• 2689閱讀
  • 21回復

[其他]是咁的,雙重護照問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線RMadrid

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-09-20
— 本帖被 迪神 從 【吹水聊天室】 移動到本區(2012-09-20) —
我申請左WORKING VISA去澳洲
但係我入面我話我自己捶既係HK PASSPORT
我打算申請埋BNO
如果我入AUS境果陣,可唔可以用HK PASSPORT 出入境。但係去到其他國家,好似英國,法國咁就用BNO 出入境

可能我弱智表達得唔清楚,核心問題係,雙重護照,可唔可以用是但一本出入境
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-09-20
是咁的...
HKSAR or BNO都要簽証才可入境...
澳洲領事館資料:簽証辦公時間08:30 – 12:00 (星期一至星期五) 電郵地址 dima-hong_kong@dfat.gov.au
網址 http://www.hongkong.china.embassy.gov.au/hkngchinese/Visas_and_Migration.html
香港灣仔港灣道25 號海港中心24 樓。24/F,Harbour Centre,25 Harbour Road, WanChai, Hong Kong.
電話 25854139 傳真 25854459 *簽証價目如有變動,需以領事館匯率為準。

簽證與移民

歡迎來到澳洲駐香港總領事館簽證及入籍部的網站。
駐港的澳洲簽證及入籍部為居住在香港、澳門及台灣的居民辦理伴侶、子女和其他家庭類別的移民簽證申請;及某些短期入境簽證和新生子女入籍為澳洲公民的申請。
居住在香港、澳門及台灣的簽證申請人將獲得"無貼紙簽證"。當遞交申請時,請提供閣下的護照副本 (不須提供正本)。 有關"無貼紙簽證"的詳情,請到以下網址:
http://www.immi.gov.au/visas/about-your-visa.htm

居住在澳門的申請人可經電子郵件遞交有關旅遊、過境、學生及返澳居民的簽證申請。
http://www.hongkong.china.embassy.gov.au/hkngchinese/VISMG_MacauElodge.html
申請人如不是在香港、澳門或台灣居住,應遞交所填寫的申請表到負責該申請人居住的國家或地區的澳洲簽證及入籍部處理。 非香港、澳門或台灣居民如將申請表遞交到澳洲駐香港總領事館簽證及入籍部,該申請表可能轉交到負責該國家或地區的澳洲簽證及入籍部作進一步處理,可能會導致延長申請時間及影響預算出發到澳洲的日期。 申請人如居住在中國內地(包括深圳及珠海)應遞交申請表到澳洲駐北京、上海或廣州簽證及入籍部處理。
有關澳洲駐海外簽證及入籍部的聯絡資料, 請瀏覽以下網址:
http://www.immi.gov.au/contacts/overseas/
有關澳洲駐中國內地簽證及入籍部的聯絡資料及申請詳程, 請瀏覽以下網址:
http://www.china.embassy.gov.au/bjng/home.html
駐港的澳洲簽證及入籍部亦會為居住在香港、澳門、台灣和中國內地的居民辦理商業技術移民簽證申請。
有關其他類型簽證的審批安排請參照以下網址:
http://www.immi.gov.au/contacts/overseas/c/peoples-republic-of-china/hong-kong/visa-information.htm

反而去歐盟地方...用HKSAR就唔洗做簽証了...

截至2012年5月9日,共有145個國家或地區豁免香港護照持有人申請簽證或提供落地簽證的待遇。
當中包括歐盟成員國、瑞士日本韓國台灣加拿大紐西蘭南非巴西俄羅斯澳門、部分東南亞國協成員國及部份南美洲國家聯盟成員國。[2]

不過我都是在網上找...唔知係唔係最正確了...
其實如果你用HKSAR搞左個working visa...咁你去歐洲地方...用番HKSAR就得啦...唔洗bno架喎...
除非一d特別地區...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-09-20
英國、法國你拎邊本都無問題。

有人話,BNO 仲方便D 添,因為佢會「以為」你係歐盟成員,查得無得緊。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-09-20
回 sun 的帖子
sun:是咁的...
HKSAR or BNO都要簽証才可入境...
澳洲領事館資料:簽証辦公時間08:30 – 12:00 (星期一至星期五) 電郵地址 dima-hong_kong@dfat.gov.au
網址 http://www.hongkong.china.embassy.gov.au/hkngchinese/Visas_and_Migration.html
香港灣仔 .. (2012-09-20 16:07) 

我知去AUS一定要簽證
我拎左WORKING VISA , 批埋

但係我想問去其他國家用2本是但其中一本過關得唔得?
洗唔洗事先聲明自己有2本PASSPORT 果D煩野?
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-09-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:英國、法國你拎邊本都無問題。
有人話,BNO 仲方便D 添,因為佢會「以為」你係歐盟成員,查得無得緊。 (2012-09-20 16:48)

即係我可以去其他地方,可以用2本是但一本入境?

如:去法國時用BNO,但係我去加拿大用HK PASSPORT

用不同護照入不同國家,可以嗎?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-09-20
可以, 只要同一國家一定用返同一護照出入境就OK
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-09-20
如果我入AUS境果陣,可唔可以用HK PASSPORT 出入境。但係去到其他國家,好似英國,法國咁就用BNO 出入境 <<<< i mean 如果你本身係用hksar...去歐洲係唔需要簽証的...但如果去某d特別地方...有埋bno會好d...

但你話>>>> 但係去到其他國家,好似英國, 法國咁就用BNO 出入境... <<<< 有需要嗎?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-09-20
不過可能hksar同bno既逗留時間會有不同...

離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-09-20
回 sun 的帖子
sun:如果我入AUS境果陣,可唔可以用HK PASSPORT 出入境。但係去到其他國家,好似英國,法國咁就用BNO 出入境 <<<< i mean 如果你本身係用hksar...去歐洲係唔需要簽証的...但如果去某d特別地方...有埋bno會好d...
但你話>>>> 但係去到其他國家,好似英國, 法 .. (2012-09-20 17:39) 

我有同學同我講,出外國用BNO 好D

有同學話出事上黎,會優先搞BNO,之後先到HKSAR

我都係聽我同學,加上我又真係想用番BNO,但係我又有HKSAR,所以想問下
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-09-21
回 RMadrid 的帖子
RMadrid:即係我可以去其他地方,可以用2本是但一本入境?
如:去法國時用BNO,但係我去加拿大用HK PASSPORT
....... (2012-09-20 17:16) 

可以!

就算同一個國家,你都可以今次用中國護照,下次用BNO!

但同一次出入境就唔可以!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-09-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:可以!
就算同一個國家,你都可以今次用中國護照,下次用BNO!
....... (2012-09-21 00:39)

ok , thank so much.

因為我呢個係電子簽證,我想問下,我入境時,要點?

我咁大個仔未坐過飛機
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-09-21
RMadrid:我有同學同我講,出外國用BNO 好D
有同學話出事上黎,會優先搞BNO,之後先到HKSAR
....... (2012-09-20 17:53) 

申請埋啦...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-09-21
RMadrid:ok , thank so much.
因為我呢個係電子簽證,我想問下,我入境時,要點?
....... (2012-09-21 13:48) 

未坐過飛機第一次就去澳洲...仲要去working?

離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-09-21
回 sun 的帖子
sun:未坐過飛機第一次就去澳洲...仲要去working? [表情] (2012-09-21 15:39) 

係呀
如毛意外,下年年頭出發
我想知道入境果陣,因為我係電子簽證,係咪要拎IPHONE出黎先過到關
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-10-09
唔駛的,因為係電子簽證,你passport過AUS關果時,關員一掃你本passport就會有資料的..

但記住,你申請電子簽證果本先好...用左另一本就唔得

方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!