• 3978閱讀
  • 73回復

港爆冷膺全球最宜居城市 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2012-07-07
引用第37樓6192012-07-06 19:11發表的“”:
痴線.我番左黎香港幾日.一番黎日日個鼻勁痕.係咁打乞痴同感冒.我就快頂唔住

x2
我係澳洲返黎第一晚 個鼻即刻痕
但係果邊我完全冇發生過
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2012-07-07
交通香港一定屈哂機....
起碼過馬路, d 車唔會亂黎... 有d 已發展既城巿, 行人綠燈都俾車轉灣過, 其實幾危險..
同埋方便程度, 你話一個鐘先去到西貢好遠, 但人地要由城巿去到一個公園可能講緊兩三小時...
總括黎講, 密度高反而令香港係地理/交通上有一定程度既優勢...

治安, 香港都算係咁架la, 唔計佢香港公安果d 野, 香港都算保障到人生安全
同埋佢治安包括埋佢d 警察係咪公平, 香港d 警察, 起碼都以人命為先, 唔會亂黎

香港亦都無乜厲害既天災, 俾你最叻都係打十號風, 沖到個記者行唔郁已經話好大風..
人地d 城巿, 隨時搞出人命...

不過... 對我黎講, 最重要都係方便..
基本上, 由一個地方去另一個地方, 俾盡兩個鐘點都去得到 (差不多係天水圍去柴灣之類..搭鐵 2hrs 應該ok la)
同埋買野又方便, 搭車, 樣樣都方便.....
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2012-07-07
引用第44樓him2012-07-07 01:21發表的“”:
空氣質素 - 市區60- / 其他75
咁鬆手!
.......

可能我少去重災區
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2012-07-07
引用第43樓真秘密2012-07-07 00:25發表的“”:
香港..我嘗試將個人感受數字化(100分滿分)
天災問題 - 95+
天氣問題 - 80
治安問題 - 80+
.......
天氣雖然冇天災, 但平時真係熱到抽筋
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2012-07-07
引用第48樓ryan_kewell_72012-07-07 04:06發表的“”:
天氣雖然冇天災, 但平時真係熱到抽筋 [表情]

外國仲熱…
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2012-07-07
引用第49樓liuming2012-07-07 10:46發表的“”:
外國仲熱… [表情] [表情]
睇下同邊度比較囉, 我住果度得七月八月叫熱, 其他日子都係著長袖/外套...
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2012-07-07
引用第45樓him2012-07-07 01:22發表的“”:
x2 [表情]
我係澳洲返黎第一晚 個鼻即刻痕
但係果邊我完全冇發生過

x3
英國返到黎第二日出街、個鼻入面已經好多污垢 + 黑頭
係個邊可以成個星期唔洗撩鼻
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2012-07-07
You think Hong Kong's air pollution is serious?
Go and visit Beijing
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2012-07-07
引用第52樓goldenhk2012-07-07 13:39發表的“”:
You think Hong Kong's air pollution is serious?
Go and visit Beijing [表情] [表情] [表情]

Compare to hell, everything are better
離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2012-07-07
引用第53樓ArSo2012-07-07 15:28發表的“”:
Compare to hell, everything are better

Just saying, Hong Kong's pollution is not that bad when comparing to mainland.

Also, in terms of environment, Hong Kong is a lot cleaner than most of the cities I saw in the US.
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2012-07-07
引用第40樓智者2012-07-06 20:04發表的“”:
其實窮人有幾可睇economist.......所以個list一定係比有錢佬睇 [表情]

sad but true
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2012-07-07
引用第54樓goldenhk2012-07-07 16:02發表的“”:
Just saying, Hong Kong's pollution is not that bad when comparing to mainland.
Also, in terms of environment, Hong Kong is a lot cleaner than most of the cities I saw in the US.

大陸d河 一個星期七日
日日唔同色

點比?
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2012-07-07
引用第48樓ryan_kewell_72012-07-07 04:06發表的“”:
天氣雖然冇天災, 但平時真係熱到抽筋 [表情]

天氣黎講,香港全年溫度始終都係5~35度範圍內,比起好多國家好得多了
而且仲有一日之內ge溫差問題..
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2012-07-07
引用第57樓真秘密2012-07-07 21:46發表的“”:
天氣黎講,香港全年溫度始終都係5~35度範圍內,比起好多國家好得多了 [表情]
而且仲有一日之內ge溫差問題..

認真
我好憎香港天氣
可能我個人問題,我好憎又熱又「局」
特別係熱,我20度都可以出晒汗
所以我鍾意EUROPE果邊得零度到十幾度既天氣
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2012-07-08
歐洲夏天熱到痴線

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014