• 8726閱讀
  • 229回復

[中國]從廈門來回了... (14頁 post左幾張相...) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2012-08-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:619 係呢到住架喎。 (2012-08-10 16:41) 

你仲記得我係到最衰我今年暑期工都係星期6日唔係可以一齊踢波
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2012-08-20
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2012-08-20
頂! 打完一大輪無哂...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2012-08-20
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2012-08-20
唔知你有冇睇過discovery頻道介紹廈門冇睇過既我俾條link你睇.
http://v.youku.com/v_show/id_XNDA2Njk4ODky.html
http://v.youku.com/v_show/id_XNDEyMjk1Mzky.html
http://v.youku.com/v_show/id_XNDA0NTQxMjAw.html

雖然入面有d既白痴同無聊.不過可以睇下.
入面有集美學村龍舟池,土樓,環島路(呢個真係幾靚既.你可以沿住環島路踩單車都係唔錯嫁)
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2012-08-20
回 煙花 的帖子
煙花:仲有咩特色野食/好食o既野介紹下~[表情] (2012-08-20 16:46) 

例如:拌面,扁食(呢2個我幾鍾意食),面線糊,內棕,海蠣煎,土笋凍,當然去廈門一定要去食海鮮啦.宜家好似仲有個台灣夜市小食街.有好多台灣美食.其實我覺得台灣美食同廈門果d都係差唔多.
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2012-08-20
回 619 的帖子
619:如果你係睇左第一次覺得幾靚你都可以去既.因為集美學村個航海學院拍. (2012-08-20 16:40) 

我沒有睇第一次...

不過集美學村離機場好近...
而家唔知落機先去...還是之後再去...

我得4日時間...1日去左土樓...
半日至1日入鼓浪嶼...(仲要在國慶假期之時...我知人一定多到爆)
1日去廈大...曾厝<(唔知點發音)安同木棧橋(cycling)...胡里山...

時間有限...真係唔知去得邊處...

鎮邦路月華沙茶面幾近我住既酒店...

多謝你先...廈門係唔係多數講閩南話?

機場坐巴士去大中路就腳嗎? 如果坐的士又遠唔遠?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2012-08-20
回 619 的帖子
619:唔知你有冇睇過discovery頻道介紹廈門冇睇過既我俾條link你睇.
http://v.youku.com/v_show/id_XNDA2Njk4ODky.html
http://v.youku.com/v_show/id_XNDEyMjk1Mzky.html
http://v.youku.com/v_show/id_XNDA0NTQxMjAw.html
....... (2012-08-20 16:54) 

tks! 回家再慢慢睇下...

仲有9月尾天氣點呀? 會唔會比香港涼d?

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2012-08-20
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2012-08-20
回 619 的帖子
619:例如:拌面,扁食(呢2個我幾鍾意食),面線糊,內棕,海蠣煎,土笋凍,當然去廈門一定要去食海鮮啦.宜家好似仲有個台灣夜市小食街.有好多台灣美食.其實我覺得台灣美食同廈門果d都係差唔多. (2012-08-20 17:00) 

睇d報導話唔好去廈門食海鮮...因為而家d海鮮店專搵旅遊笨...劈友咁話...

有無咩海鮮又平又好食呀?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2012-08-20
回 煙花 的帖子
煙花:[表情]
國慶去會唔會搵命博.... (2012-08-20 17:06) 

我唔用呢d日子去...幾難有時間短程遊...

12月 x'mas同新年既日子...
我請倒假的話...就唔會去幾日既地方了...

離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2012-08-20
我覺得坐車係平囉.如果係深圳坐車240左右.有商務車.同床位車.通常夜晚8點幾9點開.第2日朝早6點左右到.廈門番深圳就10點幾開第2朝6點半到深圳.其實有時我訂機票早d訂係深圳坐.單程都係5百幾左右

行程:鼓浪嶼買個套票可以去哂所有島上景點.都可以玩到一日.其實要去就快喇.因為政府要限制島上人數好似以後去果到一日有限人數.仲要俾150蚊好似.我通常鼓浪嶼番去都係坐快艇好似10蚊.又快又好玩.夜晚可以係中山路食下小食.果到有間星巴克.你可以坐係果到睇住鼓浪嶼夜景飲下野.

仲有廈門有個怪坡.係廈門一個特色景點.去完可以落去環島路.因為幾近下.
環島路係一個幾靚既地方.因為係海邊.我有時候都係海邊燒野食.你可以踩單車沿住環島路踩(我覺得真係幾好.)咁就一個下午喇.
跟住又可以去廈大同南普陀睇下.因為都係附近

去土樓又可以用左一日.廈門坐車去土樓我記得好似係2,3個鍾左右

去集美學村又可以用一個下午參觀

[ 此帖被619在2012-08-20 17:13重新編輯 ]
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2012-08-20
回 sun 的帖子
sun:睇d報導話唔好去廈門食海鮮...因為而家d海鮮店專搵旅遊笨...劈友咁話...
有無咩海鮮又平又好食呀? [表情] (2012-08-20 17:07)

果個新聞唔係話海南島.海鮮我要諗諗先.
千其唔好係鼓浪嶼食海鮮
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2012-08-20
回 sun 的帖子
sun:我沒有睇第一次...
不過集美學村離機場好近...
而家唔知落機先去...還是之後再去...
....... (2012-08-20 17:01) 

你住咩酒店呀??
廈門你講普通話就得.
巴士去中山路得呀.不過有d耐我覺得.的士都係30蚊左右
離線619
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2012-08-20
回 煙花 的帖子
煙花:[表情]
國慶去會唔會搵命博.... (2012-08-20 17:06) 

國慶同勞動節真係搵命博...我試過勞動節去鼓浪嶼.你想行都難行.勁多人..