• 14489閱讀
  • 342回復

[動漫][漫畫推介]王者天下-中國古代戰爭故事 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-07-10
— 本帖被 迪神 設置為精華(2012-09-12) —
《王者天下》是漫畫家原泰久於2006年開始在集英社雜誌《周刊YOUNG JUMP》上連載的漫畫,2012年2月連載單行本第25冊。

概要

故事以未曾經歷統一、戰亂不止的中國戰國時代為舞台,主人公李信是一位秦國的少年,他因為戰亂而失去雙親,並在收留自己的里長家裡過著奴隸一樣的生活。里長家裡收留了兩名戰爭孤兒信和漂。然而,身為孤兒的信和漂並沒有因為身份的卑賤而失去志向,反而這戰事頻繁的亂世中,立志要成為大將軍,兩人一同苦練武功。他們以成為名震天下的大將軍為目標,每日磨練自己,等待機會建功立業。某天,漂被帶入宮中任官。及後瀕死的漂回到家中,信在漂指引下,見到了因為政變而被追殺的秦國大王嬴政,他戎馬天下的人生便由此拉開了序幕……
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-07-10
我偏好既戰爭故事,講李信與秦始,即系0個個話20萬兵夠滅楚,但系被人大敗,最後由王翦帶60萬滅楚統一中國~

由細講起,呢家睇到涵谷關
有血(好多....)有淚有戰略有史實再加虛構~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-07-10
引用第1樓tc22182012-07-10 19:48發表的“”:
我偏好既戰爭故事,講李信與秦始,即系0個個話20萬兵夠滅楚,但系被人大敗,最後由王翦帶60萬滅楚統一中國~
由細講起,呢家睇到涵谷關
有血(好多....)有淚有戰略有史實再加虛構~
[表情]

oh~估唔到李信都有得做主角, 王翦善終的大恩人~~~

唔知會唔會繼續講到佢曾曾曾孫李廣, 飛將軍的故事似乎更熱血~~~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-07-11
引用第2樓麻凡2012-07-10 23:28發表的“”:
oh~估唔到李信都有得做主角, 王翦善終的大恩人~~~ [表情]
唔知會唔會繼續講到佢曾曾曾孫李廣, 飛將軍的故事似乎更熱血~~~ [表情]

咪就系估唔到,但系又幾好睇
應該就唔會去到李廣
呢家都25話仲系講到5國合縱聯盟打涵谷
未有耐統一,李信仲系一個千人將

故事仲會講埋秦王對呂不偉既內亂戰
應該仲有排,暫時未爛~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-07-11
引用第3樓tc22182012-07-11 06:41發表的“”:
咪就系估唔到,但系又幾好睇
應該就唔會去到李廣
呢家都25話仲系講到5國合縱聯盟打涵谷
未有耐統一,李信仲系一個千人將
.......

可以考慮睇下喎~
呢段歷史其實好好睇, 好多天才級武將, 超級戰神白起應該不在故事之中?
不過真係好奇點解選李信, 李信時期的天才仲有性情相反的父子王翦老伯及王賁,
冇人記得佢係將才只記得佢枝筆的蒙恬, 甚至司馬錯等...
甚甚至隔離國的天才中的低能仔趙括同偏執佬廉頗...等等等, 似乎都更有故事性?
嗯.........應該係史書談及李信的著墨較少, 可供作者發揮創作的空間較多, 可任意塑造性格...
咦? 但李信都係名門之後喎, 成長期應該不太艱辛??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-07-11
好似幾正咁喎。網上有得睇未?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-07-11
引用第4樓麻凡2012-07-11 09:43發表的“”:
可以考慮睇下喎~
呢段歷史其實好好睇, 好多天才級武將, 超級戰神白起應該不在故事之中?
不過真係好奇點解選李信, 李信時期的天才仲有性情相反的父子王翦老伯及王賁,
冇人記得佢係將才只記得佢枝筆的蒙恬, 甚至司馬錯等...
.......

白起系故事既神話,就好似海賊王既roger
王翦身份好特別....
王賁同蒙恬系同期既亦敵亦友
廉頗系連接兩代既文物
基本上你睇下就知,李信0系故事出身一D都唔高貴
系最最最下層開始
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-07-11
引用第5樓freezefox2012-07-11 12:05發表的“”:
好似幾正咁喎。網上有得睇未?

睇緊啦~ 我睇左成半年有多喇~

http://www.dm5.com/manhua-wangzhetianxia/
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-07-11
引用第6樓tc22182012-07-11 15:58發表的“”:
白起系故事既神話,就好似海賊王既roger
王翦身份好特別....
王賁同蒙恬系同期既亦敵亦友
廉頗系連接兩代既文物
.......

ok, 我已經打算睇了, 李信唔係李耳的後代嗎? 睇黎又係果d富不過三代中落了~~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-07-11
超正....我詞窮...唔識點形容

總之...好正
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-07-12
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-07-12
尋晚漏夜睇左一卷,OK 喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-07-12
宜家係咪大部份人都用DM5 呢個網睇漫畫?

有冇D 可以好似APPS READING WORLD 既可以下載埋架?

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-07-12
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-07-12
引用第13樓煙花2012-07-12 12:17發表的“”:
睇到15卷....睇到天光6點先訓...
攪到今日返工遲到 [表情]

傻架?