• 1450閱讀
  • 18回復

梁十招穩樓市 研新夾屋 短中長期共供應8.8萬單位 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-08-31
http://hk.news.yahoo.com/%E6%A2%81%E5%8D%81%E6%8B%9B%E7%A9%A9%E6%A8%93%E5%B8%82-%E7%A0%94%E6%96%B0%E5%A4%BE%E5%B1%8B-%E7%9F%AD%E4%B8%AD%E9%95%B7%E6%9C%9F%E5%85%B1%E4%BE%9B%E6%87%898-8%E8%90%AC%E5%96%AE%E4%BD%8D-212508691.html

【明報專訊】樓市持續升溫,樓價屢破紀錄,特首梁振英上任兩個月後,昨日終公布10招盼穩定樓市,短期透過出售居屋貨尾單位,將「置安心」單位由租變賣,以及加快審批預售樓花,至明年共提供約1.1萬個單位;中期則是將啟德發展區部分用地撥給房委會發展居屋,提供480個5年後落成單位;政府表示正研究長遠的「新置居」計劃,協助月入約4萬元的家庭置業。

梁振英昨在運輸局長張炳良及發局長陳茂波陪同下,昨午5時突會見傳媒,宣布10項短中長期穩定樓市措施,單位供應近約8.8萬個。他稱政府高度關注樓市升溫,因應當前情况,需加快出售資助和私人房屋單位,回應市民訴求。

「置安心」只賣不租變居屋

5招短期措施將在未來6至12個月內推出,當中包括將首個青衣置安心項目1000個單位全改為「只售不租」有折扣的單位出售,變相成為居屋,不需「先租後買」,明年初預售樓花。房委會將推出800多個天水圍天頌苑居屋貨尾,明年初接受申請。另外,柴灣工廈將改建為180個小型公屋單位,市建局亦會透過重建工廈,供應180個中小型單位(見圖)。

除上述逾2000個公屋及居屋單位,地政總署將加快審批正處理的9000個私人單位的預售樓花申請,務求加快應市。

中期措施方面,政府首次提出,將啟德發展區內預留作市建局樓換樓的單位、而又未有發展時間表的用地,部分交房委會發展,提供480個居屋單位,約2017年底落成,成為首個進駐啟德新區的居屋。至於市建局首輪獲批的500個供舊區重建「樓換樓」用單位,會按計劃於2016年落成。

啟德建居屋 36政府地改住宅

此外,政府計劃長遠會以折扣價,出售上屆政府規劃的另外4000個置安心單位,以及將36幅政府用地,改劃為住宅用地推出市場,增加公營和私營房屋供應。

至於長遠規劃,梁振英宣布政府會展開研究新的「置業安居計劃」,協助置安心原定的目標群組,即月入約4萬元的家庭置業,適當時間諮詢社會。政府消息人士透露,長遠而言,政府希望有針對性政策協助中產置業,可以長遠持續推出,而非一次過計劃。新置居計劃目前仍在初步構思階段,期望針對月入4萬左右家庭,並會研究是否設月入下限。

梁振英說,目前樓市處於環球經濟疲弱、流動資金充裕及需求旺盛三股不尋常力量之間,呼籲市民不要忽視潛在經濟風險,又說政府會密切注意,必要時再推新措施。房委會委員蔡涯棉認為,近個幾月樓市升溫太快,單是增加土地供應未能即時處理問題,只有加快推出單位;若供應多了,業主叫價自然會下降。

學者籲盡快推「港人港地」

房協副主席、「居屋之父」鄔滿海認為政府將置安心改為直接出售,除可助市民置業,亦將房協的回本期縮短,變相可紓緩房協財政壓力。他預計,啟德的居屋位於市區,會受市民歡迎,屆時價錢可能較其他居屋貴,但相信這一籃子措施,可讓市民有不同選擇。

理大社會政策研究中心副主任鍾劍華認為,梁振英的10招某程度可穩定樓市,冷卻中價樓宇價格和針對熱錢炒賣單位,但由於香港土地供應有限,即使將政府用地改劃為住宅,長遠亦不能解決需求問題,政府須盡快引入「港人港地」,讓置業優先權要給予港人。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-08-31
我不反對出售置安心∼
但政府必須扭轉市民的心態...
1. 樓市只係其中一種投資工具,坊間仲有好多值得投資的地方
2. 樓係要黎住的,即使買定租都冇咩所謂
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-08-31
佢咁出招...係唔係一定可以令樓市跌呢?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-08-31
出招,即係話比巿場聽宜家樓巿升緊,於是d 人更加急於掃貨………

所以次次出完招,樓巿靜一排就即刻又升過。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-08-31
上次8 萬5 ,今次8萬8 喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-08-31
回 liuming 的帖子
liuming:我不反對出售置安心∼
但政府必須扭轉市民的心態...
1. 樓市只係其中一種投資工具,坊間仲有好多值得投資的地方
2. 樓係要黎住的,即使買定租都冇咩所謂 (2012-08-31 10:17) 

我唔認同。

政府無責任去「扭轉」巿民的心態。呢個唔係佢既工作。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-08-31
回 freezefox 的帖子
freezefox:上次8 萬5 ,今次8萬8 喎。[表情] [表情]  (2012-08-31 11:51) 

上次8萬5有人中哂雷後...就去賴政府...

如果你而家認為佢" 靜一排就即刻又升過" 而去入市...

一陣又黎料...唔好又賴政府就得嘞!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-08-31
freezefox:我唔認同。
政府無責任去「扭轉」巿民的心態。呢個唔係佢既工作。 (2012-08-31 11:53) 

或者我轉個方向講∼
政府過往的施政失誤間接令市民有呢種投資上的錯覺,必需要糾正∼
重新定位房屋對香港人的意義∼
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-08-31
回 liuming 的帖子
liuming:或者我轉個方向講∼
政府過往的施政失誤間接令市民有呢種投資上的錯覺,必需要糾正∼
重新定位房屋對香港人的意義∼ (2012-08-31 12:05) 

咁講都可以。

不過老實,我唔認為政府有呢個本事…………   

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-08-31
回 sun 的帖子
sun:上次8萬5有人中哂雷後...就去賴政府...
如果你而家認為佢" 靜一排就即刻又升過" 而去入市...
....... (2012-08-31 11:58) 

只有傻既先會信政府。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-08-31
計我話...一個人如果唔貪...佢點搞都應該唔會太慘的...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-08-31
回 sun 的帖子
sun:計我話...一個人如果唔貪...佢點搞都應該唔會太慘的... (2012-08-31 12:20) 

咁你咁講就錯啦!

民生問題,同貪唔貪心無關係的。好多小巿民並唔係因為「貪心」而攪到無屋住的。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-08-31
freezefox:咁你咁講就錯啦!
民生問題,同貪唔貪心無關係的。好多小巿民並唔係因為「貪心」而攪到無屋住的。 (2012-08-31 12:30) 

我係講緊趁機入市炒果班...

無樓果d緊係唔叫貪啦...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-09-01
置安心本身既原意唔係打算幫個d供得起樓但冇首期既人邊租邊儲首期架咩..
而家變左賣..冇首期既咪繼續都係冇首期
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-09-01
樓價始終係受環境影響多。政府做幾多我又無咩所謂。
反而做得太多到啲樓落成果陣可能正好經濟轉差,雪上加霜

不過公屋呢類解決居住問題既措施,我支持著墨多啲。