• 2075閱讀
  • 15回復

[歐洲]西班牙首都-馬德里 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-08-19
— 本帖被 煙花 執行加亮操作(2012-08-28) —
今年去左一次西班牙之旅,重点为马德里同巴塞,马德里简单D,所以选摘先讲马德里。马*(懒人所以后面简写马*=马德里) 比我既感觉系一个好古典既小城。无错,呢个地方其实好细,3日够晒玩。

语言: 英文基本上都通用,比较老一辈既先会唔识讲。
钱币: 欧罗
交通: 呢个城市交通好方便,地铁基本上去晒要既地点,仲好平!!建议大家买一个用10次既地铁PASS,我记得系12欧,用完再买~ 单次用既飞系1.5欧~ 机场到市区会比较贵,好似5-6欧
小tips.....傳說中西班牙強盜我無遇到,不過大家都系要小心,因為聽聞唔系偷,系搶!!系4-5個人黎搶!同埋西班牙搶劫如過唔傷人,搶既野唔過一過價值系可以無罪釋放,所以大家要留意!!搶劫既系北非摩洛哥上去既黑人,有男有女,如果大家見到一班呢種人要特別留意!

首先讲最贵既....住宿!!
西班牙既酒店都唔平,基本上分三大类,贵,远,烂......3选1!!不过~ 经过我不断搜索下,发现左所为既 Apart-hotel。Apart-hotel系当地人将Apartment改成酒店租出,形色就同酒店一样,不过平民化~ 地点亦都比较接紧市中心!我当时租既大约60欧一晚,即系大概600HKD
外面就系市中心SOL

入面亦好光鲜~
[
[ 此帖被tc2218在2012-08-19 08:19重新編輯 ]
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-08-19
進一步講解交通~

下面系地鐵地圖~

SOL系市中心,所以大家注意盡量揀呢區既地方住會比較方便~
機場系右上面既粉紅色線,地鐵站SOL去大概45分鍾
7號橙線有一個站叫Avenida de America,呢個站可以買大巴飛去其他城市例如巴塞,華西,西維牙等等~ 去巴塞30歐,坐6小時,相比150歐火車同更貴既機票呢個系唔錯既選摘。我揀左坐半夜班車,順便0系車訓,閒埋一晚酒店錢~
10號藍線有必去既Santiago Bernabeu
紅線系主要境點,市中心SOL,皇宮既OPERA,大公園Retiro都0系上面

或者大家想自己渣車可以玩下呢個~ 我見都幾得意~ 不過都唔平,一日要100歐,一小時要35歐

http://www.gocartours.com/
[ 此帖被tc2218在2012-08-19 08:41重新編輯 ]
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-08-19
第一站皇宫
坐落市中心西面,OPERA应该系最近既地铁站
入场费3-11欧,在于你要睇边个馆
建言早去买飞入场,因为好长龙,夜晚再去影下外面~
时间应该系早上10-8/9PM,视附季节,亦有因为大节唔开,所以要留意

排队既时候出现既歌神!!仲有CD卖!!

皇宫广场

背面
[imghttps://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/541182_10150764941110914_1187238246_n.jpg[/img]
附近境色

PLAZA DE MAYOR

古式古香既市集,卖好多游客精品,买手信必去地点。特别礼拜日会有全欧州最大既露天跳蚤市场。其中特别系有全世界各种年代既邮票同钱币。好多香港既我都未见过,连古代刀币,日军军票都有!!

[ 此帖被tc2218在2012-08-19 09:05重新編輯 ]
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-08-19
reserve
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-08-19
reserve
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-08-19
reserve
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-08-19
呵………太陽遊記出來了!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-08-19
哎∼∼

我係EASTER個陣都同屋企人去左~~ 入面既地方好懷念

留名支持
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-08-19
留名
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-08-19
回 托利斯 的帖子
托利斯:哎∼∼
我係EASTER個陣都同屋企人去左~~ 入面既地方好懷念
留名支持[表情]  (2012-08-19 14:06) 

當時你玩左幾日?? 有無睇波??
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-08-19
回 freezefox 的帖子
freezefox:
呵………太陽遊記出來了![表情] [表情] [表情]  

唔好0甘啦~~ 我盡量少出女相喇~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-08-19
回 tc2218 的帖子
tc2218:唔好0甘啦~~ 我盡量少出女相喇~ [表情] (2012-08-19 15:09) 

唔得!我地熱愛曬太陽架!

離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-08-19
回 tc2218 的帖子
tc2218:當時你玩左幾日?? 有無睇波?? (2012-08-19 15:08) 

玩左4日3夜

去左睇皇馬對APOEL 場歐聯

本來想去埋馬體會個度 買d紀念品、不過去到太夜已閂門

馬體會個面 比起市中心 感覺優閒好多、同埋住宅比較高級少少
[ 此帖被托利斯在2012-08-19 17:50重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-08-20
因為聽聞唔系偷,系搶!!系4-5個人黎搶!同埋西班牙搶劫如過唔傷人,搶既野唔過一過價值系可以無罪釋放,所以大家要留意!!

咁恐佈?

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-08-20
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!