• 3959閱讀
  • 73回復

港爆冷膺全球最宜居城市 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-07-06
引用第13樓ArSo2012-07-06 13:26發表的“”:
你去西貢要幾耐丫?

九個字到。開車喎。

搭公共交通工具你無一個鐘以上唔駛諗。仲要星期六日一定塞餐死!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-07-06
不過,話分兩頭!香港又真係算係福地黎架啦。雖然係甚麼綠色空間、私人空間、文化產業各方面都不提也吧。但其他方面你唔可以話佢唔係世界之最。

首先,呢到幾乎可以話無天災。地震、海潚、山火爆發。通通無我地份。核危機係人禍,唔係天災。

其次,呢到雲集世界美食。你鐘意食邊國家既菜式都有。唔係話去咩大酒店或高級食府喎,普通平民化既餐廳都有好多極美味的選擇。

呢到買野又平。物質生活極之豐富。大家都唔係咩富有人家,係咪。但大家睇睇自己身上既,身邊既,物質上既滿足真係足以令其他歐美國家既人都十分羡慕架。唔駛講咩,淨係手機既新、快、同靚,外國人都睇到目定口呆!

係外國,其實唔係個個大城巿都有咁多夜生活架。好多地方入黑後就無野好做架啦。德國呢類國家,星期日無鋪頭開架。悶到發荒架。我地24小時可以出街,周圍都有食店。鋪頭開到夜一夜。方便兩個字係全世界黎講真係首屈一指架。外國望塵莫及。

物質層面真係無可挑剔。

我地係心靈空虛D ,精神生活枯竭D 咁解囉………

離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-07-06
冇乜天災之外我唔覺有幾好..

''郊野公園近在咫尺'' 都算係好處
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-07-06
雖然自己唔係去好多地方了解, 但確實比較上我又真係好享往係香港居住環境.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-07-06
引用第18樓bbq9032012-07-06 15:57發表的“”:
雖然自己唔係去好多地方了解, 但確實比較上我又真係好享往係香港居住環境. [表情]

因為慣左者。

離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-07-06
引用第16樓freezefox2012-07-06 15:47發表的“”:
不過,話分兩頭!香港又真係算係福地黎架啦。雖然係甚麼綠色空間、私人空間、文化產業各方面都不提也吧。但其他方面你唔可以話佢唔係世界之最。
首先,呢到幾乎可以話無天災。地震、海潚、山火爆發。通通無我地份。核危機係人禍,唔係天災。 [表情]
.......

認真,我覺得HK D野真係好極端

好既就十分好
差既就十分差

我上次問我學校個外國老師,佢黎左HK 幾個月,佢話就係交通太方便,D廢氣搞到佢成日咳,結果佢七月去英國到教 ,同埋我問佢整體對HK感覺如何,佢答我:Hong Kong something is very good , something is very bad !!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-07-06
一句講哂, 又愛又恨~~
香港本來係好好的, 真係福地, 咩都有, 我好榮幸可以係呢度成長, 但之後的城市發展卻竟然係越來越一塌糊塗.......搞到越來越失望................oh~~~~唔只一句了~~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-07-06
引用第21樓麻凡2012-07-06 16:18發表的“”:
一句講哂, 又愛又恨~~
香港本來係好好的, 真係福地, 咩都有, 我好榮幸可以係呢度成長, 但之後的城市發展卻竟然係越來越一塌糊塗.......搞到越來越失望................oh~~~~唔只一句了~~~ [表情]

上世紀80年代既黃金歲月
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-07-06
引用第15樓freezefox2012-07-06 15:39發表的“”:
九個字到。開車喎。
.......

一個鐘到郊野公園/海灘/行山/露營/野外活動地點wor

你應該對比郊野公園
唔係人地d中央公園
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-07-06
引用第22樓國球旗2012-07-06 16:21發表的“”:
上世紀80年代既黃金歲月 [表情]

真係好嚮往果個年代, 咩都起飛, 百花齊放, 機遇處處, 社會融和, 人性味濃, 人們接受新事物程度極高, 唔會事事投訴......
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-07-06
引用第24樓麻凡2012-07-06 16:44發表的“”:
真係好嚮往果個年代, 咩都起飛, 百花齊放, 機遇處處, 社會融和, 人性味濃, 人們接受新事物程度極高, 唔會事事投訴...... [表情]

當年既人,只要肯捱肯做,雖然未必一定發達,但要中產就唔難達到。
而家,財富側埋一邊,你要開舖都俾人加租加到你走。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-07-06
引用第18樓bbq9032012-07-06 15:57發表的“”:
雖然自己唔係去好多地方了解, 但確實比較上我又真係好享往係香港居住環境. [表情]

x 2...

我雖然叫做去過幾多地方...亦見識唔少其他國家既野...

但我仍然鐘意香港...i love H.K...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-07-06
引用第17樓魚蛋2012-07-06 15:47發表的“”:
冇乜天災之外我唔覺有幾好..
''郊野公園近在咫尺'' 都算係好處 [表情]

"郊野公園近在咫尺"當然係好處la...
好多外國人好鍾意黎香港行山∼
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-07-06
我成日都覺得D人話香港幾差幾差既係因為連了解香港都未做到…
住港島唔入新界,去九龍已經覺得好遠
住新界既又唔出港島,又覺得遠
衰D既住柴灣過左筲箕灣都已經話遠

但其實好多時遠極都只係一個鐘車程…
自己身處個咁既福地就停留喺自己o個區
之後就話外國生活點好點好……
外國如果夠膽咁生活法唔駛一個月都餓鬼死啦……

香港除左住屋、空氣差D之外好多野都係好好…
幾乎係全世界多人住既地方既優點都包晒…

真係唔覺有幾爆冷…
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-07-06
我覺得空氣差呢一點已經做唔倒第一.....

當然住係香港係好方便, 公共交通一流, 肚餓落樓就有野食.....