個個都咁好技術的。

謝拉傑 <-- 呢條友下下jpeg直出的......
相簿果d全部都係...... 所以唔係好見得人......
哈哈......
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-06-28
引用第36樓謝拉傑2012-06-28 15:41發表的“”:
但係好多時本身鮮艷但影完好淡...... 技術所限...... [表情]

ps 加 skylight filter d色鮮艷好多架
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-06-28
而家我POST 得出黎既大部份都執過
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-06-28
引用第38樓謝拉傑2012-06-28 16:58發表的“”:
謝拉傑 <-- 呢條友下下jpeg直出的......
相簿果d全部都係...... 所以唔係好見得人......
哈哈...... [表情] [表情] [表情]

慢慢啦。只要你係對D 相有要求既人。你自自然然會開始執相。

執下執下,你會愈執愈多的了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-06-28
引用第39樓阿童木2012-06-28 17:07發表的“”:
ps 加 skylight filter d色鮮艷好多架 [表情]

WHAT IS SKYLIGHT FILTER?

PS 有冇架?

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-06-28
呢個OMD就系你之前話出佐然後我可以留意EPL3果部啊?
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-06-28
引用第43樓reve2012-06-28 19:41發表的“”:
呢個OMD就系你之前話出佐然後我可以留意EPL3果部啊? [表情]

係呀!就係呢部啦。