• 1694閱讀
  • 22回復

加租40萬 銅鑼灣南記逼走「去遠啲做本地客不怪自由行」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-10-15
【明報專訊】南記麵店以街坊價立足自由行核心區銅鑼灣,雙拼粉麵21元、油菜12元,從午市到茶市均座無虛席。但店舖再旺也難敵加租,其波斯富街分店明年3月約滿,業主索價由原月租20萬大幅加兩倍到60萬元。董事總經理魏棠稱,不想為留住店舖而大幅加價,慨嘆要薄利多銷服務街坊,只有遠離自由行地區才做到,坦言「旁邊(名表店)賣一隻表都30萬元,我都計不到我要煮多少碗麵才有30萬!」

銅鑼灣波斯富街一帶原本有不少街坊價食店,在香港仔起家的南記以魚肉春卷馳名,80年代由推車仔做起,到90年代銅鑼灣區擴充仍堅持賣廉價麵食,服務街坊。隨着銅鑼灣租金不斷上升,附近食店一碗雲吞麵也要賣逾40元,廉價食店再難找到生存空間。

薄利多銷不敵名店賣表

南記董事總經理魏棠稱,波斯富街分店下年3月約滿,業主提出月租20萬大幅加兩倍到60萬元,麵店無法再續租。他指出,以往各分店續約穩定,10多間分店大多未搬過,但近年已漸無「這支歌仔唱」。早前灣仔天樂里分店以貴一倍的18萬元續租,該店附近正是自由行旅客常住的酒店。怡和街分店下年12月約滿,去向未明。
「我唔知人哋因乜嘢原因結業啦,我就係因為租貴咯﹗」魏棠表現豁達,「做唔住,係自己無本事」。他不怪自由行令租金搶高,但亦無意爭奪自由行旅客這塊「肥豬肉」。行家走高檔茶餐廳路線、麵店打邊爐新綽頭,魏棠卻不以為然,「人哋路線我唔理啦,我係走薄利多銷」。

近年南記分店愈開愈遠,2010年北角、今年筲箕灣,年底西灣河店開幕,他坦言目標都是本地人。「去遠啲,自由行不來,我哋又唔喺專做自由行生意。」他分析,每間分店目標做十年八載,西灣河店月租9萬元,薄利多銷,回報不比天價旺店差。「銅鑼灣係旺,但3年已唔同咗樣,成日搬來搬去,賺咗都畀晒裝修。」

SARS「拍烏蠅」半年最難捱
論最低工資,中小企茶餐廳叫苦連天,魏棠淡言﹕「這不算什麼。」他同樣面對時薪35元請不到洗碗、漣漪效應中層要加薪,但他記憶中真正的「難關」只有03年的SARS。「啲客幫襯都不用你的碗,指明要用外賣碗,仲要睇住你淥過先肯食!」他口中的「拍烏蠅」日子歷時逾半年,「最低工資不會像SARS影響你生意,只是支出大啲啲,好輕微。」歷盡香港飲食業數十年,面對加租、逼遷,魏棠還是搬出老金句﹕「最重要條街有人行。」
明報記者 袁柏恩

http://hk.news.yahoo.com/加租40萬-銅鑼灣南記逼走-去遠啲-做本地客-不怪自由行-211334126.html

最好搬入沙田...hehe...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-10-15
去遠啲,自由行不來,我哋又唔喺專做自由行生意。
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-10-15
搬入沙田好~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-10-15
回 tl9189 的帖子
tl9189:搬入沙田好~~  (2012-10-15 17:05) 

不過而家沙田d租都貴到hihi...

新城市都唔洗諗架啦...有位都唔租比佢...

好運果d可以想想...<<<<< 其實係我想...XD

離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-10-15
而家練完波都成日食南記,不過係上環果間
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-10-15
回 sun 的帖子
sun:不過而家沙田d租都貴到hihi...
新城市都唔洗諗架啦...有位都唔租比佢...
....... (2012-10-15 17:11)

沙田金舖多過7仔,周大福隔離硬係有間周生生六福
賣金賣到連祖國大量黎入奶粉,隨時係全港最旺嗰間萬寧都要搬…

新城市D野隨時貴過時代廣場
平日既新城市就好似禮拜六日既時代

你唔係妄想可以開喺市中心範圍下話……

[ 此帖被太伊在2012-10-15 18:28重新編輯 ]
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-10-15
返工食南記真係好正
離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-10-16
九龍都未有   仲諗新界
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-10-16
西灣河店
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-10-16
沙田一早已經被攻陷啦

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-10-16
唉∼∼∼
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-10-16
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-10-16
回 太伊 的帖子
太伊:沙田金舖多過7仔,周大福隔離硬係有間周生生六福
....... (2012-10-15 18:26) 

咁多屋邨.. 人地都話明做街生意..
仲開係旺區仲乜~
緊係開係d 屋邨最好la =]
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-10-16
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-10-16
回 太伊 的帖子
太伊:沙田金舖多過7仔,周大福隔離硬係有間周生生六福
....... (2012-10-15 18:26) 

市中心事實係有位都唔會租比你架...

不過好運中心附近係瀝源街市...
樓上果層都仲有d食肆唔係名店區...

好似海皇粥...譚仔記米線...(唔算貴)...
大家樂(開始偏貴) 仲存在...

如果開喺果度都ok既...
再唔係偉華地下...都ok丫...

南記南記...我最懷念的時代是在香港仔時食的...
佢最好味既係春卷呀...