• 3971閱讀
  • 73回復

港爆冷膺全球最宜居城市 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-07-06
http://hk.news.yahoo.com/%E6%B8%AF%E7%88%86%E5%86%B7%E8%86%BA%E5%85%A8%E7%90%83%E6%9C%80%E5%AE%9C%E5%B1%85%E5%9F%8E%E5%B8%82-220917139.html

(綜合報道)(星島日報報道)香港籠屋、棺材房、劏房滿布,「窮人恩物」上車盤也售四百萬元,在西方標準下,卻是二○一二年全球最宜居城市。英國經濟學人智庫調查「全球宜居城市指數」發現,樓價有升無跌的香港今年「爆冷」膺榜首,去年排第一的墨爾本卻跌出二十大,原因是審核標準新增了綠色空間、自然及文化資產、污染等項目,香港因「郊野公園近在咫尺」而跑出!

新增標準 排名大兜亂

英國《經濟學人》旗下的經濟學人智庫,今年以比賽形式選出「全球宜居城市指數」的排名標準,結果新增了七項與空間有關的標準,包括綠色空間、城市擴張、自然及文化資產、污染、孤立程度等。

更改標準後,排名次序也「大兜亂」,結果香港成為二○一二年「全球最宜居城市」,跑贏加拿大的溫哥華、多倫多等榜首「常客」。《經濟學人》解釋,香港居住空間雖有限、交通擠塞、珠三角排污又嚴重影響香港空氣,但香港仍有不少綠色空間,郊野公園近在咫尺,加上香港位於亞熱帶的島嶼之上,可供開發的平地不多,故以可使用的空間比例計算,香港反而超越其他城市。

溫哥華竟20大不入

排名第二位為荷蘭阿姆斯特丹,第三位是日本大阪,美國華盛頓則排名第十四位。相較去年的排名,首位是澳洲墨爾本,排第二是音樂之都奧地利的維也納,第三是溫哥華,今年這三個城市卻連二十大也不入;北美城市中能躋身十大排名的只剩多倫多,不過相較去年排名已急跌四位。

新標準令外界質疑,新增審核「文化資產」又以城市擁有多少世界文化遺產數目為標準,因此令法國巴黎和德國柏林等歷史感強之地,排名較前。不過,中國城市如北京、上海、成都等地文化歷史感亦強,卻連排名也沒有。記者 洪藹婷
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-07-06
笑鳥∼
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-07-06
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-07-06
如果作為有錢人

香港的確係全球最宜居城市之一
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-07-06
綠色空間、自然及文化資產、污染等項目,香港因「郊野公園近在咫尺」而跑出!

我地係呢幾方面有優勢咩?

我見到既係無綠色空間,無自然文貨資產,污染愈黎愈嚴重,一年無幾多日見到藍天………

郊野公園近?人地歐美D 大城巿,全部係巿中心都有個大大既公園或者湖泊。我地?講緊九龍公園定維園呀?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-07-06
唔係丫...香港真係幾好架...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-07-06
其實城市點宜居都唔夠鄉郊宜居

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-07-06
岩既, 樣樣都方便

只不過心靈上反比咁解....
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-07-06
引用第4樓freezefox2012-07-06 12:06發表的“”:
綠色空間、自然及文化資產、污染等項目,香港因「郊野公園近在咫尺」而跑出!
我地係呢幾方面有優勢咩? [表情] [表情] [表情]
.......

對我黎講,香港少左污染已經好滿足
我鼻敏感差唔多日日發作

離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-07-06
算吧啦!!!!!!!!!!!!

this city is dying!!!!!!!!!!!!!!!!!!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-07-06
引用第4樓freezefox2012-07-06 12:06發表的“”:
.......

你屋企望落去都好靚丫.....
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-07-06
引用第10樓廢托2012-07-06 13:14發表的“”:
你屋企望落去都好靚丫..... [表情]

人工造林
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-07-06
.......

我諗同時有山又有海係一個優勢, 但段估佢地冇咁既人力物力親自黎香港感受下變哂石屎路既行山徑同埋飄浮垃圾的珊瑚屍骸海灘........如果佢地有人黎到, 相信未上山下海, 只係吸兩口充滿礦物既空氣已經可以調頭買回程機票..............更加唔駛話佢地知最宜居住城市九成人間屋都唔係自己既...........
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-07-06
.......

你去西貢要幾耐丫?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-07-06
引用第10樓廢托2012-07-06 13:14發表的“”:
你屋企望落去都好靚丫..... [表情]

咁我唔否認既。

但對於好多香港人黎講,佢地寧願樓下係商場,而唔寧願樓下係山坡。

其實所謂「最宜」……都係睇人既。有人喜歡大自然,有人鐘意夜生活,好難一概而論既又。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!