• 4073閱讀
  • 62回復

民陣:40萬人參與遊行 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2012-07-04
引用第43樓klinsmannabc2012-07-04 14:28發表的“”:
簡單D講有兩點
1.攞軍器廠街一點係做sample,但今次大班話唔少人冇經到個到(我自己都唔SURE有冇經到),同埋扲呢點做sample的話完全計唔到中途中途退出的人數…
2.鍾博士扲左上年中途退出個百分比35%出黎跟住乘番今年係經軍器廠街個數,等如今年個數(當然今年都會做TEL訪問,但未開始…)
>>個35%係上年完左7.1之後打TEL問左六千幾人,其中4百幾人去左遊行,當中35%係退出
.......

其實都真係好難計到條數……點計都實有人反對。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2012-07-04
引用第45樓freezefox2012-07-04 15:02發表的“”:
其實都真係好難計到條數……點計都實有人反對。

但個方法有明顯的問題∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2012-07-04
引用第46樓liuming2012-07-04 15:33發表的“”:
但個方法有明顯的問題∼

但民陣個40萬,好似連方法都無話比你聽………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2012-07-04
引用第47樓freezefox2012-07-04 15:51發表的“”:
但民陣個40萬,好似連方法都無話比你聽………

兩件事黎ga wor~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2012-07-04
引用第48樓liuming2012-07-04 15:58發表的“”:
兩件事黎ga wor~

幾多人遊行?

警方:6 萬!(點計?唔知!所以搵鬼信佢!)

民間組織A:8 萬

民間組織B:9 萬

民間組織C :10 萬

以上都可以查到佢地既計算方法。佢地亦樂於公開佢地既計算方法。亦因為公開左計算方法,自然會惹黎諸般批評。因為入便始終係有D 估計既成份。統計既野,只能盡量客觀,盡量貼近事件。好難好精確。否則就唔係統計,係點數。

民陣:40萬(點計?我唔知。有冇人知?我都唔清楚。所以我都唔打算相信。)

好多人又話數字唔重要………咁數字唔重要,何苦又要咁計較D 數字。何苦又要話人地呢樣唔岩個樣唔準?咁究竟數字重要定唔重要先?若然又要批評人地D 數字唔準確,但自己又攞唔出證據證明自己既數字準確,然後又話數字唔重要………喂,咁即係點呀?

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2012-07-04
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2012-07-04
引用第49樓freezefox2012-07-04 19:09發表的“”:
幾多人遊行?
.......

我的意思是港大調查方法上有問題,同民陣數人數的方法正唔正確係冇正接的關係∼∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2012-07-04
引用第51樓liuming2012-07-04 19:16發表的“”:
我的意思是港大調查方法上有問題,同民陣數人數的方法正唔正確係冇正接的關係∼∼ [表情] [表情]

但至少係現時為止,比較客觀既統計方法了………

有更客觀準確的嗎?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2012-07-05
引用第52樓freezefox2012-07-04 20:14發表的“”:
但至少係現時為止,比較客觀既統計方法了………
.......

我傾向同意大班係節目上的講法,即係,你可以講有幾多人行經o個個地方,但唔好嘗試推算整體人數。

至於民陣、警方的計算方法,我覺得同港大的計算方法正確與否無關。情形就好似有個學生犯校規,佢話隔離阿a都有犯規wor,做咩唔捉埋佢一樣。依家唔係小學生嗌交,出事就要拖埋人地一齊講,而係有問題就係有問題。

講返民陣 (事先聲明,我聽返黎ga ja...),我之前做過學聯代表搞過04年的七一遊行(當年係第二年的七一,報稱有50萬人),聽過一個講法係由維園可容納的人數推算出黎。事關六四集會年年都要派蠟燭,六四集會在維園可容納的人數大家心中有個數(但我唔知,o係個大班節目上鍾庭耀話每個球場可以坐9000 - 9500人﹐之後李卓人話企位會可以容納多d),並因此推算維園站立時可容納的人數,加上離開維園的時間及成個遊行的出發時間,可以推算出一個約數。

民陣的計法始終都冇交代過比大家知,老實說,我亦冇咩特別意見,始終人數並唔係我最在意的地方。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2012-07-05
引用第53樓liuming2012-07-05 10:28發表的“”:
我傾向同意大班係節目上的講法,即係,你可以講有幾多人行經o個個地方,但唔好嘗試推算整體人數。
.......

全世界都話唔在意人數,但全世界都同左好多時間黎討論人數。

離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2012-07-05
引用第54樓freezefox2012-07-05 10:53發表的“”:
全世界都話唔在意人數,但全世界都同左好多時間黎討論人數。 [表情] [表情]

至憎D 人成日話唔在意人數

但又好執著咁指出人地計錯人數

遊行唔在意人數咁不如搵一兩個做代表行
叫其他人唔好行啦
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2012-07-05
引用第55樓BVEsun2012-07-05 14:01發表的“”:
至憎D 人成日話唔在意人數
但又好執著咁指出人地計錯人數
.......

你講緊我?

人數對於我並不重要,但對其他人來說可能是重要∼

尤其是特別o係維園出發的參加者,同舉辦遊行的大會∼

而當有人指出一個團體報錯數,是聲譽卅誠信的問題∼

今年仲有報紙指參加人數可愈多,會獲得愈多外國勢力的sponsor~

我勸你睇野要睇闊d睇深d,唔好只係睇d表面野就算∼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2012-07-05
引用第53樓liuming2012-07-05 10:28發表的“”:
.......

我明您話覺得港大果個計法有問題同民陣講既人數係無絕對關係

但之前大家討論開既就係不同人講既不同數字,先會有呢個討論

老fox所說的,正是話even港大既計法被認為有問題而不能盡信,但民陣連講都無講點計,何來得出40萬??

老實講,唔計建制派陣營,if係中立/泛民支持者,其實係唔係民陣話20萬/30萬/40萬/50萬,都會信,或者都會假切係的呢~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2012-07-05
引用第57樓科高蘭尼紐約人2012-07-05 15:46發表的“”:
我明您話覺得港大果個計法有問題同民陣講既人數係無絕對關係
但之前大家討論開既就係不同人講既不同數字,先會有呢個討論
.......

你問我,我都唔知個信字從何說起∼

所以我先至索性唔理個人數∼∼

民陣話有40萬,港大話有12萬,警方話有6萬幾∼

但當中的分別係只有港大民調聲稱自己有準確的計算方法,而最後得出的數字並不精確∼

我都好支持民陣同警方交待一下,否則就真係冇得好爭∼∼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2012-07-05
引用第58樓liuming2012-07-05 16:00發表的“”:
你問我,我都唔知個信字從何說起∼
.......

都是的,講真無論咩陣營都好,作為一個小市民,我諗不論有無遊行,都好難講得出自己認為會有10萬定40萬參與~~