• 7374閱讀
  • 150回復

[日本]老狐遊記:MELODEDE 東京賞櫻團 (P.8 富士山下) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-08-23
— 本帖被 煙花 執行加亮操作(2012-08-28) —
目錄:

DAY 1 :台場會高達!     P.1

DAY 2  :  櫻花百景:鶴岡八幡宮     P.3

:  櫻花百景:小田原城址公園   P.5

DAY 3  :  伊豆溫泉  P.6

:  下田海中水族館  P.6  

DAY 4  :  富士山忍野八海   P.8

:  富士五湖--河水湖

[ 此帖被freezefox在2012-09-12 18:21重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-08-23

七日六夜既東京近郊賞櫻團,正式開始:

個日成三點半先落機,朋友話無可能趕到入黑前去到東京。所以叫我唔駛安排行程。但偏偏個日我地又出奇咁順利。過關、攞行李、去租車公司攞車,全部係一個小時內完成!離開機場都不過係四點鬆D,好大機會五點零就去到東京。

一出機場,迎接我地既就係夾道既櫻花!D 櫻花開得好靚呀!!!時間岩岩好!

[ 此帖被freezefox在2012-08-23 15:42重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-08-23
由於我地CHECK OUT 超乎想象咁順利,原本諗住要六點幾先出到東京,宜家五點幾就出到去了。早左一個鐘,天仲未黑,馬上改變行程,先去台場會一會高達先!

呢個就係岩岩由山梨縣個邊移師過黎既1:1 高達模型啦!成三四層樓咁高架。近距離觀看真係好感動。

[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:33重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-08-23

後面個間就係當時即將要開幕既新商場。4月19 日開幕,我早左幾日去,宜家個到好多野睇,仲有成間機動戰士展覽館添!

[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:33重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-08-23

大地上的高達!!!

係斜陽映照下,徒添一份蒼茫………
[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:34重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-08-23
一個鐘好快就過。天黑之後,我地索性係台場食埋飯先走。呢到可以欣賞到彩虹橋既夜景,著實唔錯。

[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:34重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-08-23
預先做左功課,知道呢到有間好正既壽司店!有壽司放題食的!

幾十種壽司任食。男士3000YEN,女士2000YEN,小朋友好似千幾YEN ,抵食到喊。我地一家四口先七千幾YEN埋單!呢個價錢,你係香港諗都唔駛諗!

認住呢個名呀!
[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:36重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-08-23
坐呢個坐可以望到彩虹橋的!正!不過我無揀到。因為迫左少少!

我地坐另一邊,闊落D:

個晚人唔算多,呢位就係負責服務我地既大師傅啦。成晚只係SERVE 我地架咋。你咪睇佢一臉嚴肅,但其實好親切架。仲專登整左D 「迷你壽司」黎比我個仔食,冧下小朋友。識做架呢!

我地過左幾日,再去,因為係星期六,嘩!爆到九彩呀!
[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:38重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-08-23
唔好以為係放題,又咁平,就會將貨就價!你咁諗就大錯特錯了!D壽司全部係師傅手扼架!D魚生不但新鮮,仲唔會話限住剩係比D 大路野或者平價野你。貴價如海膽壽司、蟹膏壽司,一樣係任食的!

呢餐真係食得我極滿足!!!!估唔到第一餐係日本開餐就食到咁正既壽司放題!開心死了。所以過左幾日我就帶埋我班朋友黎覆啅。佢到遲我地兩日到。我地係第三日先會合的。
[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:40重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-08-23
個到仲有個商場可以行下消磨下時間。不過因為太夜,好多都關門了。個到仲有燒墨魚丸食。不過幾好食都無用啦………飽到上心口了………

[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:40重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-08-23
由於第二日我地會去廉倉,所以都無謂住番入東京了,第一晚我地就過左去橫賓住,方便第二朝一早就出發。夜晚落街行下,周圍都關哂門,岩岩係酒店隔進有間機鋪,入去睇下野打發下時間:

打機就無我地份架啦,夾下公子都仲得既:

估唔到咁好彩,二百YEN 就比我個仔夾到第一個公仔了:

然後就梗係心雄啦唔駛問,於是,係呢部機到駛左成千YEN 都得個吉:

果然係先比甜頭你等你入局呀下………
[ 此帖被freezefox在2012-09-11 12:43重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-08-23
第一日完。第二日個D 遲D POST!

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-08-23
橫濱又住邊間酒店呢,如無意外我將會住2晚,暫時鎖定洲際

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-08-23
回 阿童木 的帖子
阿童木:橫濱又住邊間酒店呢,如無意外我將會住2晚,暫時鎖定洲際
 (2012-08-23 15:54) 

我因為只係住一晚,好夜先入去又好早就走人,幾靚既酒店對我黎講都無意思,最緊要平平平!

個期有間叫唔知咩玖瑰既酒店,一晚四人住既房間都係九百幾,就租左呢間了。

你會唔會過伊豆?會既話我推介一間超正既溫泉酒店比你。

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-08-23
果間壽司放題我下次會去試下

話時話你點樣點野食?用日文?