• 1235閱讀
  • 8回復

大快活時光倒流40年 兩款碟頭飯賣4蚊... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-09-20
【明報專訊】慶祝開業40周年

「一碟粟米斑腩飯幾錢?」呢條問題去年考起財政司長曾俊華,亦令市民意識到食材瘋狂漲價。連鎖快餐店大快活慶祝開業40周年,下星期起一連五日推出「4蚊飯」,以4元特價喺午市出售兩款招牌碟頭飯,包括被大學生喻為「頹飯」嘅粟米肉粒飯,即時勾起Emily嘅學生回憶,事關當年每逢「糧尾」無錢開飯,最愛就係呢種只售十元八塊嘅「頹飯」,可惜今時今日百物騰貴,呢種「窮人恩物」已經成為絕唱。
日售200至500盒
唔講唔知,大快活原來已經有40年歷史,餐廳噚日宣布,下星期一開始,一連5天輪流喺20間分店,以70年代價格出售共4000個飯盒,每盒售4元。除咗粟米肉粒飯,吉列豬扒火腿飯都係賣4元,各分店每日限售200至500盒。發售時間就比較特別,除咗星期一係由上午11時開始,周二至周五就由早上9時開始發售。市民在店內購票後,要喺指定時間之前領取飯盒。大快活解釋呢個安排係為咗分流,避免食客喺午市時間一窩蜂湧到店內買飯,會過分擠迫喎。
另外,大快活亦將會向聖雅各福群會出售特價「4蚊飯」,未來半年會與該機構合作,以低價義賣飯盒。
各位想知道出售「4蚊飯」嘅分店位置,可以到大快活網頁http://www.fairwood.com.hk查詢。

http://hk.news.yahoo.com/%e5%a4%a7%e5%bf%ab%e6%b4%bb%e6%99%82%e5%85%89%e5%80%92%e6%b5%8140%e5%b9%b4-%e5%85%a9%e6%ac%be%e7%a2%9f%e9%a0%ad%e9%a3%af%e8%b3%a34%e8%9a%8a-211600594.html

***********************************************************************************************************************************************

有得食平野...大家要趁機了...

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-09-20
大快活亦將會向聖雅各福群會出售特價「4蚊飯」,未來半年會與該機構合作,以低價義賣飯盒。

之前係大家樂同我地合作,今次到大快活,下次到美心......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-09-20
回 謝拉傑 的帖子
謝拉傑:大快活亦將會向聖雅各福群會出售特價「4蚊飯」,未來半年會與該機構合作,以低價義賣飯盒。[表情] [表情] [表情]
之前係大家樂同我地合作,今次到大快活,下次到美心......[表情] [表情] [表情]  (2012-09-20 12:42) 

其實我覺得...真係比我買倒一盒4蚊飯盒時...我又未必會食佢...

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-09-23
回 sun 的帖子
sun:其實我覺得...真係比我買倒一盒4蚊飯盒時...我又未必會食佢...[表情] (2012-09-20 16:08) 

同意 如果要和一大群搶...人家寧願自己在家做椰菜炒烏冬....
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-09-23
無謂同窮人搶掛

離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-09-23
留返比有需要的人吧!
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-09-24

一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-09-24
回 始希 的帖子
始希:同意 如果要和一大群搶...人家寧願自己在家做椰菜炒烏冬.... (2012-09-23 13:19) 

我不是為了搶不搶倒的問題...<<<< 當然我都不打算去"搶"...

只是一向不多揀呢款黎食...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-09-24
回 智者 的帖子
智者:無謂同窮人搶掛[表情]  (2012-09-23 15:53) 

你又知去'搶'的一定是窮人?