• 4733閱讀
  • 60回復

[歐洲]四日超短瑞士之旅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線隨風

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-10-22
— 本帖被 煙花 執行加亮操作(2012-10-26) —
本來係打算自己一個人去瑞士玩十日九夜,但由於Swiss Rail依家做緊promotion,兩人同行就可以以更平既價錢買同Swiss Pass一樣功能既Swiss Saver Pass,又咁岩有朋友打算去瑞士,所以就變成四日既超短瑞士之旅。

Swiss Pass係一個有限日數之內(有四日、八日、十五日、廿二日同一個月比你選擇)任搭瑞士境內近乎所有交通工具既通行證,而去Musuem、搭纜車等等都會有discount,但係瑞士仲有幾款差唔多功能既Pass,例如Swiss Flexi Pass咁,所以如果打算去瑞士就要首先計下邊款Pass最配合你既行程而又慳到最多錢。

行程
Day 1: Bern -> Luzern
Day 2: Interlaken -> Grindelwald-> First
Day 3: Kleine Scheidegg -> Zermatt
Day 4: Zermatt -> Geneva

洗費
扣除機票,大概五千港元

比起大城市,瑞士既小鎮同山區其實更吸引,所以今次既行程「原本」係打算以行山為主。但因為種種緣故(唉!有幸有不幸),呢一趟瑞士之旅幾乎無行過山咁滯。不過,遺憾都應該算係旅行既一部份,希望之後可以再黎多瑞士一次,行過夠皮。
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-10-22
正如之前所講,瑞士既小鎮山區比起大城市更吸引。
但係,難得黎到又無理由真係一個都唔去既。
所以,黎到瑞士既第一站就係既係大城市,但建築又唔算係好現代化既Bern。

可能相比起Geneva同Zurich,Bern比較少人認識同聽過,但係其實Bern先至係瑞士既首都,而且更加被聯合國教科文組織評定為「世界文化遺產」。

好似呢張相咁既水池(無錯,佢係水池黎,只係無影到下面個一部份),貫穿成個城市,好似足足有十幾個咁多,基本上沿住黎行,你就會經過大部份係Tourist Centre度拎既Tourist Guide入面有提及既景點。

其實成個城市景點話多唔多,話少唔少,但係景點都聚得幾近下。如果你唔係博物館發燒友,要行晒所有博物館先至當行完一個城市既,咁其實一日都已經好足夠。

而咁多個景點入面,我覺得最值得去既就係全瑞士最高既教堂-Cathedral。呢個教堂入面其實無咩特別(當然你同Milan既Duomo或者巴塞既聖家大教堂相比,呢個教堂更加係不外如是),但係你只要比5法郎,就可以行二百幾級樓梯(係二百幾級!而且佢樓梯係螺旋形咁不斷係咁轉,就算你體力好二百零級當食生菜咁食,但你行到上下都一樣會頭暈到不得了)上去一個類似平台咁既地方,眺望成個Bern既景色。

雖然行上黎可能比較辛苦,但係絕對值得!可能相影得一般,但上到黎既景色真係非常之靚。

行左大半日Bern之後,同行既朋友為左食一間好似幾出名既芝士火鍋,特登山長水遠由Bern搭火車去Luzerrn,又咁岩遇上Luzern一年一度既Cheese Festival。雖然我地去到既時候Cheese Festival已經完左,但係唔知係因為有呢個Festival定係本來就有,竟然係火車站對出就有一個Amusement Park。係歐洲去左幾個城方,都係第一次見到,貪玩既我地自不然亦都玩埋一份!

可惜唔記得左影芝士火鍋既相,但間餐廳(無記錯係叫Fondue House)都絕對值得一試,而且餐廳既侍應都係華人面孔,更加有一個識得講廣東話。
[ 此帖被隨風在2012-10-22 19:33重新編輯 ]
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-10-22
第二日一早出發去Interlaken,然後出發去Grindelwald。

本來既計劃係先搭纜車上First,行下山去睇下個湖。然後再折返番Kleine Scheidegg再行到Wengen。可惜行到半路天氣開始慢慢轉差,烏雲密佈,所以最後決定提早離開少女峰區,安全至上。雖然係十萬個不情願,不過都因此避過左場大雨。

指示牌係火車站話行十分鐘就會到既纜車站,結果行左接近廿分鐘。都唔知係我地行得慢,定係個指示牌有問題。

如果買左Swiss Pass既話,搭呢條纜車線都會有半價優惠,27法郎來回。

係纜車上面可以好近咁睇到少女峰(當然無張相睇落咁近啦),更加可以睇埋成個Grindelwald既風景。

上到去之後,都成海拔二千米有多。

一出纜車站,就可以睇到呢個幾震撼既景。

呢張係其中一張我自己比較鍾意既相。

行左個零鐘去到個湖,可惜天氣已經開始麻麻,但係現場其實都好靚,如果天氣好既話絕對值得一行。

之後就因為天氣開始轉差,一行人決定番番hostel食番餐飯算。

如果大家會選擇係Interlaken住番晚,甚至唔洗住,齋食一餐飯都強烈推薦呢間叫做Happy Inn既hostel。

Hostel附設個間餐廳既ribs,薯條都係超級超級超級好食(再一次唔記得影相)。

[ 此帖被隨風在2012-10-23 16:29重新編輯 ]
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-10-22
第三日本來諗住一朝早就征服少女蜂,點知去到半路,已經係咁既環境。

係山腳仲係毛毛細雨,去到山腰已經變成大雪。去到上少女峰必經既中轉站Kleine Scheidegg既時候,已經係大雪到要用擔遮既地步。

十月中竟然都已經落咁大雪,問纜車既職員佢地都話好少見。但係死心不息既我地,依然去售票處問下山頂既環境係點,結果就係「All cloud」。既然上到去乜都睇唔到,自然就無謂晒幾百蚊上山頂睇雲,決定提早過Zermatt。

落番山腳既時候,天氣仍然係咁。

點知一上火車,就見到開始有藍天。

個一刻除左無奈,仲可以點

然後,聽係Zermatt hostel既職員講,今日係全個瑞士第一次落雪。(雖然唔知係真定假,但係如果係真,都唔知係好彩定唔好彩

[ 此帖被隨風在2012-10-24 18:00重新編輯 ]
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-10-22
Zermatt前一日亦都係暴風雪,成個城市都係白色一片。

Zermatt係今次瑞士成個行程入面最鍾意既一個地方。作為一個環偞城市,Zermatt所有車都係電動車黎,同埋可能海拔都有成千幾米,空氣都清新d。

就連的士都係電動車黎。

而去Zermatt,最重要既行程當然就係去睇佢。

馬特洪峰。

上網做過research,黎Zermatt通常都係由Gronergrat出發行番去Sunnega,又或者行五湖路線。今次我就選擇左前者。

但係上到去之後,一片白色,所有健行徑都被雪覆蓋左。

咁既環境,當然又係放棄告終。

不過,亦都係因為落雪,所以先至睇到一個咁靚咁白既mountain top,所以都算係不枉此行。

最後,因為回程既航班係係Geneva既機場,咁就順便打個白鴿轉,當自己去多一個地方。

而係Geneva既Tourist Centre,佢有一個top 10受歡迎既景點,走馬看花既我地當然就諗都唔洗諗,照跟!

而排行Top 1既,就係,登登登登

睇左都唔係幾知有咩觀賞價值既水柱

係同一日睇完雪山再睇呢個景點,都忍唔住笑左出黎。

呢個銅像,無記錯都係排行第七定第八既景點黎。

係影呢張相既時候,銅像下面其實有一班遊客係度影緊一張疑似全家福既照片。

短短四日既瑞士之旅亦都圓滿結束。
[ 此帖被隨風在2012-10-27 19:32重新編輯 ]
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-10-22
留名等睇埋其他幾日
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-10-22
WOW SWISS~~
去到interlaken有冇上雪山呀?
仲有....

有冇去睇philip degen踢波呀....?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-10-23

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-10-23
瑞士去四日邊夠呀!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-10-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:瑞士去四日邊夠呀![表情] [表情] [表情]  (2012-10-23 08:42) 

Exactly, the flight took more then 1 day already!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-10-23
If I gonna plan a trip to Switz, I will take atlease 20  days and stop by milan, munich, vienna, and budapest
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-10-23
瑞士   
好正
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-10-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:瑞士去四日邊夠呀![表情] [表情] [表情]  (2012-10-23 08:42) 

我都想去十日

但係要就番學又要湊夠人買平飛 只能夠去四日

惟有睇下過一兩個月有冇時間去多次
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-10-23
靚到DUM一聲
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-10-23
回 tc2218 的帖子
tc2218:Exactly, the flight took more then 1 day already!! (2012-10-23 09:14) 

因為我依家唔係香港 飛過去都係一個鐘鬆d 所以都ok既

如果係香港就唔會咁奢侈剩係去四日番番黎番學架喇