• 1811閱讀
  • 29回復

救人者溺斃 獲救者:關我屁事 網民怒斥一家三口無人性 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-07-06
引用第1樓國球旗2012-07-06 10:36發表的“”:
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20120706/16490127
大陸文化真係好奇怪,救人而死既青年條屍撈上岸後,竟然係俾人圍埋黎用手機影相。 [表情]
.......

香港人都係用電話黎食飯,真係開始要見怪不怪了...
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-07-06
引用第15樓liuming2012-07-06 14:40發表的“”:

你用電話影野食最多咪 share 上 FB
唔通佢地興 share 條屍上 weibo
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-07-06
引用第16樓國球旗2012-07-06 14:44發表的“”:
你用電話影野食最多咪 share 上 FB
唔通佢地興 share 條屍上 weibo [表情]

老老豆豆,影埋呢d野隨時撞"野"...
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-07-06
引用第17樓liuming2012-07-06 14:47發表的“”:
老老豆豆,影埋呢d野隨時撞"野"... [表情]

佢地眼中既死屍 = 我地眼中既壽司咁平常
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-07-06
引用第18樓國球旗2012-07-06 14:50發表的“”:
佢地眼中既死屍 = 我地眼中既壽司咁平常 [表情]

重口味......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-07-06
強國既野關我屁事?  

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-07-06
引用第8樓BVEsun2012-07-06 12:24發表的“”:
落水救人前請先諗下自己泳術如何

你要明白,泳術好既人一樣有機會遇溺的。

表面平靜既河道、溪流,亦可能暗藏風險。就算你好叻游水,唔代表一定無事。

要百分百安全,最佳選擇就係袖手旁觀。

但係,救人如救火,個一刻,你未必會諗到咁多野的。又或者,調轉咁講,如果遇溺既係你或你既親人,你會希望圍係隔離既人勇不顧身咁去救你地,定係考慮下自己既泳術如何?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-07-06
引用第11樓迪克2012-07-06 13:15發表的“”:
曲線串強國o者

希望如此吧。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-07-06
引用第15樓liuming2012-07-06 14:40發表的“”:

影食物又點同呢?影食物係將開心野分享比朋友知。你或者覺得無聊,但至少唔係害人既事。

宜家咁樣影個死者,連基本尊重都無。豈能與一般POST 相上FB 既行為比較?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-07-06
唔係縛住條屍要家屬比錢先撈番上來算好了
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-07-06
引用第23樓freezefox2012-07-06 15:34發表的“”:
影食物又點同呢?影食物係將開心野分享比朋友知。你或者覺得無聊,但至少唔係害人既事。
.......

其實我覺得而家好多人一旦覺得開心同唔開心既事...
大部份唔關自己既事...有理無理都會拎部相機出黎影...
仲要馬上post上網黎一個所謂既分享!

其實有時你好開心既事...會比人覺得係你在'原'耀...
但當某d人影倒有唔開心既事時...就會以第三者身份批評事件...

但其實'原'耀又好...批評又好...而家既社會已經好難去介定乜野為之無聊...乜野為之分享...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-07-06
唉....可悲
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-07-06
r.i.p.

從新聞黎睇... 佢既死的確唔關果一家三口唔搵救兵事..
因為在場都一直有人落去救番死者

不過, 人地救番你, 無啦啦因你而死,
你做下樣都無難過, 咁真係點都講唔通~
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-07-13
湖南80後鄧錦傑捨身救人溺斃,當日曾拋下一句「關我屁事」而離開現場的獲救一家人,在隱匿多日後、終被鄰居舉報,並於前天在公安「押」送下,在死者頭七之日前往鄧家道歉,三人在遺像前叩首痛哭說:「對不起!」並待了約十分鐘就走人。

廣州《羊城晚報》
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-07-13
引用第28樓國球旗2012-07-13 11:31發表的“”:
湖南80後鄧錦傑捨身救人溺斃,當日曾拋下一句「關我屁事」而離開現場的獲救一家人,在隱匿多日後、終被鄰居舉報,並於前天在公安「押」送下,在死者頭七之日前往鄧家道歉,三人在遺像前叩首痛哭說:「對不起!」並待了約十分鐘就走人。
廣州《羊城晚報》
[表情] [表情] [表情]

個一家人當然係無人性!但無人性唔係犯法,公安又無權插手「押」佢地去道歉架喎。