• 3497閱讀
  • 60回復

跟進倫奧轉播權新聞區∼ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-07-10
http://hk.news.yahoo.com/%E7%84%A1%E7%B7%9A%E4%B8%8D%E6%8E%92%E9%99%A4%E7%9B%B4%E6%8E%A5%E7%88%AD%E5%8F%96%E5%A5%A7%E9%81%8B%E6%92%AD%E6%98%A0%E6%AC%8A-084300574.html

無線不排除直接爭取奧運播映權

三間電視台就奧運播映權談判,無線和亞視表示,跟有線電視的談判,已經中止。無線電視更表示,做好準備,直接與國際奧委會展開談判。

無線對外事務科高級經理何惠嫦表示,不評論國際奧委會是否正介入爭端,但表示無線不排除直接向國際奧委會爭取轉播權。

亞視則繼續對播放奧運仍持開放態度,但必須先解決廣東落地播映權問題。

有線電視昨發表聲明指,早前已請求國際奧委會協助,現正等待其與內地指定奧運播放機構央視商討結果,以期解決因亞視國際台已「落地」廣東省珠三角地區,若在港播放奧運,內地電視網絡可能會接收到奧運節目,招致央視反對的問題;又希望亞視在問題解決後,能以香港觀眾的利益為依歸,立即與有線簽訂協議在國際台轉播賽事。

商務及經濟發展局長蘇錦梁回應說,希望三家電視台以正面、積極、務實的態度解決問題,政府仍希望市民可以在免費電視觀賞倫敦奧運。

蘇錦樑指出,就奧運播映權談判,三間電視台已經加強溝通,政府不適宜加入,並相信問題會得到解決。他重申,由於奧運播映權屬商業運作,政府不適宜介入。

《南華早報》引述消息透露,如果談判不成功,國際奧委會可能會繞過有線,直接與無線或亞視(甚至同時與兩台)商定轉播事宜。但消息人士也預計,國際奧委會應不會再向一家電視台免費授予轉播權,因此談判仍有必要。
[ 本文被liuming在2012-07-10 17:41重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-07-10
宜家都七月中,仲未傾掂數………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-07-10
引用第1樓freezefox2012-07-10 17:38發表的“”:

間間台都諗縮數∼

計我話中國拎咁多牌,政府真係應該一早出手拎個轉播權返黎∼

事關香港人睇奧運真係好過你硬銷國民教育∼

劉翔當年拎百一米欄我開心到訓唔著∼
在線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-07-10
引用第1樓freezefox2012-07-10 17:38發表的“”:

傾唔成,最蝕果個都係有線姐

兩間免費台而家食住花生睇有線hihi...隨時有線要同無線亞視買時間黎播
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-07-10
引用第3樓英俊2012-07-10 17:44發表的“”:
傾唔成,最蝕果個都係有線姐 [表情]
兩間免費台而家食住花生睇有線hihi...隨時有線要同無線亞視買時間黎播 [表情] [表情]

有線點都上晒客,廣告又傾實晒∼

依家係"lam"盡d著數姐∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-07-10
引用第3樓英俊2012-07-10 17:44發表的“”:
傾唔成,最蝕果個都係有線姐 [表情]
兩間免費台而家食住花生睇有線hihi...隨時有線要同無線亞視買時間黎播 [表情] [表情]

點解?傾唔成有線都會照播架。唔係既咩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-07-10
引用第2樓liuming2012-07-10 17:43發表的“”:
間間台都諗縮數∼
.......

係囉。係呢到加強D 人既愛國情緒,好過你硬推個D 低智國民教育啦。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-07-10
http://hk.news.yahoo.com/%E7%9B%9B%E5%93%81%E5%84%92%E6%89%BF%E8%AA%8D%E6%9B%BE%E8%88%87%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%A5%A7%E5%A7%94%E6%9C%83%E6%BA%9D%E9%80%9A-092200506.html

盛品儒承認曾與國際奧委會溝通

星島日報

三間電視台就奧運播映權談判,無線和亞視表示,跟有線電視的談判,已經中止。無線電視更表示,做好準備,直接與國際奧委會展開談判。

亞視則繼續對播放奧運仍持開放態度,但必須先解決廣東落地播映權問題。

亞視指出,由於廣東省落地播映權問題未解決,已經和有線暫時終止商討。亞視執行董事盛品儒承認,曾與國際奧委會溝通,他認為,情況隨時有轉機。
在線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-07-10
引用第5樓freezefox2012-07-10 17:46發表的“”:
點解?傾唔成有線都會照播架。唔係既咩?

奧委會規定免費台一定要有得播,令到所有人都有得睇
在線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-07-10
講真而家無線做法都幾霸道,用錢唔夠有線爭黎買播映權

而家就直接走去奧委會諗住R個播映權返黎

錢又唔洗比,但又有得播
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-07-10
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
在線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-07-10
引用第10樓煙花2012-07-10 18:05發表的“”:
比亞視播咪得...點都唔會益無線啦..

而家奇就奇在亞視同無線而家連成一線
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-07-10
引用第10樓煙花2012-07-10 18:05發表的“”:
比亞視播咪得...點都唔會益無線啦..

亞視因為有o係內地落戶∼
同內地的轉播權相抵觸,唔播得∼
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-07-10
咁多人上左cable 睇唔到咪
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-07-10
引用第8樓英俊2012-07-10 18:02發表的“”:
奧委會規定免費台一定要有得播,令到所有人都有得睇

但宜家係無線佢地「中止談判」喎。到時有線係咪都會播架啦。唔會因為咁而唔播架係話?